Безполезната наивност

Сега ще сваля „розовите“ си протестни очила. Ще вляза в ролята, в която съм бил при разни други протести – например тези за цените на горивата, или за цените на тока. Знам как се критикуват и омаловажават чужди действия.

Антиправителствените протести вече са в бутикова форма. Да, все още се събират немалко хора, но го правим едва ли не по инерция. Масовостта си тръгна с летните почивки и есенните дъждове и студове.

Някои партии наистина извличат дивиденти от протестите – опозицията и извънпарламентарните партии. Тези дивиденти са логични, предвид факта, че те също са против властта. Всеки, който е против властта в държава, в която властта по дефиниция е лоша, привлича симпатии. Но и реформаторският блок, и ГЕРБ имаха полза от масовите протести.

Действията са неефективни. След като 5 месеца правителството не е паднало, значи нищо не правим. Дразним от време на време разни властимащи дебили, притесняваме ги, но явно притесненията не са достатъчни.

Действията пречат на други граждани и ги настройват срещу нас. Блокирането на движението в центъра на София, особено това на ректората на на Орлов мост води до хаос в трафика. Затварянето на ректората на СУ може би нарушава правата на някои студенти, които наистина искат да учат. Да, те не са онези бръснатите, четящи партийно-написани декларации и блъскащи по входната врата, но сигурно има и такива.

Резултатът, към който се стремим няма да е панацея. Оставка+избори няма да реши нищо, наистина. Нов морал няма да дойде изведнъж, нови политици няма откъде да дойдат, а и да дойдат няма кой да ги избере. Ще бъде разместен балансът на силите малко по-рано, отколкото обикновено – т.е. на 4 години.

И за какво протестирам, тогава, питате? След като знам, че ефект почти няма да има, че си губя времето, че настройвам други граждани срещу мен, че съм използван без моето съгласие от някакви хора за техни партийни цели? И защо продължавам да поддържам тезата за оставка и всички съответни действия, дори те да не са напълно коректни и адекватни във всеки свой детайл?

Защото знам, че процесите, оздравяващи обществото са бавни и трудни. „Новият морал“ в политиката не може да дойде без нов морал в обществото. А новият морал в обществото не може да дойде без критична маса хора, които се чувстват свободни да бъдат приносители на този морал. „Критична маса“ не означава „мнозинство“, за щастие.

За процесите в обществото могат да работят някои катализатори. Смятам, че протестът, който няма материални искания, а изразява морално недоволство, може да бъде такъв катализатор. Не достатъчно силен, за да стане всичко изведнъж, но все пак полезен.

И затова карам по инерция. Без да се вторачвам в детайлите на едно или други действие, без да търся причина да не харесвам този и онзи. Без да бъда разочарован, че заявената политическа цел не е постигната. Защото „в стрелбата с лък най-важното не е мишената“ (Конфуций, мисля).

А защо съм убеден, че всичко това е наистина вярно? Не съм. Няма как да бъда. Ако се окаже, че не е вярно, и че въпреки привидното поразбуждане на всякакви групи хора, ефект от тези няколко месеца няма да има, значи просто ще съм загубил известно време в писане на наивни статии, в свирене по празни сгради и в разходки по затворени булеварди. Време, което пък други хора са загубили в гледане на риалити-предавания и турски сериали. Поне заради това загубено време ще съм се запознал с хора, които са били толкова приятно-наивни, колкото мен.

8 comments

 1. Непрекъснато се говори, че протестиращите се бунтували, защото статуквото противоречало на тяхната ценностна система. И протестират с „оръжията“ на своята ценностна система.
  Обаче ако искате да победите, трябва да атакувате ценностите на на тези, които са на власт. Те ценят само парите и тези пари те печелят по всички възможни престъпни начини – не са имали никакви морални скруполи. Затова ако ги обсипвате с обвинения за неморалност, те само ще се забавляват.
  Окупирайте не университети, където те са ходили само, за да си купят диплома, окупирайте банки, където те си държат парите и още нещо – в банките ще научите от къде им идват парите.
  Не протестирайте пред НС и МС – там тях ги пазят стотици полицаи, протестирайте там, където те живеят, бърлогите им са хиляди и полицията няма да смогне да пази всички.
  Общо взето – ако искаш победа – ползвай методи, водещи до победа…

 2. „процесите, оздравяващи обществото са бавни и трудни“ само ако нямаш калашник.

 3. От протестите има смисъл защото те са проява на имунната система на обществото. Те показват, че има хора, които им пука. Колкото повече хора им пука, толкова повече ще внимават властимащите. Дори и в ръководството на БСП вече не си правят илюзиите, че могат да назначат на високоотговорна позиция някой, когото обществото разпознава като част от задкулисието. Да, те ще продължат да назначават задкулисни личности – не толкова познати или на не толкова отговорни позиции, но всеки път ще си правят сметката „Тоя знаят ли го?“. С други думи, летвата се вдигна.

  Дали има смисъл протестите да продължават? Категорично да. Студентската стачка сама по себе си може да няма критична маса, но е достатъчно да съвпадне по време с някой друг, дори и видимо несвързан протест (напр. на животновъди), и критичната маса внезапно може да се окаже достигната.

 4. Първия коментар трябва да се прочете няколко пъти 🙂

 5. Протестите не са грешка, грешно е искането… и не защото правителството е много хубаво, а защото целта е висока за малка група хора… Правителства се свалят с масови протести и дори тогава е много трудно, инак никое правителство не би оставало на власт за дълго. В общи линии няма вреден протест, политиците трябва да бъдат под око, но всеки протест трябва да бъде целенасочен към промяна на закон, политика, повече референдуми … да носи дивиденти за народа за да се научи, че с протести може да си издейства дори и нов морал в политиката, освен ниски цени на ток, горива или по-добри закони… И така протест след протест към нов морал, а не избори до дупка и все едни и същи в парламента…

 6. ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАТЕ – СРЕЩУ БЕЗРАБОТИЦАТА!?! – СРЕЩУ ВЪЗРАСТОВАТА СЕГРЕГАЦИЯ!?! – СРЕЩУ НИСКИТЕ ПЕНСИИ НА ВАШИТЕ БАБИ, МАЙКИ, БАЩИ И ДЯДОВЦИ!?! СРЕЩУ НЕПОНОСИМИЯ ПЮСЮРЛЪК ПО УЛИЦИТЕ!?! – СРЕЩУ ПАРАЗИТИРАЩОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА!?! – СРЕЩУ УНИЩОЖАВАНЕТО НА УНИКАЛНИ АРХИТЕКТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ!?! ИМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПРОТЕСТИРА – В СЛУЧАЯТ ОБАЧЕ – НЕ Е ЯСНО СРЕЩУ КАКВО СЕ ПРОТЕСТИРА. ПРОТЕСТИРА СЕ – ЧЕ БАЩИТЕ ВИ ОСИГУРЯВАТ ИЗДРЪЖКА ДА СИ СЕ УЧИТЕ – А НА ВАС НЕ ВИ СЕ УЧИ – А ВИ СЕ ПРОТЕСТИРА. КАЗАНО Е: „““АКО РЕЗУЛТАТИТЕ НАДМИНАТ ВАШИТЕ ОЧАКВАНИЯ – ПОЛЗВАЙТЕ КЕНЕФСКАТА ЧЕТКА“““. КАЗАХ.

 7. И АЗ ИМАМ КАПС ЛОК. И ИСКАМ ДА СЕ ПРОТЕСТИРА НЕ СРЕЩУ БЕЗРАБОТИЦАТА, А СРЕЩУ РАБОТАТА. НЕ МИ СЕ РАБОТИ.

 8. И АЗ ИМАМ КАПС ЛОК, но ще го изключа за малко.
  Всичко изредено е СЛЕДСТВИЕ от това, срещу което протестираме.
  И не, не съм студент, а работя и внасям в хазната пари и за пенсии, и за помощи на тези, дето ги мързи, и за джобовете на тези, срещу които протестирам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *