Безопасно използване на компютър и интернет. Без антивирусна.

Нямам антивирусна на компютъра си (лаптоп) от 3 години. И нямам проблеми с вируси. Ако ползвах Linux или Mac това нямаше да е постижение. Но ползвам Windows XP SP2. И го ползвам почти постоянно.

Няма магическа програма, която ме спасява от вируси. Няма и магическа рецепта, която да ме предпази 100%. Обаче определено поведение в „компютърния свят“ може да ни спести много главоболия:

 • Firefox с NoScript. NoScript е add-on, който блокира всякакво активно съдържание (скриптове, флашове) по подразбиране, и дава възможност за добавяне на сайтове в списък с изключения (whitelist). Концепцията е точно обратната на тази на антивирусните програми. Те имат „черен списък“ с неща/вируси, за които се знае, че са вредни. Обаче „лошите хора“ винаги са една крачка пред антивирусните. Затова NoScript използва друга теза – всичко е вредно. Освен ако човек изрично не потвърди, че на даден сайт може да се има доверие. Първоначално това е малко дразнещо за използване – доста сайтове не работят, и трябва изрично да се цъка долу-дясно за да заработят. Но след 1-вите няколко дни всички сайтове, които ползвате по-често (facebook, twitter, gmail, youtube, vbox) ще бъдат в „белия списък“. Но за всичко, което отваряте ще сте сигурни, че не може да ви зарази (това работи и за едни масово посещавани сайтове за нещо дето започва с ‘п’ и завършва на ‘орно’). Още един плюс е, че това блокира флаш-реклами.
 • Никакви кракове и генератори на серийни номера. Повечето хора са посещавали сайтове за кракове и серийни номера на платени програми. Те са пълни с вируси. Дори NoScript да ни предпази от заразяване от самия сайт, то като дръпнем crack/serial generator, със сигурност сме заразени. От друга страна почти няма програми, които да нямат „достатъчно добри“ open-source еквиваленти. Аз ползвам OpenOffice, GIMP, VLC. Не са толкова добри, колкто платените, но вършат добра работа. Т.е. когато търсите някакъв софтуер, потърсете и оpensource еквивалента му. (Забавен парадокс е, че краковете за анти-вирусните програми имат вируси)
 • Firewall. Както казах, нямам антивирусна. Но имам Firewall. Windows firewall. Той е прост, но работи – блокира входящия трафик към компютъра. Във всяка една мрежа има множество заразени компютри, които пробват да експлоатират незащитени компютри в същата мрежа, и да ги заразят. Пуснете си Windows Firewall-а. (Може да потърсите и някой open source)
 • Флашки и CD-та „с особено мнение“. След като сме си изградили „бял списък“ съв сайтове и с програми, така можем да си направим и бял списък с хора, чиито флашки е малко вероятно да съдържат вируси. (CD-тата не ги споменавам, защото вече не са модерни). Ако някой човек, който ви се е оплаквал, че компютърът му „май е заразен“ или „работи много странно“ ви даде флашка – не. Ако някой съвсем непознат ви даде флашка – също не. „Не ми работи USB-порта“. Или „парти ми го по email“.
 • Gmail (или друга ‘сигурна поща’). Вие може да нямате антивирусна, но Gmail има. И проверява всеки прикачен файл. Затова е по-безопасно някой да ви прати файл по пощата, отколкото да ви го даде на флашка. Но не разчитайте на това. То е просто страничен ефект. Например онлайн антивирусните може да не проверяват големи файлове.

В крайна сметка, ще попитате, защо да не ползваме антивирусни?

 • много от тях са платени
 • дразенщи са – скачат разни прозореци за update-и, или за реклами (на безплатните)
 • заемат системни ресурси (памет, процесор)
 • ограничават неща, които по принцип не искате да са ограничени. Всяка е със собствено мнение какво не бива да се прави на компютъра (и с няколкото антивирусни, които съм имал досега (на служебни компютри предимно), то не е съвпаднало с моето)
 • не гарантират нищо, и кара потребителя погрешно да си мисли, че е защитен.

Затова – по-безопасно поведение, и по-малко безсмислени програми (но ако не ви пречи може да си оставите антивирусната)

П.П. За по-големите geek-ове има и още една опция, с която могат да си инсталират кракове, генератори на серийни номера, и тн. – виртуализация. Тази година бях жури на олимпиадата по информационни технологии, и нямах избор – трябваше да си инсталирам на компютъра всички проекти, предадени от учениците на CD-та. Сложих си един VirtualBox и на него инсталирах всичко. Т.е. той ми стана машината, която мога спокойно да заразявам, и след това да изтрия.

3 comments

 1. Или просто си купувате мак и проблемите ви с вирусите спират веднъж завинаги 🙂

 2. Не мисля, че е особено постижение. Без антивирусни програми, NoScript, firewall и с локален клиент за поща не съм имал някакъв сериозен вирус от времето на Dir II (т.е. повече от 10 години).

  При добра култура на ползване далеч по-често (през 2-3 години) се налага преинсталиране на Уиндоус, поради вродената му недъгавост или заради смяна на компютъра.

 3. От няколко мои приятели съм чувала, че от анти вирусната програма няма полза тъй като тя те спасява само от определен тип вируси, а други могат спокойно да си се качат в компютъра и да си живеят спокойно, като ни създават проблеми и често зацикляне на компютъра.РАДВАМ СЕ ЧЕ НИ ПИШЕТЕ И ПОМАГАТЕ За ТОВА КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ евентуални подобни атаки. В интернет пространството е опасно, нека качваме по малко лична информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *