Къде са сега протестиращите??

Ежедневно има по някой скандал в държавата. Я някой затрил тефтерче, я загубили протокол от разпределяне на дело, я някой назначил свой човек някъде, я президентът не помнел точно какво е правил преди 25 години, я някой предложил за министър партиен лидер със съмнителна компетентност, я какво ли още не.

Нищо ново – такива микро- и макро- скандали има откакто има някакви свободни медии. От няколко месеца обаче има нов мотив, използван редовно от разни самодоволни коментатори и семейни медии. А именно „къде са сега протестиращите??“. Това се явява естествено продължение на опорната точка „Къде бяха протестиращите, когато…“.

Но то е и нещо повече. Защото Пеевските медии само дават тона, а хиляди именни и безименни българи със задоволство от това, че не са протестирали заедно с „разглезената паплач“ миналата година, изригват с въпрос и укор в едно – „Къде са сега тия, дето се правят на гражданско общество, ама всъщност не са“. Хилядите именни и безименни българи злорадстват, затвърждавайки за себе си убеждението, че някой е бил платен, че никой не е имал позиция, и че всички са маскари. И че няма да се оправим, щото „видяхме ги и тези“.

Задавайки този въпрос, обаче, те може би не разбират какъв свят изграждат около себе си. Свят, в който някой друг трябва да протестира срещу несправедливостите. Свят, в който е достатъчно да наплюеш някого, а да имаш позиция е „буржоазна измислица“. Свят, в който всички са маскари. А когато човек гради такъв свят около себе си с думите си, те се превръщат в самоизпълняващо се пророчество.

А кои са тези „те“, и има ли „ние“? Те са резултатът от години на репресия, бедност и собствена безидейност. Те не са „тъпите и грозните“. Те сме ние.

А къде са сега протестиращите, защо не протестират срещу разграждащото недоверие и калното самодоволство?

One comment

 1. Проклятието на България се нарича Русия !
  ––––––––––––––––––––––-

  Лустрация веднага на комунистите историци…те са и ДС деятели…

  – Иван Илчев – ректор на СУ, в което учебно заведение под неговата егида се подвизават най-много доносници на ДС – верни съратници на БСП.
  – Искра Баева – преносител на силно заразен virus „Moscow“ – професор по история в СУ, разбирай – професор по история на КПСС …
  – Драгомир Драганов – другарят Алкохолик Драганов, (така го кръстиха студентите) който се смята за голям историк, а той е само един дребен пияница.
  – Гоце АБВанов също се мисли за историк.
  – „Историка“ Станишев – потомствен предател на България, също се пише за историк.
  – Андрей Пантев не само се взема за историк, него цялото бивше БКП и настоящо БСП – червено войнство, си го смятат за собствен социалистически историк. Пантев идва от думата панта – безделник, негодник, хаймана, хайлазин, хайта, келепирджия, муфтаджия, апаш, крадец, обирач.., КОМУНИСТин, ПРЕДАТЕЛоид, СССРджия…

  ––––––––––
  Допълнете поне едно име на историк-комунист, в списъка по-горе !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *