Дайте да вземем

От началото на управлението на ГЕРБ започнаха да скачат всякакви такси, данъци, осигуровки и тн. Разбира се, оправданието е кризата. Заради тая криза и заради неоспоримия професионализъм на Симеон Дянков аз лично толерирах (с особено мнение) тези мерки.

Поредното увеличение имало за цел да запълни дупките в здравната каса. Тъй като здравната каса е една от най-големите черни дупки в последните години, това ме подсети за причините зад всички тези увеличения – управляващата партия иска да поправи положението по грешния начин. Кои са факторите?

  • приходи в бюджета – това са постъпления от данъци, осигуровки, акцизи, мита и др.
  • крадене – това са парите разпределени между „нашите хора“ под формата на „комисионни“.
  • неоптимизирани харчове и пропуснати ползи – това са парите които са загубени (или не са усвоени) заради мудността, малоумните процедури и размитата отговорност в администрациите.

За да се повиши стандартът ни на живот – т.е. за да имаме по-добро образование, здравеопазване, инфракструктура, и тн., или приходите в бюджета трябва да се увеличат, или краденето да намалее, или администрацията да се оптимизира. Най-лесно е първото. Най-трудно е второто. Обаче при първото има усложнения – при такова поголовно повишаване пада събираемостта (както и стана още през януари). Пада и платежоспособността на гражданите.

Т.е. това е грешният начин за „оправяне на държавата“. Правилният минава през свиване на „комисионните“. Не казвам да отрежете всички гладни гърла на министри и шефове на агенции. Това отведнъж не може да стане. Ама нека е с мярка. Има нужда фокусът да бъде преместен – от публичната активност и вземането на комисионни към оптимизация на държавния апарат. Само че оптимизация далеч не значи „съкращаваме 10% служители“. Ето ви някои конкретни стъпки които могат лесно да се постигнат и биха имали много добър резултат:

  • без „комисионни“ над 15% – по принцип такива не трябва да има, но нещата са до там изкривени, че едно такова ограничение ще бъде много добра стъпка
  • без държавни поръчки от които няма реална необходимост, и които се правят с цел разпределяне на парите
  • нова, опростена и „човечна“ процедура по одобряване на проекти по оперативните програми на европейския съюз – процентът на усвоени средства е трагичен и ще продължава да е такъв
  • замразяване на таксите, данъците, осигуровките и др. – иначе на хората скоро съвсем няма да им останат пари

А пък ако съм объркал, че някой иска да оправя нещо, и всичко е пак „дайте да вземем“, тогава – лошо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *