Как върви прилагането на наредбата за тютюнопушене

Ще започна с disclaimer: нямам нищо против нито пушачите, нито заведенията, в които се пуши…

…стига това да е според правилата съответно и моите права на непушач също да са спазени. Миналата година трябваше да влезе закон за пълна забрана на тютюнопушенето. Отмениха я и влезе в сила нов закон, който отрежда раделение на два салона, с условие поне 50% да е за непушачи, и ясна сигнализация. Наредбата за прилагането на закона се позабави доста и влезе в сила от началото на 2011. Та, какво се случва от тогава?

 

Инспекторите на СРИОКОЗ (от няколко месеца с ново име и структура – СРЗИ) извършват проверки на заведенията, издават предписания и пишат актове. Аз подадох сигнал преди време, за няколко заведения в нарушение. Избрах ги на случаен принцип (вж. disclaimer-a)

Резултатът: инспекторите са проверили заведенията, написали са актове и предписания. Дали са се преустроили заведенията – следящият път като отида ще проверя, но доколкото разбрах – са.

Системата работи. Дежурната инспекторка беше много любезна и от обяснението изглеждаше, че са си свършили работата добре. Инспекторите са трима – нямам представа това дали е достатъчно. Другото нещо, което ми направи впечатление е, че входящият ми номер беше около 200. Т.е. от началото на годината досега е имало само 200 сигнала на граждани за цяла София.

След като системата работи е редно гражданите да я използват. IMHO.

5 comments

 1. Здравей,

  много си прав. Миналата седмица излезнах с новорденото си бебе (2 месеца) и решихме да обядваме в един хубав ресторант в с. Огняново, близо до природата. Влизаме вътре и аз питам за зала за непушачи. Казват ми, че няма. Аз им напомнят новата наредба и това, че мога да се оплача. Сервитьорът така се стресна (явно бях първата, която си търсеше правата), че веднага уреди цялата веранда да е за нас. След малко обаче се оказа, че там са седнали една компания от Гърция и сервитьорът ни помоли да се преместим вътрве, защото те щели да пушат. Побеснях и реших веднага да се оплача. Баща ми ми каза, че е безмислено, че не трябва да злепоставям бизнеса, така или иначе им е трудно и тн….След което се скарах и с баща си…
  Просто не мога да повярвам как интелигентни хора като него също не си търсят правата.

  Но аз ще го направя….добре че твоята публикация ми напомни…още в понеделник пускам жалбата.

 2. С жалби най-много проблеми да си навлече, особено ако сте местен от малък град като мен. Проблема е, че обществото не обръща никакво внимание на тютюнопушенето. Както ни пълнеха ефира да си вземем деца за отглеждане и да затворим някои дом, защо не ни пълнят ефира и с това да затворим поне една кръчма, където се пуши. В по-голямата част на Европа е забранено пушенето на обществени места, а ние къде сме? Без намесата на наглите журналисти и тв-предавания няма да стане според мен. В село всеки е тарикат, но така няма да стане. Затъваме и накрая ще умрем от удавяне, а не от дим. Мерси

 3. Zdraveite,
  Bih iskala da popitam kude da podam jalba, 4e se pu6i na rabotnoto mi mqsto.
  6efovete sa pu6a4i i si pu6t navsqkude.
  Komentira se pu6eneto v zavedeniqta, no v zavedenieto moje da vleze6 i ako se pu6i da si izleze6 i da otide6 v drugo ili da si qde6 v ku6ti, no ako se pu6i na rabotnoto ti mqsto ne moje6 prosto taka da si trugne6.
  Molq, ako nqkoi ima opit da mi kaje kude trqbva da podam jalba sre6tu pu6eneto na rabotnoto mqsto. Blagodarq.

 4. @Анелия – мисля, че пак към съответния за града РИОКОЗ (вече – регионална здравна инспекция). Чувал съм, че се правят проверки и по офисите. Но постарайте се да е анонимен сигналът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *