Писна ми от конспиративни теории

Наскоро ми попадна поредното видео описващо някаква конспиративна теория. Изгледах само 5-6 минути. Защото ми е писнало от конспиративни теории.

Какви са конспиративните теории? Уикипедия обяснява надълго и нашироко. Накратко – група хора, световен елит, направляват курса на човечеството към т.нар. „нов световен ред“, при който те ще бъдат господари, голяма част от човечеството – избити, а останалите – техни слуги. Има доста под-теми, повечето от които обяснения на различни исторически събития – кой е финансирал Хитлер, кой всъщност е организирал атентатите на 11-ти септември, как се е появил комунизмът и е насаден в Русия, и т.н. Но всички тези събития са инспирирани и дирижирани от същия този „световен елит“.

Има тонове литература, филми, уеб-сайтове и т.н. по въпроса. Всеки добавя нов отенък, нови доказателства, нова терминология. Цитират се източници, показват се документи и видеозаписи, така че тезата да изглежда очевидно доказана – илюминатите, световното правителство, масоните, рептилиите управляват нашия живот и едва ли не до месец ще излязат от сянката и ще станат господари, а ние – техни роби.

Всъщност, всички тези теории са доста интересни. И наистина изглежда правдоподобни. Най-малкото са любопитни и представят един алтернативен поглед към света. Ако още не сте се запознавали в подробности с такива – не е загуба на време. След статията в wikipedia може да прехвърлите филма Zeitgeist, например. Аз не съм чел и гледал твърде много такива, но съм видял достатъчно и имам изградена обща представа.

Не изключвам конспиративните сценарии – във всички тези теории съм убеден че има по някаква частица истина. За не малко събития и събития около нас, „дългата ръка на илюминатите“ не е невероятно обяснение. Утре е 10-ти ноември. Комунизмът сам ли е паднал? Или някой го е съборил едновременно навсякъде? Според Петър Стоянов това далеч не са били демократично мислещите хора, а комунистическият елит. С две думи – на широката публика далеч не се представя цялата истина. И затова се появяват алтернативни обяснения. Някои откровено малоумни, други не чак толкова.

Но защо ми е писнало тогава? Защото какво от това, че светът се направлява, финансово и политически, от група хора? Редовия потребител, който във вторник вечер седи и чете нечий блог не може да направи абсолютно нищо срещу тази група хора. Конспиративните писания не ни казват какво да направим, за да „се отървем от тиранина“. Той ни налага кредитни карти, интернет, биометрични данни, и т.н.., а ние с удоволствие ги ползваме, защото ни е по-удобно. Обаче дори 1 милион човека да гледат един филм и да решат, че спират да следват общата насока – нищо. И затова ми е писнало да ми казват и доказват, че някой злонамерен глобално направлява животите ни (нищо, че съм написал кратко разказче по въпроса). Защото те просто поставят рамката (и то една доста широка рамка), а вътре в нея ние имаме право да правим каквото си искаме.

Налагат ни консуматорски стил на живот? Ами на мен като не ми харесва няма да пазарувам през седмица замразени стоки от хипермаркета. И ще творя, както и каквото мога. Полуляризира се ниския морал? Който не ще да има морал, да се оправя, аз си имам. С две думи – дори да приемем, че един елит тика обществото към упадък (а това го приемаме условно, защото стандартът на живот на земята постоянно се подобрява), то е отговорност на всеки индивид сам за себе си да реши какво приема и какво не.

А не е ли всъщност нежеланието да правим избор, и неспособността да се откъснем от създаденото ни битие, причината да се успокояваме с факта, че животът ни зависи от някой друг? Май е много удобно. Не, няма да философствам повече, но – оставете конспиративните теории. Оставете и правителството, и ЕС. И БФС и съдийската комисия. Седнете и нарисувайте нещо. Или напишете стихотворение. Утре не правете нищо рутинно, а си задайте въпроса защо точно го правите. И вдругиден и на вас ще ви писнат конспиративните теории.

П.П. Но не забравяйте да мислите, и да се съмнявате. (Иначе в едни заведения хората по цял ден рисуват и се хилят) Просто нека битието не е центрирано около конспирацията.

http://blog.bozho.net/?p=195

3 comments

 1. За съжаление, трябва да те уведомя, че голяма част от конспиративните теории в крайна сметка се оказват верни, но често грешат по отношение на някаква централна за разбирането си концепция. Казано по друг начин: сравнително добре успяват да опишат и диагностицират условията и проблема (чрез факти от реалността), но грешат поне отчасти относно интерпретацията му (значението и смисъла му).

  Така например последните редове от публикацията ти са чист пример за налагане на псевдохуманистични ценности (ала „мисли позитивно, за да летиш в облаците“).

  Да не мислиш, а да се успокояваш, че си просто част от стадато, е тотално лош съвет.

  Относно изявлението на Петър Стоянов: за съжаление, бившия президент отново проявява леко слабоумие. Грешката му е в това, че е напълно вярно това, което казва в цитирания от теб материал, но интерпретацията му, че „парите победили“ е фалшива, защото на практика Западът подпомогна червената мафия да се трансформира в „демократите капиталисти“, които от 20 години унищожават съзнателно България физически, духовно и психически, за да може да се облагодетелства от огромните нови пазари и да наложи в тях (ще използвам термин от Маркс) примитивното натрупване на капитал, онази стъпка от развитието на капитализма, през която Западът премина в епохата на Ренесанса до 19. век включително. Т.е. връщат ни назад и извращават историческото ни наследство като обръщат наобратно естествения ход на историческото ни развитие. И в комбинация с това и убиват чисто физически българската нация и специално етническите българи чрез налагане на икономическо-правно робство, което чрез демографската криза (резултатът от това робство) окончателно ще затрият и последния жив българин в рамките на по-малко от 100 години.

  Тъй че конспиративните теории в голямата си част са верни по отношение на какво става, грешат само по въпроса защо става, просто защото докато стигнат до масовите индивиди, конспиративните теории се модифицират да изпълняват заблуждаваща и дезинформационна дейност. Фактите и процесите, които разкриват, обаче са верни в голямата си част, защото са просто отражение на реалното състояние на нещата, а не измислица. Разбира се, съществуват и редица напълно невярни конспиративни теории, но пък вече ти стана ясно предимно чие дело са.

  Ако искаш да прочетеш по-правдивата версия на казаното от Стоянов, се насочи към написаното от Янко Янков, който, за разлика от недотам просветения Стоянов, има интелекта и личния опит да обясни случващото се в България през последните над 20 години такава, каквото е. Адресът му в интернет е: http://iankov.blogspot.com/ . Приятно четене и дано се просветлим поне малко като нация, иначе, както казах, след по-малко от 100 години „животно“ като България няма да съществува, а ще има провинции Нова Южна Румъния, Нова Североизточна Гърция, Нова Северозападна Турция (или република Нова Северна Турция), Нова Източна Сърбия и т.н.

  В крайна сметка, демографската ситуация променя баланса на силите днес и занапред властта ще е в държавите с най-голямо население, независимо, че са по-недоразвити от по-малобройните държави. Колко иронично е, че напук на политическите интриги и машинации през последните над 20 века от н.е., биологията отново ще победи разума. Освен ако имащите модерни оръжия за масово разрушение не изтрият страните с огромно население от лицето на Земята, разбира се, но това е малко вероятно предвид факта, че поради аутсорсинг по-голямата продукция, преди произвеждана на Запад, сега се произвежда на Изток.

  Горко на непросветените българи, живеещи от над 65 години в пълна духовно-интелектуална и социално-икономическа мизерия. В общи линии, българската нация въобще не е готова и дори не подозира за огромната част от предизвикателствата и проблемите, които клатят останалата част от света…

 2. Мерси за обширния отговор. Псевдохуманистични ценности е последното нещо, което искам да наложа. Но си прав, че така изглежда. В креативността включвам (но не съм го написал) мисленето. Ще го вкарам по някакъв начин.

  Относно това дали са верни или не – аз не съм казал, че не са 🙂 Даже твърдя, че някои от тях са, обаче това нито има какда го докажа, нито има как да го променя (към момента), и затова не центрирам битието си около тях 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *