Заглавия на стратегически документи

В неделя си поиграх няколко часа и написах простичък генератор на заглавия на стратегически документи, каквито обикновено генерира администрацията – можете да го изпробвате тук. А снощи Дневник писаха за него.

Някои примери. Които звучат „като истински“, макар да са генерирани случайно, от алгоритъм, който не влага мисъл:

  • Анализ за изпълнение на стратегия за осъществяване на екшън план за разширяване обхвата на програма в местната власт
  • Политики за изпълнение на добри практики за реформа в областните администрации
  • Концепция за изпълнение на методология за реформа в сектор здравеопазване
  • Секторна план-програма за осъществяване на консултации за развитие на политики за изпълнение на ефективна методология в областта на сектор правосъдие
  • Подготовка за утвърждаване на добри практики в сферата на приходните администрации

За 6 месеца в кабинета съм прехвърлил доста стратегии, пътни карти, програми, планове и т.н. И макар в тях да има полезни наблюдения за състоянието, често те са твърде дълги, облечени в много несъществена информация, а полезните препоръки рядко се реализират на практика.

Да се промени това е трудно, по всички причини, които се сетите. Дори стратегически документ да е кратък, ясен и целенасочен (в написването на какъвто, надявам се, съм участвал – пътната карта за е-управление, която беше приета на съвет за електронно управление, но която още не е приета на Министерски съвет, и съответно не е качена никъде като официален документ), то изпълнението зависи от твърде много фактори и интереси (което не значи, че някои неща не могат да се случат).

Но не това е целта на генератора – той няма да оправи проблема с нарастващия брой на папките със стратегически документи, или с тяхното (не)изпълнение, а просто предлага един ироничен поглед върху тях, и по-точно – заглавията им. Защото когато човек погледне на един проблем от забавната му страна, то ако не по-решим, той става по-смилаем.

One comment

  1. Ето един стратегически документ, който не само заглавието, но и текстът на документа е компютърно генериран http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=975
    Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *