„Българите са най-добрите програмисти“

…ама не.

VentureBeat излезе със статия миналата седмица, в която твърди, че не в Силициевата долина са най-добрите програмисти. И в единия от двата публикувани погледа върху данните на stackoverflow излиза, че българите са „най-добри“.

Из българските онлайн медии тръгнаха статии, избирателно цитиращи „проучването на американски сайт“, и всички бяха много горди, че – ето, и в това сме най-добри!

Какво е stackoverflow? Както беше казал някой – това е (световна) bg-mamma за програмисти – отговорът на всеки въпрос или проблем, който имаш, докато програмираш, се намира там. А когато някой попита нещо, и му отговориш, трупаш точки. Е, двама българи сме на 1-ва страница в класацията по точки – Дарин Димитров е 2-ри, а аз съм 30-ти. Общо взето заради тази „аномалия“, че двама човека са отделили количество от времето си да отговарят на въпроси, сега българите са „най-добрите програмисти“.

Явно статиите по темата са били споделяни много, та бТВ ме потърсиха за коментар. Приех и направихме кратко интервю по темата. В интервюто обясних две неща – първо, че отговарянето на въпроси и трупането на точки не непременно значи, че си добър програмист, и второ, че при различен поглед върху данните излизат различни резултати, и поради малкия брой представители от България (40), не може да се каже, че сме „най-добри“. Да, имаме силна индустрия и със сигурност сме желана дестинация за компании, търсещи програмисти, но „най-добри“ е пресилено.

Е, това няма да го чуете в излъчената част от интервюто. Може би за да не разваляме хубавата новина. (Също няма да чуете и мнението ми, че българското висше образование не дава добри умения на програмистите. Вместо това ще чуете зам-ректор на Техническия университет).

Съгласен съм, че ако твърдението е „Българите са добри програмисти“, то „нямаме новина“. И тук критиката ми не е само към бТВ (на които благодаря за интервюто и интереса към темата), но с желанието за новини, дори да не стигаме до низини като „ШОК! БОМБА!!“, създаваме една изкривена реалност.

В случая има и нещо друго – комплексираното ни желание да сме най-добри в нещо, като утеха за иначе неуредените ни държава и общество. „Виж, ма, най-добрите програмисти сме“ ще каже бай Стамат на жена си, преди да поиска шишето с ракия. После ще го каже на 5 човека, някои също ще са прочели или гледали новини, и накрая ще имаме масово съзнание, че „сме най-добрите“. Няма значение в какво. Също сме „най-интелигентната нация“. Нищо, че каквото и проучване да отворите, сме някъде по средата. И нищо, че методиката на VentureBeat е спорна, данните са замърсени, а това, което мерят, не е точно качество на програмистите. Ама мани ги тия подробности, нали сме най-добрите.

Нямам против да сме най-добри в нещо, даже напротив, опитвам се и да допринеса за това, но не искам контрапунктът на черногледството ни да е фалшифицирана национална гордост. Искам да излезем от крайностите „най-зле сме“ и „най-добри сме“ и да погледнем реалността.

Затова – да, добри програмисти сме, браншът в България е силен, правим много, за да привличаме инвеститори, а и не малко хора стартират свои компании, използвайки уменията си. И нека да показваме положителните примери. Но хайде без медийно-генерирани крайности.

33 comments

 1. Най-лошото не е, че bTV и бай Стамат ще се объркат. Лошото е, че новината я разпространиха хора от IT, които би трябвало
  1) Да четат това което share-ват
  2) Да знаят как се работи с данни и веднага да забележат безумието на абсурдната методология

 2. Аз пък не мога да разбера, защо трябва винаги да търсим „кусури“, винаги да сме черногледи и никога доволни от постигнатото и от настоящето си като цяло. Все нещо не ни харесва, нищо не можем и сме много мързеливи. А всъщност нещата въобще не стоят така, обаче така сме свикнали!
  Според статистиката, която беше изкарана сме сред най-добрите, защо просто не спрем до там, и толкова. Защо трябва да се самокритикуваме?

 3. Не ви познавам, господин Божо, но със сигурност със затворени очи мога да установя, че сте истински българин само от написаното – истинският българин, каквото и да се случи с него, събратята му, държавата му, съдбата му – ще намери начин да мрънка.

 4. Хубаво е да се прави разлика между критика и мрънкане. Специално съм написал „Нямам против да сме най-добри в нещо, даже напротив, опитвам се и да допринеса за това“, но явно пак разликата се прави трудно

 5. @Стоян – провери ли методологията на тази статистика? Както отбеляза Stilgar, тя е несъстоятелна. Малко повече анализирана на действителността, преди да се тупаме в гърдите. Иначе на два пъти съм отбелязал, че имаме силна индустрия и добри програмисти. Защо е нужно нещо повече от това, защо е нужно да твърдим, че сме „най-най“?

 6. Като човек, който е в ИТ бизнеса от повече от 3 десетилетия, мога да кажа че написаното от Божо е точно така.

  За топ ИТ фирмите, които работят с огромни проекти, България е една добре позната АУТСОРСИНГ дестинация. Това означава, че нашите програмисти са търсени като изпълнители на тези проекти, но рядко са допускани до високите нива – там, където се взимат решенията за архитектура на продукта и т.н.

  При средните и по-малките фирми имаме и по-голямо влияние. Има дори няколко бг фирми на абсолютно световно ниво.

  Като цяло, смята се че ние сме по-добри от индийците… със сигурност – по-добри от девелопъри от южно-европейските държави (Италия, Испания) но не толкова на ниво като американците…

  За цената, която трябва да платят за нас, сме чудесна аутсорсинг дестинация. Това обаче е ограничаващо, и има един таван, който се достига… отвъд него, по-нагоре, става все по-трудно, почти невъзможно. Защото по чисто бизнес причини, една голяма американска компания трудно ще си повери основния бизнес отвъд океана – заради географското разстояние, заради часовата разлика и заради чисто културологични различия.

  Така че – да, българските програмисти са на едно много високо ниво за световните стандарти на професията си. Но да кажем че са най-добрите – това е пресилено и неадекватно. Такива сайтове като stackoverflow безспорно са много голям фактор. Но те не произвеждат продукти.

 7. Божо, съгласен съм. А най-добрата критика на прибързания извод за това колко сме добри е като се види, че само в Лондон има 10 пъти повече top contributors отколкото в цяла България, а Лондон има по-малко население.

  Накратко – изводът издава комплекси. Същата истерия се разиграва и при всеки успех на националните отбори по математика и информатика. А удобно се пропуска, че в класацията на PISA сме на последно място в ЕС, а и отстъпваме дори на Турция, която имаме за под нашето ниво.

  Правилният извод (както от олимпиадите, така и от класацията на Венчърбиит) е, че в страната има едно будно и умно малцинство, но огромната маса са дебили. В това отношение сме може би сред страните с най-голям контраст между интелектуален елит и средна класа.

 8. Не ви познавам, господин 2д3фг4, но със сигурност със затворени очи мога да установя, че сте истински българин само от написаното – истинският българин e лишен от каквато и да е способност да оцени мнение, различно от неговото собствено. Между другото коментарът Ви си е чисто мрънкане.

 9. Хубаво е да сме обективни и ако това точно не е методологията и оценката не е вярна , то има ли някъде вярна оценка по обективна методология ? И във всеки случай много ме кефи когато има хора които , работят и печелят добре на родна почва 🙂

 10. Класацията си беше хумористична, бТВ са евтина медия и слаби журналисти. Ракиеният патриотизъм е излишен. Тук не става въпрос за черногледство, а за реализъм. Имаме голяма ИТ вълна, разбира се, нека продължи, ама такива съшити с бели конци новини не правят журналистиката истина.

 11. Съгласен съм с всичко написано от Божидар.

  Отделно искам да поставя следния въпрос – какво ще рече един програмист да е по-добър от друг? Сравнението на кои характеристики дава адекватна база за сравнение относно качествата на двама програмисти?

 12. Ако се отчете, че 99% от новините по медиите са лоши, то защо пък да не се украси една добра новина. Факт е, че имаме доста програмисти, и факт е и, че доста от тях са доста добри. Факт е дори, че печелим олимпиади по информатика, т.е. бъдещите програмисти също са добри…

 13. Олимпиади по информатика не точно „печелим“, но имаме медали. Само че това са 4 човека годишно, на база на тях не може да правим изводи.
  Аз нямам против добрите новини, просто не е редно да се брандират с неверни крайности. Въпрос на нюанси.

 14. Факт – данните са субективни. Отношения се учат в 5-ти клас.

  Адмирации на Божо, че е информирал за тази ефективна цензура. Има и активни граждани, които ще се обадят в редакцията за да им потърсят сметка.

 15. Добре де, ама и това „имаме медали“ същао не е
  коректно. Страна с 2 медала за 26 години олимпиада също може да каже „имаме медалИ“ …Но отворете таблицата в IOInformatics.org и вижте колко „имаме“ние и колко „имат“ други страни ….

 16. г-н Манев, съгласен съм с вас 🙂 „имаме медали (всяка година)“ имах предвид. Като член на СРООПН съм последният, който ще омаловажи постиженията ни на олимпиади по природни науки. А и познавайки немалко хора от отборите съм убеден, че сме добри. Просто това не е показателно за състоянието на цялата система. И „България е в топ 5 на международната олимпиада по информатика“ не се превежда директно до „българите са най-добрите програмисти“.

 17. Първо ракията, после статията

 18. Бай Божо и той на всяка манджа меродия. Не може да не се изкаже, я в твитер, я в stack overflow, я в bTV. Типична кралица на драмата…. мерсим бай Божо.

 19. Къде пък драма видя? 😉 А баш на тая манджа имам право да съм мерУдия, нали?

 20. Ей … Божо! Защо не си намериш някаква друга работа. Я пусни новините, купи си 1 вестник или пък се заслушай малко в радиото. Кажи ми сега какво чу? Този убил другия. Третия ограбил четвъртия. Милиони задигнати … никой не знае какво се е случило с тях. Изключително точни новини… ахам… и това какво ни помага? На мен лично ми е по – приятно да чувам, че ние сме НАЙ-ДОБРИ в нещо отколкото ПЪЛНАТА истина. Да не би американските новини да казват всичко точно или пък техните филми да описват пълната истина? НЕ! Ала изграждат в хората повод за гордост, която на нас ни липсва. Така че … БРАВО на вас за успеха. Искрено ви завиждам … и нека по-малко да плюем за напред. Може би това заглавие ще капне поне капка себеуважение и достойнство в някой!

 21. Не знам защо си мисля, че истински добрите програмисти не се мотаят много из форумите. Това че на Stack Overflow им се иска да са нещо като оценители на програмисти и евентуално да предлагат такива на фирмите, не е много добра идея. Просто от програмистите, които пишат по форумите, те са намерили начин да им направят някаква класация. Тя обаче е далеч от реалността.

 22. Г-н Божилов, Андреа, с украсени новини добри програмисти не се отглеждат. Този фалшив позитивизъм си е чиста проба когнитивен дисонанс.

  Следващия път, когато на интервюто ви (за наемане на хора) дойде някой смотан програмист и заяви гордо „аз съм най-добрият, защото съм Българин“ ще се замислите сериозно за фалшивата самоувереност на „най-добрите български програмисти“. Покрай масовата истерия с успеха на ИТ бранша и заради самозванци и дебелокожи дилетанти съвсем скоро думата програмист ще се превърне в нарицателно с негативен отенък.

  Именно тази фалшива реклама и величаене подхранва едно измамно съзнание, че произходът едва ли не поставя под общ знаменател качествата на всички дръзнали да програмират. И така куцо и сакато се втурна да става най-добър програмист, да прави пачка, а съседът ми внезапно и той е толкова добър колкото мен. Да, ама не. Защото добри са тези, които са положили усилия, за да станат такива и на тях реклама в общия случай не им трябва.

  А и нека си признаем – много измежду най-добрите, които можеха да провокират, надъхват, обучават… създават днешните най-добри просто… избягаха със страшна сила още преди години и отдавна не са в България. Е от къде днес да дойдат тези толкова много и толкова добри програмисти? По право или по ДНК или по чудо може би…?

 23. @Stilgar, новината я споделих и аз – защото се зарадвах. Да, не приемам извода. Но все пак нашият флаг, благодарение на Дарин и Божо, се набива на очи като представящ една малка държава след едрите.

  @Лъчезар Косев, сравнението ни с индийците е немислимо. Разликите и в подготовката, и в общуването с представители на Западната цивилизация са колосални.
  А и не виждам нищо лошо в това да сме ангажирани в разработката повече, от колкото в „по-високите нива“ – изисквания, анализ, архитектура. Не знам защо сякаш се налага мнение, че „растежа“ на един програмист задължително го води до превръщането му в мениджър или архитект. Ако те кефи това, което правиш – програмирането, имаш шанс да станеш отличен програмист и да бъдеш много търсен и без да катериш подобни стълбици. Те за мен са чиста промяна на квалификацията.

 24. Данните са си данни. Тълкуването им е нещо друго. Аз лично не бях осъзнал че заради 2 outliers сме на челното място. Което просто идва да покаже че и първоизточника на иследването не е много на място.

  Но дори и да приемем че е на място и сме „най-добри“, аз бих запитал в какво? Програмисти? Не! Просто сме добри „експерти“. Да знаеш нещо е едно, да го прилагаш на практика е съвсем друго. Аз второто не съм го виждал на родна почва. А дори и да сме добри програмисти това не означава че правим добър софтуер (както и по-горе в коментарите казаха)

 25. С Биляна няколко пъти сме давали интервюта… и за BTV, и за Нова… Говорили сме за детските седалки, за неуредици с междуградски транспорт, достъпност на спирките и велоалеите в София… и във всички случаи коментарът ни беше съзнателно орязан в частта, която изнася на репортера… много важно, че казваш точно обратното… Та спрях да се отзовавам на подобни покани… Казваш „Не ние сме най-добрите програмисти и изобщо няма лесен начин да се измери това“ и отрязват „ние сме най-добрите програмисти“… Нищо ново под слънцето, за съжаление.

 26. само да напомня, че в САЩ работят изключително много програмисти получили работна виза. Аз познавам трима работещи в Майкрософт, но те надали попаат в тази статистика. За нивото на програмисите в САЩ тряблва ли да се вземе родината им?

 27. Това е другата особеност на проучването – че локацията е тази, която си отбелязал. Например в топ 30 има 2-ма или 3-ма холандци, които обаче работят в Лондон. Те се броят за Лондон. Така че.. данните са дооста замърсени и не може да се правят никакви изводи.

 28. За репортажа на BBC каква драма да има? Прав е Петко (Карамочев), че имаме силна IT индустрия, и аз това казах.

  Нещо лично ли не ме харесваш, или мнението ми? 😉

 29. Бай Божо 🙂 Не ми харесва, когато от мухата става слон. Понякога е по-добре да подминеш и да продължиш. Не всяко нещо, заслужава специален блог пост в кавички. Хората в бранша не сме тъпи и знаем за какво става въпрос, и мисля че прекалената ирония пречи. Тези, които не са в бранша, и да им обясниш няма да те разберат (или ще отрежат, както бТВ).. та, както казах, допълнителната ирония по адрес на българите, пречи. Това разбира се, е лично мое мнение, блогът си е твой..

  Ти си пич, харесваме те. Поздрави от Бай Пешо!

 30. 🙂 дам. може би пък е за хубаво, че много малка част от зрителите на бтв четат блога ми 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *