Тука има, тука няма…пътна маркировка

Предполагам всички ще се съгласят, че пътищата в България са зле. Да оставим за малко настрана дупките, че са тесни, неадекватните знаци, и да погледнем маркировката. Да, и тук всички ще се съгласят, че маркировката е зле – или я няма, или не отразява светлината от фаровете.

И както с повечето други неща, ще напсуваме „държавата“, че няма хубава маркировка, и ще отворим следващата бира.

Но веднъж след като се връщах от Сърбия с кола по тъмно, и фрапантната разлика между сръбската и българската маркировка ми се завря в лицето (от едната страна на границата – плътна, светла, а от другата – тясна, изтрита, и налична само по осевата линия), реших да поразровя темата. Може би някой „краде“ наистина?

Първо попитах пътната агенция (АПИ) (по закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)) какви са изискванията към пътната маркировка. След това попитах кога са били последните подновявания на пътната маркировка по всички първокласни пътища. Всички бяха подновени максимум преди 1 година, повечето – преди няколко месеца. Но от това, което виждах, поне по път Е80 (от сръбската граница до София, и от Пловдив до Свиленград), маркировката беше зле – подновяване беше единствено осевата линия, а крайните ограничителни линии де-факто липсваха (и продължават да липсват).

Ето снимки, всички от които са не повече от 6 месеца след подновяване на съответната маркировка. Виждате ли маркировка в дясната част на пътя, т.е. „дясната ограничителна линия“?

Е80, от Калотина до Драгоман:


Е80, от Пловдив до Хасково:


Последната специално е на тъмно, за да напомня всъщност ползата от маркировката – виждаш къде свършва пътя/лентата ти, което е крайно необходимо при лоши условия – дъжд, мъгла, че дори и в ясна нощ. (Фаровете ми в този момент не са перфектно регулирани, но осевата линия, съвсем прясно подновена в този участък, се вижда добре; вдясно няма нищо)

Нещо не е наред – може би пък в обществените поръчки за подновяване на маркировка е пишело да се поднови само осевата линия? Попитах АПИ и това. Казаха, че няма практика да се подновява само осевата линия (логично). И все пак, само това беше станало. Може би пък АПИ не извършва контрол? Питах ги и това (пак по ЗДОИ) – кога са датите на последните инспекции на пътната маркировка. Отговориха ми – последните инспекции са били преди месец-два.

Да обобщя: има изискване за подновяване на цялата маркировка; последните обществени поръчки за подновяване са били скоро (и са редовно); последните инспекции са били скоро. Но маркировка няма. А това не е третокласен път между две села – това е главен международен път Е80. Не е само той, разбира се, навсякъде е така, но по него пътувам най-често.

Единствената оставаща възможност е…корупция? Фирмите, подновяващи маркировката пестят боя, полагайки само (под) 1/3 от маркировката, а инспекторите отчитат, че всичко е наред? Подадох сигнал за корупция до АПИ. Нищо. Подадох и на anticorruption.government.bg. Нищо. Подадох и до инспектората на МРРБ (към което министерство е АПИ). Отговориха. Че предстои ново подновяване, и ако имам конкретни данни за неизпълнение, да ги пратя. Изпратих им снимките. След това нищо.

Добре, значи обществен натиск може да свърши работа. Писах до медиите, вкл. бТВ, Нова, Господари на ефира, накратко описвайки ситуацията и прилагайки снимките. Нищо. Никакъв отговор.

Та, да, корупция сигурно има, разни фирми си прибират редовно от пари за маркировка, ние не виждаме къде е пътя, стават катастрофи може би дори. Но също така явно на никого не му пука за това. Нито на компетентните органи, нито на медиите, а може би и на шофьорите не им пука? Пука ни, колкото да качим снимката във фейсбук или да псуваме държавата на маса? И после ако всички я споделят възмутено, евентуално някоя медия може да направи репортаж за „снимката, взривила социалните мрежи“, а после евентуално някой орган може да се самосезира.

„Тука е така“? Еми, така ше е…

7 comments

 1. чувал съм, че има норма за дебелина на слоя боя, която се нанася и че полагащите маркировки фирми не спазват тази норма, спестявайки част от боята. И заради това положена вече маркировка се изтрива за седмица/и (поне във Варна е така).

 2. Да, има такива изисквания. А дали се спазват трябва да проверява възложителят. Той може би си затваря очите.

 3. Божко,

  Много хубава статия, мога да кажа даже, че е една от твоите топ 20. Всъщност ми става гадно, че хората които работят в инситуциите, с които си комуникирал, нямат ни най-малка представа каква е всъщност реалността. Това говори, защо когато нещата се разнесат из социалните мрежи (тоест станат достояние на достатъчен брой интернет тролове) изведнъж се получават. Тоест логиката е следната : Дай да седна аз сутринта и да видя дали няма нещо скандално за попряване из Фейсбук. Но от друга гледна точка разбирам, че не са само институциите виновни, говорещо за голямата корупцията при инспекторите на каквото и да било (все пак вярвам че има и хора които си вършат съвестно работата),

  Абе да ти кажа темата е доста дълга и широка и в постове няма да намерим решението. Това което исках да напиша е че ми харесва, че се опитваш да промениш нещо по официалните пътища и че даваш пример на хората. Продължавай все така и ако трябва да помагаме ще сме насреща 🙂
  поздрави

 4. Дано скоро е деня в който маркировката ще е качествена, защото след това трябва да се прави и адекватна.
  Село Бяла река, от 2те му страни има едни хубави, дълги дъги – завои. Евтино ли е, просто по лесно ли е – ама там е разрешено изпреварването. Денем добре пак – горе долу се вижда че е неуместна маркировка, вечер – няма как. Или и се доверяваш, започваш изпреварване и си в беда, или трябва да си знаеш.
  А големия велик ремонт на Малинов, който остави слизането Цариградско – Дружба без лента за включване и ускоряване?!?

 5. Ето , сега сме 2019 г. , а блогът е от 2015 ! Какво се е променило ? НИЩО ! Да не говорим за малките населени места където няма никаква маркировка , дупки са навсякъде и всичко отстрани е обрасло в бурени ! Идва въпроса как може да го променим ??? Нека се задействаме !!! Къде ни отиват паричките от данъци , такси и винетки !?!??????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *