Такси от гарата? Сори…

Миналата неделя пътувах с влак, и в 21ч бях на централна ЖП-гара, София. Бях изморен и не ми се чакаше трамвай, и затова реших да хвана такси. Каква е обичайната ситуация на гарата – десетина таксиджии – „ментета“, с тарифи от 2лв/км и нагоре „прикоткват“ евентуалните си жертви. Аз обаче ги знам, и като ми предложат най-любезно такси, ги питам „за 4 лв ще ме закарате ли до центъра“.. в тоя момент сделката пропада.

Обаче там понякога има и нормални таксита, с нормални тарифи. Те обаче са не по-малко противни, защото до центъра не возят – малко им е. Аз все пак реших да пробвам, и питам един бакшиш, със светеща зелена светлинка до центъра дали ще ме закара, и той казва „не, намери друга кола“. А аз пък му поисках служебния номер, за да се оплача във фирмата. Той не го каза (то го пише, ама къде ше му обикалям колата да го търся), и каза „Не работя, почивам, не работя“. Записах му регистрационния номер (на автомобила).

Веднага след това по уличката пред гарата мина друго „нормално“ такси, спрях го, казах му дестинацията, той каза „не“, аз и него питах за номер, и той, потегляйки, каза „записвай каквото си искаш“. И неговия регистрационен номер записах.

В крайна сметка отидох до автогарата и оттам хванах ОК.

Разбирам, че за 3-4 лева не им се кара, при положение, че чакат там „голям удар“. Затова им оставям около левче бакшиш, а и ме спират точно на една стоянка, където могат да чакат следващ клиент. Знам, че не трябва толкова да ги мисля, ама им влизам положение.

Няколко дни по-късно се обадих на телефона за оплаквания. Там жената любезно записа номерата, но ми обясни, че нямали правно основание да налагат наказания за отказан курс. Щели да направят само забележка на шофьора.

Със забележки, пожелателни мерки и препоръки в България нищо не става, та и тук надали ще стане. За конкретния случай рецептата е – такси от автогарата. А по принцип рецепта няма.

Може би ЖП гарата трябва да направи като автогарата и летището, да сключи договори с определени фирми и да пуска само техни коли, които пък да се задължени да качват пътниците. Само че това е най-малкият проблем на железопътния транспорт в България.

3 comments

  1. Не знам защо изобщо си опитвал да хванеш такси от ЖП гарата 🙂 Аз по дефолт взимам от Автогарата, нищо че ще повървя още 300 метра.

    Особено след последния път, както хванах такси от ЖП гарата и на нормални тарифи ми друсна към 4-на сметка 🙂

  2. Ами предния път опитът ми беше успешен, и реших и сега да пробвам 🙂

  3. Много интересно. Всеки ден научавам нещо ново за света 🙂

    Да ги видим какво ще правят когато метрото стигне до въпросните гари 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *