Транспортни забавления в центъра на София

Поради строежа на метрото беше въведена временна организация на движението на кръстовището на бул.Патриарх Евтимий и бул.Витоша (т.нар. „Аптека“).

Първия ден беше интересно да се наблюдава как полицаи опитват да регулират движението заради все още ненастроени светофари, и как шофьори и пешеходци игнорират и регулировчици и светофари и създават хаос. Но това не е най-интересното. Най-интересното са трамваите.

Тъй като бул.Витоша е затворен там не могат да минават трамваи 1 и 7, и затова общината плати 1.25 млн за нови релси, които да свързват пл.Баба Неделя (спирката отстрани на НДК) със релсите на 5-те кьошета. Релсите бяха сложени преди 2 месеца, отстрани на тунела. Поради малкото място, има един чифт релси, и идеята е трамваите да се изчакват в двата края на „утеснението“. Но в момента трамваите стигат само до НДК. Ето какво пише Дневник:

Идеята на общината беше да отклони двата трамвая по новопостроено трасе на бул. „Скобелев“, по което те да стигат до бул. „Христо Ботев“ и оттам да се движат по маршрута си. Общината похарчи 1.25 млн. лв., за да направи новата линия. От „Московска“ 33 обаче промениха първоначалния си план заради протести на живеещите в района на новото трасе. Затова сега то ще се използва само като сервизно – по него ще минават трамваи сутрин и вечер, за да стигнат до НДК, откъдето да тръгнат по новия си по-къс маршрут.

Тук става по-забавно:

За да се реши проблемът с обръщането на движението при НДК, ще се движат по две „слепени“ мотриси и ватманът ще се мести от кабината на едната в кабината на другата при смяна на движението.

Обаче на задната мотриса вратите са и в обратната посока, и съответно тя стои празна. И в празната мотриса стои един ватман и си почива. Хитро, а?

Въпросът тук е защо изобщо протестират тези граждани:

  • на 5 метра по-надясно минава линията на 6 и 9 (вторият не върви вече), които слизат в тунела. Те не им ли пречат?
  • трамваи така или иначе ще минават рано сутрин и късно вечер – т.е. проблемът с шума изобщо не се решава. А и трамвая влиза доста навътре в сервизната уличка, така че си шуми и както е в момента.

Към цялата картинка добавяме и един (вероятно аварирал) трамвай който от няколко дни стои на релсите на Витошка.

(Все пак, можело от 10-ти септември „ако има нужда“ да пуснат трамваите по новото трасе)

Да, това всичко е временно – ще е така до декември. Когато става не по-малко интересно. Монитор ни съобщава, че:

Трамвайното движение по „Витошка” няма да бъде възстановявано след завършването на метрото. Ще се изгради ново трасе, което ще минава двупосочно по бул. „Патриарх Евтимий.

Двупосочно трамвайно трасе по еднопосочния булевард. Чакам с нетърпение да видя решението. По-лошото обаче е, че:

Очаква се синята зона в района на участъка да бъде закрита.

Дори след затварянето на малкия участък от синята зона по бул.Витоша се усети недостиг на места за паркиране. Ако затворят цялата синя зона на Патриарха, къде ще отидат всички тези коли, и къде ще паркират хората, които имат да вършат работа в центъра? (Подземните паркинги толкова ли трудно се правят?) Алтернативата обаче, с трамвайното трасе е иначе „трудно-задръстваемия“ булeвард да стане прекалено тесен. Пат. А защо не си ползват трасето, което построиха отстрани на тунела, по бул.Скобелев? Аз не виждам причина. Хм, или може би виждам. Все едно.

П.П. Нека по-запознати с организацията на градския транспорт да разяснят и коригират някои от нещата написани по-горе, защото може да са плод на моето неразбиране, а не на идиотизма на общината.

One comment

  1. Градовете са толкова интересно място! Особено някои 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *