Препоръки към шофьорите

Тези дни навъртях хиляда километра, и имам няколко препоръки към всички шофьори. КАТ препоръчват да „караме внимателно и със съобразена скорост“, но аз ще бъда по-конкретен:

 • Карайте с включени къси светлини извън града (по всяко време на денонощието и годината). С включени фарове се виждате много по-отдалеч и по-ясно. Иначе колата се слива в асфалта. Така улеснявате другите шофьори (и те вас, съответно). А, да – „ще ми изгорят фаровете“, „вдига ми се разхода“ и „хаби ми се акумулаторът“ са пълни простотии. За 40 хиляди километра нищо не ми е изгоряло. Разходът и да се увеличава, е нищожно.
 • Ако по някаква причина ви се наложи да карате бавно и зад вас се образува колона – отбийте и я пропуснете. Така ще спестите време и нерви на всички, и ще намалите опасността от катастрофи заради ‘смелчаци’ изпреварващи колоната. В някои държави шофьорът е длъжен да отбие ако зад него се образува колона от над 5 коли. В България на места има табели, но никой не го прави. Update: В закона пише, че превозните средства създаващи колони са длъжни да отбият.
 • Не настъпвайте осевата линия в завои. Така навлизате в насрещното, и ако от другата страна има кола, която също сече завоя, няма и да разберете как се удряте. Рядко виждам кола около мен, която да не настъпва линията при всеки завой. Не е трудно да следвате кривата на завоя, просто малко повече концентрация. А ако не можете – по-добре не карайте.
 • При силно затруднена видимост (напр. мъгла, силен дъжд) включвайте задната светлина за мъгла. На пръсти се броят шофьорите, които го правят (броил съм ги). Ако не знаете какво е това – потърсете този (или подобен) знак по таблото. Тази светлина помага да се виждате по-добре от автомобилите зад вас (wiki). В закона (Чл.74) пише, че тя се ползва при видимост под 50м. Надали на око можете прецените това, но когато виждате колите пред вас трудно, значи и вас ви виждат трудно. В ясно време (или при по-слаб дъжд) не пускайте тази светлина, защото може да пречи.
 • Не изпреварвайте без видимост. Достатъчно е веднъж да не мине. Не веднъж съм имал следното наблюдение – аз и друга кола се включваме в двулентов път (Е-80 най-често в моя случай). Другата кола прави серия рисковани изпреварвания, с прибирания в последния момент, изтикване на други коли, присвяткане и клаксони от настрещните. Аз изчаквам удобен и безопасен момент. След 1 час все още виждам въпросната кола пред мен. Това не ви печели време.
 • Не набивайте панически спирачки когато видите полицаи и не намалявайте излишно много. Ако карате в рамките на ограничението просто продължете да карате със същата скорост. Масово хората карат с 60 покрай катаджиите, въпреки, че ограничението е 90.
 • Давайте мигачи известно време преди да завиете. Целта им е да ориентирате останалите участници какво ще правите, а не протоколно да го пуснете докато сте в завоя.
 • Когато сте първа кола на светофара гледайте светофара и не си цъкайте телефона, радиото или нещо друго. Ако сте 2-ра-3-та кола – също. Ако се забавите много с тръгването, генерирате задръстване и карате много хора да чакат още една ротация на светофара. Когато не сте първа кола, дори да правите нещо друго, с периферното зрение виждате тръгващите коли и забавянето е минимално. Но когато сте първа кола никой пред вас не тръгва. И ако някой не ви изсвири с клаксон (а за целта той трябва да гледа и вас и светофара), може и да не тръгнете изобщо (случвало ми се е неведнъж на един светофар да минат 3 коли, защото ‘блеят’)
 • Не хвърляйте фасове, опаковки, обелки или каквото и да било през прозореца. Това не създава кой знае какви опасности за движението, но просто е просташко. Имате си пепелници и джобчета в колата, изхвърлете ги на бензиностанция.

Така и така съм на темата, няколко съвета за по-начинаещите шофьори. Тези неща не се учат на шофьорския курс, макар че трябва:

 • когато колоната спре внезапно (напр. при катастрофа, затворен път, и др.), докато спирате, пуснете аварийните мигачи за да знае автомобилът зад вас, че трябва да спре. Иначе има опасност да ви удари отзад.
 • когато камион/автобус пред вас даде десен мигач това значи, че можете да го изпреварите (той вижда по-далеч от вас). Но внимавайте, защото има злонамерени тираджии!
 • кратко пускане на аварийните мигачи значи „благодаря“. Практикува се в горния случай, както и често в града, когато някой ви пусне въпреки, че не сте с предимство
 • поглеждайте в огледалата преди да започнете изпреварване. Особено ако шофьорът зад вас изгелжда много нетърпелив.
 • когато изпрварвате (вкл. на магистрала) задължително гледайте автомобила, който изпрварвате. Не рядко се случва той да тръгне също да изпрварва..през вас, и да се ударите. Другият шофьор или не поглежда в огледалото, или не ви вижда, защото сте в сляпата му зона. Затова, гледайте го, и ако тръгне към вас, свирете
 • когато шофьорът зад вас ще ви изпреварва карайте в дясната част на лентата си за да го улесните. Ако карате близо до осевата линия нарушавате видимостта му.
 • при изпреварване, когато в насрещното има автомобил, преценяването на неговата скорост е доста трудно, но и важно за решението дали да изпрварвате или не. Няколко прости наблюдения са: автобуси, камиони и много стари автомобили се движат с постоянна, не много висока скорост. Автомобили с много ярки фарове (т.е. – нови) е по-вероятно да се движат с висока скорост. Мотористите се вдижат с висока скорост.
 • на двулентов път не изпреварвайте заедно с автобус или камион. Не виждате нищо в насрещното. Автобусът може и да успее да се прибере, и вие да останете без място за прибиране, а насреща да има кола.
 • оставяйте възможно най-много място за влизане в новопоявяващи се ленти на светофар. Правете място на мотористи. Т.е. не спирайте на светофара просто както дойде, а вижте, дали не можете да улесните някого като спрете 30см вляво/вдясно (в рамките на лентата си, все пак)
 • вечер извън града карайте на дълги. Задължително ги гасете: когато има коли в насрещното (на двулентов път, и когато не са прекалено далече, че да им пречите); когато някой ви изпреварва; когато наближите друга кола отзад. В населено място дългите са забранени, но при липса на улично осветление може да ги пуснете за малко за да видите по-добре пътя. Гледайте да не заслепите някого.
 • на бензиностанция трябва да си гасите двигателя. Дори да чакате на опашка.
 • не карайте пил. (да, точка. Без обяснения.) Ако се „наложи“ да пиете, а сте с кола, или я оставете, или използвайте някоя „you drink, we drive“ услуга (идват двама човека с кола, и ви закарват с вашата до вкъщи) Имайте предвид, че ако вечерта пиете до 3, и сутринта отивате на работа в 8, все още имате доста алкохол в кръвта.

20 comments

 1. Бого, благодаря ти за съветите, някои от тях за пръв път ги чувам, до други съм стигнал и сам… но като цяло си заслужава да се прочетат от повечето начинаещи 🙂

 2. Хубава статия, Божо. Това за съветите за начинаещи е идейно. Честно казано, бях останал с впечатлението, че си от ‘нервните’ шофьори, но явно се лъжа.

  По повод съветите във втората част, преди 2-3 седмици ми дойде на ум, че липсва правилна ‘легенда’ за някои други знаци, които шофьорите правят на колата отзад или отпред – например:

  – знакът на приближаване и разделечаване на палеца до останалите 4 пръста неколкократно (подобно на „бла-бла“), който е за включване на фаровете
  – приближени на сантиметър палец до показалец и присвити 3 пръста, което означава „мека гума“

  Често виждам вечер шофьори пред мен с изгорял габарит или стоп, но няма как да им сигнализирам, затова има нужда и от допълване на тази ‘легенда’ и поставяне на нови правила за целта. Като онлайн активисти можем да си позволим да го направим.

 3. Марио, може би си останал с това впечатление щото карам бързичко, над ограничението. Но я съобразявам с обстановката и карам с максимална концентрация (с мен по-трудно се говори докато карам)

  (При жестовете с пръсти пропускаш: свити пръсти в юмрук с оставен само средния означава „да ти е*а майката“ 🙂 )

  Аз честно казано жестовете с пръсти не ги знаех. Така че ако се направи нещо такова трябва да стане доста масово.

 4. Ами, аз се сещам за тези двата на прима виста (за „майката“ обикновено виждаш почервенялата физиономия отзад и бързите, некоординирани движения във всички посоки :)) ), но има други случаи, за които няма знаци и може да се направи един справочник по-натам. Ще посъбера още известни знаци и може да ги снимаме и разпространим.

 5. За пръв път наскоро ми се случи шофьор на камион пред мен да подаде ляв мигач като знак да не тръгвам да изпреварвам, защото насреща идваше кола. Трябва по-честичко да ползват този сигнал, вместо да застават максимално вляво и да намаляват видимостта на тези зад тях.

 6. Добра компилация си направил на общоприетото. Аз имам някои възражения (за карането на фарове най-вече), но да ги оставим, за това е писано много в мрежата.

  Това, което е по-важно е, че не трябва да се стимулира неправилната употреба на аварийните светлини. Някой е дал предимство – имал е, дал е. Пускането на аварийки в трафика винаги действа разконцентриращо за поне 5-6 коли наоколо, а и най-важното е, че аварийките са светлини, които трябва да се забележат веднага и да се реагира веднага, но при нужда. А не без авария, без опасност – само заради „благодаря“. Благодари се с вдигната длан – вижда се и отзад, просто вдигаш ръка към огледалото и готово.

  Масово хората ползват тия аварийки за щяло и нещяло – за благодарене, за паркиране, за влизане и излизане в тесни участъци, за маневриране в паркинги…

  Недейте така – веднъж ще му потрябва на човек да му видят аварийките и… хич няма да ги забележат. Мен така не са ме забелязвали, когато се налагаше баща ми да ме тегли през центъра на София. Стоя аз на светофар, с пуснати аварийки, а отзад някакъв отворко почва да ми се кара и излиза да се разправя що не съм бил тръгвал на зелено. Ами тръгни ти, с аварирала кола! 😉

  Затова аз благодаря (ако изобщо е нужно) с вдигане на ръка, паркирам с десен мигач и тръгвам с ляв.

 7. Още нещо за аварийките – казваш, че ако се спира рязко, трябва да се пускат. Според мен е грешно – отзад колата си има стопове, добре е да има и трети стоп. Стоп-светлините казват „има препятствие пред мен, спирам!“. Аварийките са предназначени за означаване на повредени автомобили и първата логична мисъл на шофьора отзад ще е „я да изпреваря/задмина този, щото е повреден“. Аварийките са опасни в такава ситуация – само стоповете вършат работата, за която са предназначени.

  Въобще, нормално във всеки съвременен изправен автомобил има достатъчно начини за сигнализация. Според мен по-важното е тези налични начини да се използват правилно, а не да се измислят нови – жестове, ръкомахания, мигания с различни светлини и т.н. 😉

 8. Това е според въпрос наистина, затова казах с „кратко пускане“. Цък-цък, колкото да мигнат веднъж.

  За паркирането – не мисля, че е проблем. Особено когато караш с ниска скорост най ляво/дясно, търсейки място за паркиране, то е все едно – караш си бавно. Дали е техн. проблем или друго, задния знае, че караш бавно.

  Според мен по-high-level значението им, че има някаква опасност, а не непременно, че си аварирал. И Уикипедия се съгласява с това – казват се „Hazard flashers“ – http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_lighting#Hazard_flashers

  В същата статия пише и за допълнителни стопове в случай на много рязко спиране. Но засега само някои немски коли ги имат. Стоповете не сигнализират за интезитета на спирането, и веднъж за малко да се набия в един, защото беше скочил на спирачките, а аз не виждах какво има пред него (беше бус)

 9. Само да вметна за аварийните при спиране – вече доста от новите автомобили серийно се произвеждат да включват автоматично аварийните при рязко натискане на спирачката. И… Аварийните не са за повредени автомобили, а за сигнализация за опастност. Само малка извадка от закона:

  Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без
  основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението
  на другите пътни превозни средства.
  (2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради
  това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги
  пропусне при първа възможност.
  (3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска
  скорост без включени аварийни светлини.

 10. O, чудесно, че го пише в закона. Катаджиите сега да се заемат да глобяват за правене на колони.

 11. В Бавария най-редовно се образуват колони заради разни селяни с разнебитени трактори, които решават да си приберат реколтата, точно когато половин Мюнхен тръгва на работа от единия до другия край на града. Бибиткаш му, махаш му с ръка да свие, а той те гледа и от очите му лъха… чесън.

 12. Това, че мотоциклетистът се прибира вдясно и ви дава възможност да изпреварите, не означава, че трябва да го направите на „една боя разстояние“ и да го отнесете с въздушната струя.
  Единичният фар в далечината се приближава с по-голяма скорост, отколкото ви се струва. И не е автомобил с един изгорял фар.
  Знакът на Марио, за светлините, мисля, е доста популярен – за забравени включени мигачи или изключени светлини.
  За благодарност – „V“-то на Чърчил, „хипарския“ знак или зайче, кой както иска. 🙂

 13. Аз не мога да се съглася с критиката срещу аварийките по-горе. Аз ги ползвам и за благодарност, и за паркиране, и при внезапно спиране или докато търся място за паркинг. И няма проблем ,че това привлича вниманието на хората – така става ясно, че или активна кола ще излиза от пътя, или се е включила внезапно нова активна кола, така че шофьорите да си построят наново пътната картинка (the whole picture).

  Естествено, че е по-добре на паркинг да мигат аварийки. Така не очаквам (теоретично и логично) автомобилът да се юрне напред. Иначе може да е намалил просто заради дупка и след това да засили, а при аварийки – спрял е или търси паркомясто. Редовно ми се случва да псувам такива, които се движат с 10 и изведнъж паркират, без да сигнализират.

 14. Аз също не мога да разбера защо хората толкова масово си „кътат“ крушките на фаровете – все едно някой им взима парченца от душата, като карат на фарове. Според мен трябва да приемат закон за целогодишно каране с включени светлини, а не само през зимата. Ама той нали шофьорът си вижда пред него, за какво му е на другите да го виждат *huh*

  Относно аварийните светлини също бях тръгнала да пиша, че някои модели коли имат автоматично включване при внезапно спиране – целта на тези светлини е именно да ти привлече вниманието към тази кола поради една или друга причина, а не да тръгнеш да я заобикаляш, щото „кво пак правят тия идиоти“…

  Още нещо – колите трябва да имат трети стоп, а не „някои“ модели имат. Затова се и продават преносими такива, защото по-старите коли нямат. И това, както и че си длъжен да отбиваш, ако образуваш зад теб колона, както и много други неща, ги пише в правилника, но явно дори тук има представители на онези, които са твърде готини, за да си губят времето да го четат. Или пък да помнят…Спазването е висш пилотаж.

  И аз, както всички останали, ти правя поздравления за останалите съвети – това наистина са неща, които са по-скоро практически, но на курсове никога не ти ги обясняват и я ги научиш, я не…Резултатът е видим по улиците.

  Учена съм от моторист да карам кола, така че там те подкрепям с две ръце – Винаги пази моториста! Дори някои от тях да правят много глупости, бих допълнила – те си остават едни от най-уязвимите участници в движението. Да не споменаваме колоездачи, пешеходци, майки с колички и така нататък….

 15. Само един „-“ виждам в „аварийките“: при редица паркирани коли, за оставената на „аварийки“ не се вижда, че и десните мигачи мигат, и изглежда, че ще тръгва всеки момент. Което те предизвиква да намалиш в колебание дали да я пуснеш пред себе си, или да я оставиш на „милостта“ на следващите.

 16. Съгласна съм, но пък и шофирането не е само удоволствие – понякога ни се налага и да преценяваме 🙂 Лично аз се дразня на разни американски модели, при които мигачите са също червени светлини – наистина ми е трудно да разбера, че изобщо е подаден мигач, а не че просто са му светнали стоповете или му има нещо на габаритите….

 17. Тези с червените мигачи, доколкото знам са забранени и то с право.Слагат редовни докато регистрират колата и след това пак слагат старите.
  Колкото до карането с включени светлини съм изцяло против да го има в светлата част на денонощието изобщо при сегашните „светлини“ с които са оборудвани колите.Това за превключването от дълги на къси е било актуално в соц периода.Аз лично вечерно време изпитвам ужас когато карам в неосветен участък.В такива случаи погледа в никакъв случай не трябва да гледа насрещно движещият се автомобил,а десният край на платното.

 18. Не разбрах какъв е доводът да си против карането с включени светлини. Ако си карал извънградско знаеш добре, че тези със загасени светлини се виждат по-трудно и от по-близо.

  Това за превключването на къси не го разбрах. Дългите светят в очите и трябва да се изключват при разминаване.

 19. Мого добра статия, почти всички препоръки спазвам отдавна.

  Относно последния коментар:
  Поразтърсих се из нета, но не успях да намеря допустима мощност/дължина на светлината, на фаровете. Не ми се вярва да няма такова ограничение, но по лични наблюдения всеки 2 от 10 автомобила не са с правилно регулирани фарове. Видимо си карат на къси, но светлината на фаровете им е толкова силна, че едва ли не трябва да си извъртя главата към десния прозорец, за да не ме заслепят. Също така, досега не съм видял или чул, колега полицай да прави замервания на светлините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *