HAL-haber-9000

Годината е 3014-та. На една малка планета в околностите на Алфа Кентавър се намира една от хилядите колонии на човечеството. След овладяването на хиперпространствените тунели и изобретяването на преносимите биосфери, колонизирането на далечни планети става тривиално.

Mалката планета, на име Раглъб 681, няма особено много ресурси и се намира в периферията на Големия галактически съюз Алфа Еднорог. На нея живеят скромните за мащабите на човечеството малко по-малко от 8 милиарда жители. Формите на управление в почти всички колонии са демократични, и Раглъб 681 не прави изключение.

200 години по-рано галактическият съюз събира най-гениалните компютърни инженери и биолози и реализира проект за утвърждаване на реалната демокрация (част от финансирането идва от фондация Отворено галактическо общество на известния филантроп Росос). Проектът е с кодово име HAL-haber-9000 и като резултат, в мозъка на всеки човек се имплантира чип, който предава всички данни, извлечени на база на електрическите сигнали в мозъка, към разпределена система, която анализира милионите терабайти информация и автоматично определя хората, които ще управляват планетата през следващите 6 години. По този начин се осигурява представеността на хората – всеки избран да управлява е представител на определен брой жители, на база на мислите и вижданията им и на база на ежедневните им практики. След като стотици експерти и комисии оценяват всеки компонент по проекта, става ясно, че той би трябвало успешно да замени досега използваната система на избори, където всеки избирател, с чип в средния си пръст, гласува за определени кандидати или партии (всяка планета в рамките на Алфа Еднорог има свои вариации в правилата за избор).

Но в началото на 4-тото хилядолетие експертите в агенцията по пост-имплантационен контрол забелязват аномалии. Сравняват множество индекси за развитие на обществата в рамките на Алфа Еднорог и стигат до заключението, че почти навсякъде има или застой или регрес.

Междувременно на Раглъб 681 има проблем – системата точно е направила своя избор за управляващи, но той изглежда меко казано странен. Сред избраните има представители на фауната и флората – например прасета, хамстери, кокошки, орехи, мента. Има избрани дори няколко камъка, един дънер и една градинска маса. Компютърните инженери проверяват изправността на системата, прочитат всички записи, документиращи процеса, но на пръв поглед няма грешка – системата е работила правилно. Докато тече задълбоченият анализ, сред жителите настава смут. „Как така ще ни управлява хамстер?“, „Аз този дънер си го ползвах за пейка“, „Сега като ми вземат ореха, кой ще ми пази сянка? Е, поне няма да настивам“.

Месец по-късно анализите са готови и резултатите са притеснителни, но в унисон със забелязваната тенденция за регрес. Обяснено на нетехнически език – данните от електрическата активност в мозъците на някои хора се приравняват на тази на животни, растения или предмети (поради твърде малки разлики). Такива аномалии би следвало да са статистически незначителни, но се оказва, че на Раглъб 681 те не са – там има критична маса хора, чиято мисловна активност е близо до определения преди 200 години минимум. По този начин представителна извадка за обществото се явяват прасета и орехи.

Разбирайки какъв е проблемът, учени анализират данните и от другите планети и след дълги, както научни, така или политически спорове, решават да изоставят проекта в този му вид и след месец HAL-haber-9000 спира да функционира. Изглежда представителните данни всъщност водят до бавно-действащ и труден за идентифициране проблем – ако управлението се извършва от представителна извадка на обществото, то то е вредно за обществото. Много хора възроптават срещу това заключение и го обявяват за анти-демократично. Учените обаче защитават теорията си с данни и започват да работят по алтернативен проект, който да поправи грешките на предходния. Но разработката все още не е готова…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *