НСО, научете си шофьорите да карат.

Днес ми се случи следния инцидент. Бях на едно кръстовище с 2 коли на НСО, возещи незнайно кой любим на народа „държавник“. Тъй като светеха със сините и червените си лампички, ги пуснах пред мен на кръстовището, въпреки, че се бяха престроили грешно, и бяха застанали в/у непрекъсната линия. Обаче на самото кръстовище (доста голямо), те избраха възможно най-грешната лента, от която да продължат направо. Аз се изтеглих вдясно от тях, и си продължих напред. След малко обаче те дойдоха отзад, пуснаха сирените, изравниха се с мен, служителят (чиято заплата плащам аз, м/у другото) ми блъсна по стъклото с нещо (юмрук, предполагам) и каза „ей тъпак“. Вероятно решавайки, че съм го засякъл, защото съм пред него.

Като анализираме ситуацията – не стига, че карат нарушавайки всички правила, ами и отиват в най-неудобната за тях лента, и аз, с моите скромни 75 коня, минах пред тях на кръстовището, при положение, че съм ги пропуснал преди това. Та, първото ми „послание“ е – научете тия шофьори да карат. Поне като нарушават правилата, да го правят като истинските софийски джигити, така че да пестят време. А не в крайна сметка да се отказват отзад.

След това не мога да не засегна темата за специалния режим на движение. Не едни и два са случаите, в които нечий кортеж (президентския най-често) избутва разни коли, блъска ги, притиска ги, и тн. И то в моменти, в които карат само със мигащи сини и червени светлини. Законът обаче гласи:

Чл. 3. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

Т.е. само светлините не дават никакво предимство. И на това ги научете. (Или си променете закона, както нерядко става). Друго мое наблюдение е, че линейки и пожарни карат много по-внимателно дори когато са с пуснати сирени, отколкото НСО без сирени. И знам защо. Защото когато линейка катастрофира, вината е на шофьора на линейката. А когато кола на НСО катастрофира, случаят се покрива.

Няма да правя заключения. Само ще повторя – поне ги научете да карат като истински джигити, дето не им трябват светлини за да пестят време в трафика. Ако трябва, раздайте им по едни голф двойка, за практика.

2 comments

  1. Да не говорим за удара по стъклото и обръщението. При мен веднъж охраняващата насрещна кола влезе в платното ми, като НСО сборная очакваше да отместо возилито си от пътя

  2. им (някой настисна нещо и се публикува 🙂 ). Е, не мръднах, онзи се прибра, отвори джама, за да се информира дали съм луд. Карахме достатъчно бавно,та дори НСО геният схвана, че съм :-).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *