Въпроси и отговори за следизборните сглобки

Чета коментари и анализи на следизборната обстановка и доста въпроси и обвинения към Демократична България. Ето ги накуп и техните кратки отговори.

Искате ли постове?

Не. И много пъти сме казвали изрично, че постове не ни интетесуват и не са условие за подкрепа.

А защо искате да се консултира с вас състава на кабинета?

За да има гаранции, че съставът ще отговаря на приоритетите ни и на очакванията на избирателите и да посочим навреме кои са неприемливи. Например когато лустрацията е приоритет, не може вътрешният министър да е агент на ДС.

Не обявихте ли бланкетна подкрепа в предния парламент и в кампанията, защот сега поставяте условия?

Никога не сме обявявали бланкетна подкрепа. Условията винаги са били 12-те ни приоритета. Обявявали сме пълна готовност за разговори, не пълна готовност за подкрепа.

Христо Иванов иска ли да е министър или главен прокурор?

Не. Христо Иванов е политик, а политици не трябва да са главни прокурори. Бил е министър и е подал оставка – ако целта му беше просто да е министър, щеше да си стои.

Отричате ли правото на първия да състави кабинет?

Не, те имат пълното право да го направят. Но ако очакват подкрепа за този кабинет, не може предложението да е „всичко или нищо“. Подкрепящите го трябва да имат уверение какво точно ще прави този кабинет, така че подкрепата да е на база на общи цели.

Говорите само за ДПС, забравихте ли Борисов?

Не. Но ДПС изоставя Борисов и търси нов „гостоприемник“. Борисов не трябва повече да управлява, но ние искаме смяна на Д(П)С модела, а не просто на последното му проявление.

Ако нямате доказателства за връзки с ДПС, защо поставяте условия?

За да гарантираме, че наистина няма да има зависимост от „златния пръст“ на ДПС. Комисиите за Росенец и ТЕЦ Варна биха били неприемливи за Доган.

Защо с 34 депутати поставяте условия на победителя?

Защото представляваме 350 хиляди избиратели и не можем безусловно да дадем тяхната подкрепа за неща, за които не са гласували.

Защо толкова искате да управлявате?

Да сме в опозиция за нас е по-лесно – били сме 4 г. в опозиция. Но всяка партия съществува, за да реализира идеите си. Затова правим усилие да сме част от парламентарно мнозинство, което да реализира смяна на модела. Ако това е невъзможно, сме готови и за нови избори, и да бъдем в опозиция.

One comment

  1. Относно консултацията на кабинета с вас – не очаквате ли , че ако такава бъде направена и други партии ще поискат такава – например БСП .
    ИТН изрично заяви , че няма да прави коалиции с БСП, ДПС, Герб , а едни преговори с БСП, би се интерпретирало като коалиция от широката публика, макар и да не бъде такава т.е. предава се вота на избирателите на ИТН .
    От тази гледна точка, не е ли по-добре да няма такива консултации за правителство, а да се търси подкрепа за идеи и закони т.е. кои точки от вашите и техните планове съвпадат и да се приемат закони и политики за тях.
    Очаквате ли нови избори да променят нещо в текущият момент ? Мислите , ли че ще вземете 121 гласа и ще управлявате или следващият път ще направите коалиция ? Или може би 5-ти, 6-ти избори ? Изборите не са лошо нещо, но помислете защо поне 50% от хората не гласуват.
    Аз знам , защо не гласуват хората – те не вярват на никой . Единственият начин да се промени това е като започнете реформи и промени в правилната посока – например за първи път си спомням Лукой да излиза на печалба и да плаща данъци в България (за 2021г. се очаква това) !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *