Да се изкажа и аз за „подслушването“ в интернет

На мен ми е все тая. За комуникация ползвам Skype и Gmail. И двете използват сигурни протоколи (Gmail ползва TLS, a Skype – собствен протокол). Т.е. никой „по средата“ не може да прихване и „подслуша“ нищичко от моята комуникация. ОК – безсмислена поредица от байтове може – да заповядат.

Ако много се притеснявам, че някой може да види в какви сайтове влизам, ще си инсталирам Tor. Ама не се притеснявам. Всичко, което посещавам го правя публично по някакъв начин – някои неща чрез facebook, а профилът ми в netvibes.com (feed aggregator) е публичен и всеки може да види какви сайтове следя, дори без закон за „подслушване“.

Чел съм 1984, но мисля, че аналогията, която много блогъри правят, е погрешна. Тук наистина тайните неща могат да се скрият, стига да не сме технологично неграмотни и да не можем да ползваме google.
А като стана дума за тези тайни, може би имам рядката привилегия да не ме е срам от нищо което правя и съм правил, но защо да не разгледаме закона като един вид стимул за по-порядъчно (тази дума може да не е най-подходящата, ама първо тя ми хрумна) съществуване. Всъщност законите по идея са за това – тези, които биха правили неща вредни за обществото, да не ги правят.

В твърде политически и твърде малко практически се превърна проблемът. „Крещят“ се лозунги и клишета – за свобода и демокрация, като че ли от Марс падат хората и не знаят, че свобода и демокрация никъде няма. И докато крещим, че искаме свобода и демокрация, утре ще напсуваме някой на опашка в супермаркета, ше влезем в забранена улица, ще дадем рушвет в общината за тротоарно място и ето ти я демокрацията – цъфнала. А философският въпрос за свободата е съвсем отделна тема.

След всичко написано, в никакъв случай не приветствам решението на мнозинството в парлемента. Най-вече защото е напълно необосновано. И защото е прието противно на обществените нагласи.

Но в крайна сметка, с този закон или без него е все тая.

П.П. от дистанцията на времето – не съм бил съвсем прав в разсъжденията си.

5 comments

 1. Прав си, че практически всички нямат какво толкова да крият. Проблемът е, че възможностите за спекулации се увеличават. Освен това, лъсва и нивото на компетентност на прокарващите закона, оттам и обществената полезност на един такъв акт е равна на нула.
  Остава впечатлението, че по-скоро се отправя заплаха към гражданското общество, доколкото изобщо го има. А това вече е дразнещо.

 2. Абе човек, не знам дали си ходил в чужбина, обаче как можа да кажеш, че демокрацията означава рушвет в болница или влизане в забранена улица???
  Демокрацията е различен вид светоусещане, което няма нищо общо с БГ действителността…разбира се, че никъде в света няма пълна демокрация, но някъде я има повече, другаде по-малко. От гражданите зависи колко ще бъде в България.
  Освен това да кжеш, че скайпа не се следи е вярно голям виц…

 3. @gogo gogov, нещо не си ме разбрал. Казах, че от една страна хората искат демокрация и свобода, а от друга страна нарушават всички правила. Ами така не може да получат демокрация.

  А не знам доколко имаш понятие от информационна сигурност, от асиметрично криптиране и подобни, и дори от p2p, но не – скайп не може да се следи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *