Как тотален fail не води до нищо

Става дума за М-тел. Вече не са монополисти, за щастие, но са един от три, като другите два също не са цвете за мирисане.

Но в последните 5 месеца М-тел доказаха, че колкото и трагично зле да си, в България това не ти пречи да си най-големия. Новата им система е плачевна. Всеки клиент на М-тел знае за какво става дума – грешни фактури, бавно обслужване в офисите, висене по 1 час на *88 (м/у другото на фактурата ми в сайта пише *77). А фактурата ми е свободно съчинение. Историите са безкрайни.

Кой е виновен? Предполагам какви псувни са изяли операторите и служителите. Но те също са потърпевши. Те са между чука и наковалнята. Затова след като вчера, след 30 минути чакане, ми казаха, че не могат да ми кажат колко интернет съм използвал с MTel Surf плана си, казах на операторката да предаде на мениджърите си нещо. Написах им го и в сайта: http://twitpic.com/3qc15q. Не, това не е клевета – според мен не може човек с нормално умствено развитие да остави най-големия мобилен оператор да е „счупен“ 5 месеца. 1 месец – ОК. 2 месеца – има надежда да се оправи все още. 5 месеца – не. Няма да навлизам в технически подробности около внедряването на информационни системи, но ако някой мениджър беше отворил един учебник по Information Systems Management, щеше да види как не се правят нещата. В моя учебник например имаше история за нова информационна система за бърза помощ в Лондон, която подобно на М-тел довела до тотален срив, и линейки пристигали с часове закъснение. Разбира се там е много по-критично, но системата е била премахната до отстраняване на проблемите още същия ден. След това е била въведена паралелно със съществуващата докато малко по малко нещата са заработили.

Ще кажете – лесно е да се критикува отстрани. Ами явно вътре няма кой да ги критикува, защото аз промяна не съм видял. Дано КЗП поне ги глоби солено.

Между другото, в медиите проблемите на М-тел почти не са отразени. Една статия в Дневник е основното, което се намира в google (освен блогове и форуми). Аз телевизия не гледам, но ако направите търсене в сайта на bTV няма да откриете нищо. Що ли?

Но не това, че мениджърите на М-тел са некадърни е важното. Некадърници бол. По-интересното е, че М-тел надали ще изгуби много клиенти въпреки тоталния си .. fail. Договорите са една от причините. Но в тези 5 месеца са изтекли на доста хора договорите. Просто в България, както от недоволството от политическата класа, така и от недоволството от дадена корпорация не следва нищо. Не знам какво би станало в UK, ако Vodafone изпадне в такава ситуация. Или в Германия, ако T-Mobile се ‘осере’ така.

Аз обмислях смяна на оператора при закупуване на новия си телефон с нов план с повече интернет, но просто офертата на Мтел беше на светлинни години пред тези на останалите. T.e. вписвам се в масата, които нищо няма да направят, освен да си чешат езиците. Но това е така, защото отсъства избор. Няма избор на качествени и евтини мобилни услуги, както няма избор и на политическа класа. За съжаление. И хората избират най-малкото зло. Или най-малкия олигофрен.

3 comments

 1. Мм, на това му се вика „Когнитивен дисонанс“.
  С едно изречение – неосъзнат конфликт в твоите желания, което значително количество големи фирми използват срещу теб.

  Стига да не е *твърде* гадно, може да е *много* гадно и все пак позитивните елементи на услугата им ще се противопоставят на негативните. Ще създават дисонанс и ти няма да се отказваш.

  Основните начини за справяне с К.Д. са:
  Да се удовлетвори дразнителят – отказваш се от М-тел и вече не те дразни.
  Да се намали дразнителят – казваш си че „Е, не е толкова зле“ или „Е, другите са по-зле“
  Да се внесе противоположна сила – казваш си „Е, ама пък имам интернет на телефона, колко яко е това?“

  Това е добре разучена теория и се прилага на много привидно-некадърни места с цел да повиши приходите.
  Тъжно е, че някои хора са превърнали fail-а в наука.

 2. Мишо, прав си. Моите желания конкретно за изцяло рационални и осъзнати – претеглям всички плюсове и минуси и избирам. И заради това втора точка – „другите са по-зле“ 🙂 Честно казано, ако нямах досег с customer service, нямаше да се оплаквам. Както каза – имам си интернет на телефона 🙂 Това което нареждам по-горе е, че се изсраха на метеното, и не щат да си го чистят.

  Забравих да вмъкна „вица“, който сътвотих онзи ден: Колко служители на МТел са необходими да завият крушка? Съжаляваме, в момента това не е възможно поради проблем в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *