Наръчник за правилно протестиране

Протестите са хубаво нещо по принцип, обаче… тия точно – не! Сега ще ви обясня как е правилно да се протестира, така че всички да са доволни.

Правилно протестиращият не иска просто оставка, защото така не е достатъчно ясно какво точно иска. Правилно протестиращият трябва да си носи в джоба лист А4 със законодателни изменения, които преди това е синхронизирал с всички останали на площада. Иначе за какво протестира?

Правилно протестиращият, обаче, трябва да протестира и срещу всичко останало и да има много точен отговор на въпроса къде е бил, когато нещо друго е станало.

Правилно протестиращият трябва да каже кой ще дойде след оставката. Нали е там с много хора – да съберат пари за социология и да имат готов отговор. После изборите ще са проформа.

Правилно протестиращият не е организиран или организатор, но трябва да е подал заявление за протест, да е част от многохилядна тълпа (иначе няма смисъл) и да отговаря в социалните мрежи защо други хора протестират неправилно.

Правилно протестиращият няма предварително подготвен плакат, защото това значи, че някой му плаща. Най-вероятно някой олигарх, то кой друг има пари у нас.

Правилно протестиращият не пие бира. Бира се пие само на маса, а не като тия пропадняци на крак. Това е признак на много ниска култура и липса на национално самосъзнание.

Правилно протестиращият протестира стриктно извън работно време. Противното би значело, че е безработен лентяй.

Правилно протестиращият знае как е било на протестите 90-та година и знае как се прави. Но в същото време трябва да е млад, за да може премиерът да каже една хубава дума за него.

Правилно протестиращият не затваря кръстовища, защото така не пречи на властта, а само на хората, които имат спешна работа в центъра. По изключение може да се затвори някое кръстовище около някоя сграда на властта, но за малко и с предварително предупреждение.

Правилно протестиращият не се разхожда, защото с разходки нищо не се постига.

Правилно протестиращият не прави пърформанси. Не свири на пиано, не се облича театрално, не прави флашмобове. С пърформанси властта няма да падне!

Правилно протестиращият много внимава със стилистиката на своите послания и тези на всички около него. Ако някой извади ковчег, бесилка или чувал, правилно протестиращият трябва да отиде и да го убеди, че така не трябва. Иначе е съпричастен към лошата стилистика.

Правилно протестиращият не е агресивен. Не обижда полицията, не хвърля шишета вода, не се бута, не чупи. Стои си кротко, защото с пърформанси може и властта да не падне, но пък ако падне по друг начин е още по-лошо. Най-добре да не пада.

Правилно протестиращият не се намира в радиус от 100 метра с някой неправилно протестиращ, защото носи отговорност за действията му.

Правилно протестиращият проучва и профилира съседните протестиращи, за да не се окаже до такива, които нарушават реда с бомбички и фойерверки. Ако не го направи, после заслужено ще бъде бит, защото не се е дистанцирал. Правилно протестиращият изземва всякакви опасни предмети и вещества от неправилно протестиращите, защото полицията е заета да стои пред околните сгради.

Правилно протестиращият, ако бъде набит от полицията в някоя тъмна уличка, се заема лично да идентифицира кой го е бил и прави пресконференция, в която да поздрави ръководството на МВР за пропорционалните мерки за опазване на реда, изразявайки позитивно очакване за дисциплинарно наказание на този един объркал се от умората полицай.

Общо взето, правилно протестиращият трябва да отиде в 18:30 пред някоя сграда, да поздрави полицията, да надуе свирка десетина пъти, да викне „Оставка“, да си тръгне към 21 ч., преди да са дошли провокаторите, а на другия ден да напише писмо на управляващите какви точно промени иска. Всичко друго е напълно недопустимо и дискредитира, опорочава и омаскарява иначе легитимния граждански протест, който всички бихме подкрепили!

Жалко, че толкова много хора протестират неправилно. Ако следваха този наръчник, властта нямаше да е паднала, но щеше да е по-добре – щеше да е чула протестиращите! Представям си го така – след получаване на исканията на протестиращите се прави междуведомствена работна група, която да предложи нормативни изменения, по които да бъде постигнат консенсус в легитимно избраното Народно събрание! Чувал съм, че така работят развитите западни демокрации, към които се стремим.

Пък и защо да пада легитимно избрана власт? Никакви корупционни скандали, зависимости на премиера, нарушаване на законови и етични стандарти, не могат да са достатъчен аргумент срещу демократично избрана власт. Милион и двеста хиляди избиратели са казали, че искат тези управляващи да дават поръчки и влияние на Пеевски, Доган и други обръчи и да пратят правилните хора във ВСС, които да изберат Гешев. Тези хора на площада са по-малко от милион и двеста хиляди!

Но с времето ще се научим. Като излязат на площада милион и триста хиляди правилно протестиращи (подчертавам правилно), тогава може да има оставка. А дотогава – работа, работа, работа.

One comment

  1. Страхотна публикация. Поздравления за което – отдавна някой трябваше да обобщи абсурдните опорки на властта, които се сипят за щяло и не щяло и мисля иронията е доста подходящ подход…точно като за интелектуалното ниво на властта 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *