Няма да гласуваш?

Избирателната активност е ниска и намалява. И много хора се самоубеждават с привидно разумни аргументи, че няма смисъл да гласуват. Чувал съм всички тези аргументи, и ще си позволя да им отговоря. Нямам намерение да заклеймявам негласуващите, да им чета конско или да ги обвинявам за положението – нито имам право, нито е конструктивно. Просто ще им отговоря разумно:

 • „Така легитимирам престъпната власт“ – властта се счита за легитимна дори 5% да гласуват. Така че гласуваш или не, това няма значение за формалната легитимност на властта. Може би си мислиш, че една власт, избрана с 5%, не трябва да може да управлява? Законът подлежи на промени, но е нужно някой да ги прокара, а ти да гласуваш за него.
 • „Загуба на време е“ – разходката до секцията, заедно с гласуването, е 20-тина минути. Ако наистина в неделя имаш толкова много важни неща за правене, спести си тези 20 минути. Но не вярвам случаят да е такъв. Така че направи си една приятна неделна разходка до урната, отнема пренебрежимо малко време.
 • „Не знам за кого да гласувам“ – гласуването не отнема време, но следенето на политическите личности и събития отнема, и е напълно разбираемо да не ти се заминава с това. Но може би имаш един приятел, на когото имаш доверие, и който се интересува повече от политическите процеси – питай него за мнение. Ако пък нямаш, или не искаш друг да ти влияе, може просто да погледнеш лицата на кандидатите. Ще се изненадаш колко са различни – едните изглеждат интелигентно и спокойно, другите изглеждат като дребни мошеници или мутри. Няма нужда да вадиш френологичните карти, но визията на кандидатите ще ти създаде достатъчно усещане за това кого може да подкрепиш. Един поглед по сайтовете им пък, за половин час, ще ти каже кой на какви позиции е (или твърди, че е), и доколкото те са по-близки до твоите. Това достатъчно ли е? С известно приближение – да.
 • „Всички са маскари“ – може би изглежда, че всеки кандидат или партия търси изгода, и че всички ни обещават неща, които няма да изпълнят. И това най-вероятно наистина е така. И срещу всеки кандидат може да се извади поне един аргумент. Само че имай предвид, че не избираме изпълнителната власт в рая, и няма как кандидатите да са чисти като сълза. Замисли се, ако ти беше кандидат, как би изглеждал в очите на избирателя – щеше ли да може да се скалъпи някой компромат, щеше ли някой да ти повярва, че го правиш с цел различна от финансовата изгода? Не се доверявай на никой политик, но не търси ангели в листите, за да гласуваш за тях.
 • „Изборите не променят нищо“ или „Всички са еднакви“ – това, за щастие, няма как да е вярно. Има разлика между кандидатите и партиите им. Разликата не е между „доброто“ и „злото“, не е „от небето до земята“ и може би не е прекалено голяма. Но я има. И ако едните са само с 5% по-кадърни и с 6% по-некорумпирани, пак има смисъл да бъдат предпочетени. Защото изборите променят нещо – ако след „виденовата зима“ всички бяха сметнали, че изборите не променят нищо, и на власт отново беше дошла БСП, дали щеше да се справи с държавата, която преди 2 месеца беше довела до фалит? Ако изборите нямаха значение, и през 2005-та година Атака имаше мнозинство в парламента, сега щяхме ли да сме в ЕС, щяха ли фирмите да имат огромен пазар за стоките си, а гражданите – за труда си? Гласувайки за нещо дори с 5% по-добро от другото, може да допринесеш за 5% по-добра държава. От друга страна, Хитлер е избран с избори. Това е една промяна към по-лошо, но все пак промяна, която идва да покаже, че изборите имат значение.
 • „Тези избори нямат значение“ – дали ще са европейски, президентски или кметски, все някой се намира да каже, че те не са важни. „Евродепутатите какво ще направят за България“; „президентът какви правомощия има“; „кметът най-много да сложи нови плочки“. Евродепутатите са важни, и то не само защото показват вътрешното политическо съотношение, а и защото определят дали Европа ще има лява или дясна политика – дали ЕНП или ПЕС ще имат повече места в ЕП ще рефлектира обратно върху нас в следващите години. Президентът може и да няма правомощия, но дали ако бяхме избрали кандидат на БСП, през лятото щеше да има подкрепа за гражданското общество от страна на президентската институция? Ако на предишните избори беше избран Сидеров, нямаше ли да се изложим пред всеки международен партньор? А кметът – всичко от плочки, през улици и паркове, до култура в общината, зависи от този избор.
 • „Един глас, с него и без него, все тая“ – процесите в обществото стават в мащаб. Винаги опитвай да обмисляш реалността при условие, че всички мислеха като теб. И не, това не е клише от естрадна песен – общественото съзнание зависи от съзнанието на всеки негов член. Така че твоят глас има значение, макар и в по-абстрактен смисъл.
 • „Не искам да нося отговорност за това кой управлява“ – ти носиш така или иначе. Ако гласуваш, заради гласа си, ако не гласуваш, заради недаването му. Така че от това измъкване няма, а и е хубаво да не бягаме от отговорност, колкото и споделена да е тя.
 • „Няма смисъл, след като моят глас ще се неутрализира от един цигански глас, купен с 10 лева“ – циганският глас ще бъде купен така или иначе. Ако не го неутрализираш с твоя, инвестицията в него ще се оправдае, правейки инвеститора доволен. Гласувай, за да им прецакаш инвестицията.

Така че – да гласуваме. И да осмислим нещата така: не гласуваме за „по-малкото зло“, а за едно бъдеще, което ще е дори малко по-добро от това, което би било, ако не гласуваме.

Но…това е само началото, основата. Гласуването е само едно от нещата, които като граждани можем да направим, за да живеем малко по-добре. Твърде нужно е да сме активни граждани не само на избори. Но да започнем от изборите.

26 comments

 1. Наистина ли демокрацията е идеалната политическа система? Ако слушаме политиците и пропагандата по медиите изглежда че е така. Модерно е да се водят войни, за да се „занесе“ демокрация на хората по света. Защо никой не си задава въпроса дали това е правилно?

  По всеки даден въпрос много малко хора могат да дадат компетентно мнение. Пълно е с исторически примери как мнозинство взима грешно решение.

  Защо това кой да управлява една държава се определя от предизборната кампания (медийни изяви, похарчени пари, лъжи и др.)? Защо една държава се управлява от хора, чието основно занимание е политика?

  Как да изкажа несъгласието си с демокрацията? Чрез демократично гласуване (това колко е демократично е друга тема)? И за кого да гласувам?

  Само преди година щях да кажа, че въпреки това е по-добре да се гласува, защото е ясно, че системата няма да се промени и все пак е по-добре да се избере по-малкото зло. После дойде Орешарски.

  Ако след изборите някой не прави това, за което е бил избран, колко хиляди души трябва да излезнат на протест за да го свалят?

  Защо да участвам в избори при положение, че избраните откровено се подиграват с мен?

  Не смятам да се боря за обречена кауза. Не смятам, че системата заслужава да ѝ отделям време и внимание. Вместо това мога да се занимавам с нещо върху което реално имам някакъв контол и мога да бъда полезен.

 2. Едното не пречи на другото. „Заниманието“ ти с демокрацията, както отбелязах по-горе, може да е половин час.

  Дали демокрацията е най-добрата система, не знам. Бих искал да има и по-добра (и то устойчива). Има хора с идеи, които ги реализират. Не смятам, че „не знам как е, ама и така не е“ е достатъчен аргумент срещу „системата“. А и системата не е проблемът, а хората в нея. И с изборите можем (бавно и несигурно) да променяме това кой бива избиран.

 3. Изпуснал си много важна точка.. А тя е: „Няма за кого да гласувам“ . Дори и да си политически активен и да успееш да убедиш някои хора да гласуват за дадена партия, местата в Европарламента от България са точно 17. Трябва да си сляп, за да си мислиш, че гласът ти ще промени нещо. Просто няма партия на изборите, или водач на листа, който да е независим в истинския смисъл на думата. Предполагам, че си привърженик на РБ, който с привличането на Кунева-Пръмова ме загуби тотално като избирател. Симпатизирам на Костов, но след него достойни хора за моя вот не останаха. Така съм чист пред съвсета си. Точно на дедовия ми е, дали ГЕРБ, БСП, ДПС или Пръмова ще спечелят +- 1-2 места в този пуст Европарламент, където така или иначе АБСОЛЮТНО нищо не зависи от 17те ни хубавци, които ни представляват.

 4. Не е вярно че нищо не зависи от гласа ти. В България има около 6 милиона човека с право на глас, в Европа има около 400 милиона. Ако в България стойността на гласа ти е 1 / 6 000 000, то Европа е 1 / 400 000 000. По-малко е наистина, но съвсем не е нищо 🙂 Мога да ти дам много примери с по-малки числа които пак не са нищо: ето средната плътност на вселената е 3*10^(-27) килограма на кубичен метър. Малко ли е? – Да. Нищо ли е? – Не. 🙂

 5. „Така че гласуваш или не, това няма значение за формалната легитимност на властта“ – има обаче значение за реалната и легитимност и стабилност.

 6. А иначе демокрацията е счупена – да. Не само заради истинското купуване на гласове. Увеличаването на социалните помощи например е фактически едно легално купуване на гласове. Или назначаването на хора на държавна работа. Общо взето когато държавата започне да става социална и да се грижи за хората, демокрацията се чупи. Единствено от морала в обществото зависи до кога ще продължи да съществува една такава демокрация (понеже богатите винаги ще са по-малко от бедните)

 7. Да кажем, че в България 6,5 М души имат право на глас. За 17 места в парламента, това прави 6,5М /17= 382 К гласа за 1 евродепутат при 100% избирателна активност. Дори и при 1/4 избирателна активност ти си един глас, клонящ към нула. Последната дупка на кавала. На кого му дреме? Казах, че ми е под достойнството да подкрепя когото и да е от кандидатиралите се. Няма да гласувам и това няма да промени абсолютно нищо за нашата родина. По-добре работете, образовайте се, правете секс, ставайте родители, гледайте децата си в България. Така ще й помогнете. Не като драснете едно хисче на някакъв лист хартия.

 8. Айде тогава да разпуснем държавите! Ще си живеем в племена от по 100-тина човека като едно време. Тогава гласът ти ще има значение. Да ама няма да стане щото ще се намерят общества които са от по 1000 или 100 000 или 500 милиона индивида. И бързо бързо ще ни превземат. Евентуално може в някой резерват да затворят оцелелите.

 9. Никой не е казвал да се разпуска каквото и да е. Ако прочетеш внимателно, съм написал как да се помага на РОДИНАТА! Просто казвам, че според мен няма смисъл да се гласува за ЕП, както и за когото и да е от кандидатиралите се, и че негласуването няма да промени нищо. Дори напротив, според мен, ако избирателната активност е под 30% това ще е много по-силно изявление, от това да гласувам за Глас Народен примерно.

 10. При сегашната ситуация гласуването няма абсолютно никакъв смисъл и дори е контрапродуктивно, понеже легитимира властта на управляващите и статуквото. А системата няма да се промени с гласуване, понеже (неписаните?) правилата са направени, за да поддържат текущото и състояние. За истинска промяна е необходимо е сътресение от някакъв тип…

  Защо мислите са тези реклами, спонсорирани от „системата“ за висока избирателна активност? Да не мислите, че някой наистина иска да ви даде власт да взимате решения? Целта е да ви замаже очите и да легитимира собствената си властц чрез вас.

 11. Нарочно ескалирах до случая с разпускане на държавата. Ти можеш да работиш, учиш, раждаш деца и т.н. без да си част от държава – като си част от семейство (понеже за децата трябват двама) или айде от племе (понеже по принцип генетично ни е заложено да се спогаждаме в племена от по 100-тина човека до колкото знам). Това не са неща които правиш за държавата – ти ги правиш за себе си и за семейството си. Ако ги правиш за държавата, вече става болно. Да ама в хода на историята, хората са започнали да се обединяват във все по-големи и по-големи общества, водени от нуждата от защита най-вече срещу другите общества. Появяват се различни форми на управление. И ето стигаме до днешният ден в който, след редица перипетии, сме стигнали до заключението че демокрацията е уж най-добрата форма на управление на тези огромни общества, и в който ти казваш „аз няма защо да гласувам“. Казваш го защото явно не подозираш колко е важно за теб самия да си (макар и клоняща към нула) част от обществото ЕС. Ако животът и собствеността ти бяха заплашени по някакъв начин от това че не си част от държава или общество, щеше да имаш огромна мотивация не само за драскане на хиксчета по листове хартия.

 12. Мирака обаче кърти 😀 ОК, наистина, ако предположим че има подъл заговор за управление на света от сегашните политици чрез „системата“, да по-добре е да не гласуваме. Тука вече не знам.

 13. Ами то гласуването веднъж на 4 или повече години си е чиста проба замазване на очите и заблуда, че нещо зависи от хората. Властта трябва да бъде контролирана от суверена (народа) на много по-малки интервали и за всяко ключово решение. Всичко друго е замазване на очите.

 14. Да, на 4 години са изборите и това е прекалено много време. А днес дори имаме интернет (не е като да сме 1950-та). Престъпление е че не можем да контролираме властта по-често по интернет. А може би наистина има подъл план с който политиците поддържат сегашното статукво? И затова не са въвели електронно гласуване и избори през седмица? Не мисля че е това.
  Всъщност от няколко месеца умувам по децентрализирана система за демокрация. Можеш да ми видиш блога – petko-petkov.blogspot.com. Като цяло търпя основателна критика при повечето ми идеи. Не е толкова лесно да се направи демокрация в интернет. Но ако вземем криптовалута за основа, можем да направим „stake-ocracy“ 🙂

 15. И какво стана като не гласувахме на предните избори? Нито „сътресение от някакъв тип“, нито по-добри управляващи дойдоха. Изборите не са инструмент, който може да събори системата – други са средствата.

 16. @Bozho – Хората, които отделят не повече от 30 минути за да гласуват са една от причините за състоянието на държавата. Ако гласувам, бих се информирал малко преди да отида и да сложа X.

  Без да изказвам радикални идеи, ето няколко промени, които биха повишили смисъла на гласуването:
  образователен ценз, мажоритарно гласуване, намаляване на предизборните субсидии, премахване на субсидиите за глас, независима съдебна власт, електронно гласуване, по-чести избори, премахване на разни депутатски привилегии (имунитет, служебни автомобили и др.), намаляване на броя на депутатите

 17. Пламене, съгласен съм с теб – изборите (особено в сегашния им вид) не са инструмент за нищо. За това и не мисля да си губя времето и същевременно да изразя мнението си в подкрепа на горното твърдение, като не гласувам.

 18. Всъщност, Мирак, ти губиш много повече – задължен си да плащаш данъци всеки месец. Това че веднъж на 4 години имаш право да гласуваш е един от „бонусите“ които получаваш срещу данъците които плащаш. Ако ще събаряш системата, по-добре от данъците започни 😀 Сериозно, аз не мисля че анархията е решение понеже моралът и комуникацията в обществото не са достатъчни за да компенсират държавата.
  Но щом изобщо е необходимо някой да ви убеждава да гласувате, значи наистина има нещо гнило и в демокрацията…

 19. Не съм казал, че искам анархия и неплащане на данъци. Мнението ми е, че в така построената система изборите са замазване на очите с цел масата хора да си мислят, че нещо зависи от тях. Самия факт, че рекламират гласуването е достатъчно показателен. Добрата стока няма нужда от реклама.

 20. Горд съм, че никога не съм избирал никой!
  http://germantiger.blog.bg/politika/2013/04/30/izbori-fenomeni-voina.1105825

  Анархо-комунистката Емма Голдман е заявила:

  „Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят!”

  А алкохолика Чърчхилл е казал/написал:

  „Най-сериозния довод срещу демокрацията е 5-минутен разговор със средностатистическия избирател!”

  Отговорите изглеждат ПРАКТИЧНИ или прагматични, но всъщност са… ЦИНИЧНИ!

  Не от самия автор – той добре го е написал, а от същността на написаното – ЧЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СА ЗАДОВОЛЯВАМЕ С ТОВА НИВО НА ТЕЗИ КОИТО ИЗБИРАМЕ И ЕТО ЦИТАТИТЕ:

  – „Един поглед по сайтовете им пък, за половин час, ще ти каже кой на какви позиции е (или твърди, че е), и доколкото те са по-близки до твоите.“ ТОВА В СКОБИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА Е АБЗАЦ И С ГЛАВНИ БУКВИ АВТОРЕ)

  – „Не се доверявай на никой политик, но не търси ангели в листите, за да гласуваш за тях.“ ЧОВЕК НЕ ТЪРСИ, КАМО ЛИ АНГЕЛ Е ПРОПУСНАЛ АВТОРА ДА НАПИШЕ

  – „Евродепутатите са важни, и то не само защото показват вътрешното политическо съотношение, а и защото определят дали Европа ще има лява или дясна политика“ ГОСПОДИН ГЛУПАК – ЕВРОПА ИМА АНТИЕВРОПЕЙСКА ДЕМОГРАФСКА, КУЛТУРНА И НРАВСТВЕНА ПОЛИТИКА

  – „Един глас, с него и без него, все тая“ – процесите в обществото стават в мащаб. Винаги опитвай да обмисляш реалността при условие, че всички мислеха като теб.“ ТУК ВЕЧЕ ГОВОРЕНЕТО МУ Е ПОВЕЧЕ ОТ НАГЛО КЪМ МЕН, ТЕБ ИЛИ КОЙТО И ДА Е – ПОСОЧИ СМЕ С ПРЪСТ АВТОРЕ, С ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ ДОРИ

  – „Не искам да нося отговорност за това кой управлява“ – ти носиш така или иначе. Ако гласуваш, заради гласа си, ако не гласуваш, заради недаването му. Така че от това измъкване няма“ ИЗМЪКВАНЕ НЯМА ПИШЕ „ПРАГМАТИКА“ И ПАК БЛАГОДАРИМ ЗА ЧЕСТНОСТТА – ЩЕ ВИ ЧУКАТ БЕЗ СЪМНЕНИЕ (а може ли с вазелин – поне на това имаме ли право авторе или да не питаме)

  – „Няма смисъл, след като моят глас ще се неутрализира от един цигански глас, купен с 10 лева“ – циганският глас ще бъде купен така или иначе. Ако не го неутрализираш с твоя, инвестицията в него ще се оправдае, правейки инвеститора доволен. Гласувай, за да им прецакаш инвестицията.“ НЕ АВТОРЧО, НЕ – ЩЕ ДОЙДЕШ ДА КУПИШ МОЯ ГЛАС, КАКТО ТВОЙТЕ ОТ ТВОЯТА ПАРТИЯ КУПУВАТ МАНГАЛСКИТЕ, ПРИ МЕН С ПИСАРУШКИ ПОСТИНГИ НЕ МИНАВАШ

 21. БЪЛГАРИЯ НИКОГА (или поне в близките десетилетия) НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ, ЗАЩОТО:

  1. След 1990г. никой червен не бе съден, червените пари не преминаха в държавата, а с тях бе създадена квазиикономика! Фалшивия фундамент, извратеното „стопанство и пазар”, мутренската среда са непреодолими и господстващи. Техните последствия дават и ще дават „плод” поколения подред!

  2. Манталитета на бгработника (не всичкия – има чудесни млади и не само млади качествени професионалисти) да скатава, спи, краде и ПИЕ на работното място. Манталитета на бгработодателя (не всичкия – има съобразителни и коректни шефове) да плаща малко и със закъснение. Тези „две воли” са деструктивни, непродуктивни и традиционни!

  3. Външните фактори – те са едва на трето или последно място за мен. Планове, общества, конспирации, велики сили и сие може да има и може би има, но те са след българина и неговите вини (не обикновения българин, който е ЖЕРТВА, а „необикновения” посткомунист – дивкапиталист или въобще изцеждащ своя народ. За проблемите на българина не е виновен баварския селянин, винаря в Бургундия и Шампан, лондонския финансист, австрийския коцертмайстер или друг нейде. До момента България получава повече пари, отколкото внася в ЕС (не съм му фен)! Сред външните ликвидатори на България пиша първо Россия и нейното лоби тук, след това турското, американското и европейското мисля въобще е последно – като влияние и вина!

  Проблемите на България са на ПЪРВО МЯСТО тук – сред нейните предатели, печалбари, лъжетърговци или олигарси. За тези, които пишат срещу Европейския съюз и САЩ – защо децата ви бягат там, а не в Сибир, Куба и Корея?! Колко българи живеят в Щатите и кълнейки САЩ, заклевате ли българските си наследници?!

  Когато пишете анти западна Европа и Америка, сещате ли се какво имате вие – там?!

  Имате бгкръчми и ресторанти десетки (със сайтове) в „германия”, едно хубаво рекордно хоро си спретвате на стадион в Берлин, имате си бгучилища в Лондон, имате си ден на България в Чикаго и читалища също, в Испания и села с мнозинство в населението бгемигранти… Чужденците имат ли тук това и ако го имаха как вие бгнационалистите бихте писали против тях?!

  ДЪРЖАВА В КОЯТО КОМУНИСТИТЕ НЕ БЯХА СМАЗАНИ, А БЕШЕ СЪЗДАДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ ЗАМИСЛЕН ОТ ТЯХ, ДЪРЖАВА В КОЯТО МУТРИ И ДЕБЕЛИ ВРАТОВЕ БЯХА ГЕРОИ НА ПРЕХОДА (подобие само в Россия и никъде другаде), ДЪРЖАВА В КОЯТО МАНТАЛИТЕТА ДА МАЧКАШ РАБОТНИКА И ДА РАБОТИШ НЕУСТАВНО Е ПРАКТИКА…
  ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА ОПРАВЯНЕ!

  ВСЯКАКВИ НАДЕЖДИ, МИСЛИ И ФАНТАЗИИ ЗА БЪДЕЩЕ, ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО СА АБСУРДНИ, НАИВНИ И ИДИОТСКИ – БЕЗУМНИ! Цената ще бъде платена и тя се плаща не от днес, дай Бог да не е смъртта на цяла една нация (уж невъзможно, но дали?!).

  Държава не се оправя и не се поправя с протести, палежи, дори с мечтите на някои да убива виновници. Бесилото, народния гняв, камъните в прозорците не създават утре работно място, не произвеждат хляб, нито печатат с вълшебна пръчка (разб. преса) пари…

  Всеки, който си въобразява и се надява да има добро и по-добро е глупак!

 22. При липса на демокрация се узаконява тиранията с твоят глас. Но ако всички гласуват, резултатът ще е еднакъв със статистическите проучвания. Който гласува, няма право да протестира.

  Пари от европейските фондове, пари от българското население, пари от бюджета, пари от телевизиите и пари от техните разпространители. Просто е – пари от всички възможни места. Това иска свързваният с банкера Цветан Василев мултиплекс „НУРТС диджитъл“ (виж карето в края на текста). В прав текст, писмено, мотивирано и добре подплатено с един основателен довод: нямате избор.

  След като взе монопола върху безплатното цифрово тв разпространение, мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев просто не успя да го използва. Бизнесът се оказа кух – основната част от населението вече ползва платена телевизия, която благодарение на конкурентния пазар е достатъчно евтина, за да не остави почти никакво място за безплатна платформа. И сега, половин година след като стартира излъчване, мрежата на „НУРТС диджитъл“ е полупразна. Касата, която трябваше да се напълни от френетично напиращи за достъп до мултиплекса телевизии – също. А пък държавата, иначе длъжна да гарантира на населението достъп до безплатна информация, е в капан – ако мултиплексът просто спре да работи, тя ще лиши социално слабите от телевизия. В ролята на проверяващия капана пък просто няма кой друг да влезе освен самия мултиплекс. Адвокатите му очевидно осъзнават, че биха могли да поискат от държавата каквото им хрумне – челна стойка, салтомортале или … по-добре много пари.
  Сега въпросът е дали някой от отговорните по темата във властта ще има мъжеството просто да отхвърли предложенията от оператора на цифровия ефир и да потърси алтернативен изход от кризата в цялата концепция за безплатна телевизия.
  Ще гласувам за тази програма и който я предложи:

  Трябва да има плосък данък от 25% – 15 за общината и 10 за държавата. ДДС да е 25% – 20 за пенсии и 5 за безработни – които да почистват 10 часа седмично в районът от където е ДДС. Държавата и общините да стимулират с 5% от бюджета си колективните фирми – кибуци, комуни, кооперативи – където 100% от добавената стойност да е за работната сила. А в частният сектор 70% от добавената стойност да е за работната сила. Парите да са обезпечени фючърси, акции, и жилища – давани под наем. Имаш нужда от пари, тогава фирма, банка, или държавата, ти напечатва хартийки срещу жилището ти – което е гаранция на парите ти, но вече ще живееш по пазарен наем – но ще е нисък – ако половината жилища са така. Общинските и държавните предприятия, да плащат 70% от добавената стойност за работна сила, а 30% за държавни и общински нужди. Общината да дава раздели бюджета си на 10 сектора с по 10% от бюджета й. 1.Пътища, 2.инфраструктура комфорт, 3.култура и спорт, 4.социално строителство и ремонти, 5.образование, 6.субсидии срещу безработица, 7.кредити срещу безработица, 8.екология, 9.интеграция пенсионери и инвалиди, 10.резерв и администрация.
  И избор за мажоритарен кандидат и партия. В бюлетината да се гласува едновременно за мажоритарен кандидат и партия, до десет кандидата и партии във втори тур, да се гласува отрицателно и положително, но да важи и тежи първо мажоритарният кандидат, партиите да са допълващи за да може да се каже че всеки има представител, плюс 20% от народните представители да са избрани по жребий. Народно представителство до пет години, и почивка десет години.

 23. Олигархията иска да се справят с фалитите си кризата, като пуснат на пистата БСП с подкрепа Бареков и обещания за ляво, да се вземе голям външен дълг, после ще пуснат на пистата ГЕРБ и реформаторите. ДПС ще подкрепя всички които запазят дясната фискална политика, така че данъците няма да мръднат, нито заплати, нито пенсии. Но приватизация и съкращения като в Гърция, ще има. Ще се оправим когато Германия и всички станат като гърция. А ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТА, ОЛИГАРХИЯТА Е СОЛИДАРНА С НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ДЯСНО В ЕС, ТАКА ЧЕ АТАКА ДА ГИ НЯМА А ГЕРБ ДА ИМА ПОВЕЧЕ – Е СУПЕР ЗА ТЯХ.

 24. страхотен пост! Благодаря ти и веднага го споделям.

 25. Питам се къде. е проблема.Според мен той е в парламента.Там. влизат депутати. които не са точните.Причината е,че такива ни
  се предлагат,а ние ги избираме. НО НЕ ТРЯБВА.Какво да направим?

  Предлагам на всеки кандидат за депутат да му бъдат зададени три еднакви въпроси:1.Какво е притежавал преди десет години?2.Какво притежава в момента?(,Отговорите предварително са проверен
  и в данъчното).3.Като стане депутат, какво ще направи?Ако той не е заковал един.пирон за себе си,а обещава къща за нас,или е крадец – отпада.
  Отпада и партията му. Може и други въпроси.Сигурен съм.че има и други начини.за подбор,просто трябва да се направи.ПАРТИИИТЕ НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА.

 26. И да гласуваш и да не гласуваш това няма никакво значение!

  Това е конституционно регламентиран въпрос!

  Българина е лишен от правото да управлява тази страна! Това могат да правят само управляващите и лицата визирани в чл. 150 от Конституцията на Република България! Но гражданите нямат никакви права. Освен ако това е от интерес на визираните най-напред лица!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *