Средната класа се намери

По принцип не ходя на протести. Рядко съм намирал смислени идеи в протестите, а и не обичам да викам и да скачам. Не одобрявах и февруарските протести, и протестите за цените на горивата.

Този протест е от друг тип. Той е съставен от активната част от населението, от хора с добър стандарт на живот, но и хора с позиция.

С този протест гражданското общество иска да каже „осирате се, не правете това“. То не иска да каже „не живеем добре“, не иска и да каже „всички вън“, няма и дузина размити искания, кое от кое по-малоумни и неприложими. Иска просто да посочи неадекватността на едно решение. Така беше и с протестите срещу АКТА (предишният протест, на който съм бил). И както с АКТА, така и сега, постигнахме първоначалната цел – Делян Пеевски няма да е шеф на ДАНС. Засега остава отворен въпросът това назначение постановка ли беше, свръхнаглост ли беше, или просто политическа неадекватност. Но гражданското общество постигна поставената си цел.

Само че стана нещо много повече. Средната класа се идентифицира и си припомни, че съществува.

И след като това стана, премина „в офанзива“ и искания за оставка на правителството. То вече направи (или обяви готовност да направи) прекалено много глупости – експресното назначаване на Пеевски; предимно политически назначения в уж експертния кабинет; премахването на правилото за разпределение на парите на държавните фирми в няколко банки; назначаването на бивши агенти на ДС в посолствата ни; възобновяване строежа на Белене; премахване забраната за пушене на закрито (с прозиращ лобизъм). Средната класа реши, че правителството е изчерпало даденото му доверие и трябва да си ходи. Не защото за няколко седмици се е влошила икономическата обстановка, а защото с действията си кабинетът ни върна 20 години назад – с власт, която дори не си прави труда да изглежда логична. И тезата на „журналисти“ (от личните медии на Пеевски и Цветан Василев), че дневният ред на хората били сметките и какво да ядат, не минава – средната класа има друг дневен ред, и той е да осигури по-дългосрочни перспективи за себе си и останалите.

Дали ще падне кабинетът или не, дали ще има предсрочни избори – ще разберем скоро. Но по-важното е, че средната класа се събра, започна да работи и да посочва грубите грешки на управляващите. И сме на прав път, защото демокрацията не се състои само от гласуване на избори. Демокрацията е ежедневна работа на обществото – тихо и по каналния ред (жалби, препоръки, изискване на информация и обяснение от институциите), когато става въпрос за по-дребни неща, и по-шумно и масово, в случаи на прекрачване на границите.

Не искам да излъчвам излишен патос или наивност. Но в обществото ни има проблясъци и трябва да ги насърчаваме.

Протестът вчера на пл.Народно събрание
(снимка @muiiio)

50 comments

 1. Според мен „всички вън“ го има като желание, защото реално погледнато, Пеевски е целокупен гаф на настоящето правителство. Смятам, че ситуацията, в която ще бъдем ако си тръгне правителството ще е тежка, но определено смятам, че е доста силно желанието да си тръгнат, поне на протестиращите.

 2. ДЕСНИТЕ СЕДЯХА И СЕ СТРАХУВАХА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ, СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА БУНТАРИ, А КАШАТА Е ПО ТЯХНА РЕЦЕПТА каза:

  ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ, СДС ПОДКРЕПИ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ОЛИГАРХИЯТА

  Минстър председателя е зависим от мафията. Що да не.. Важното е да пази дясното, да пази супер капиталистическата икономика, неолибирализма – криптофашизма. За нащи капиталисти има два пъти по-изгодни данъци и заплати от Естония. Дясното казва ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ. СДС Слуги на ДС. СДС направи олигархията прокара олигархичната икономика – неолиберализма – криптофашизма, и вече са излишни слуги.

 3. Тези протести, поне засега, не са политизирани, не знам какво общо има СДС

 4. Г-н Божанов, ако си бяхте направил труда да се разходите до площад „Независимост“ през февруари. щяхте да видите предостатъчно от хората, които наричате средна класа. А ако познавахте по-широк кръг хора щяхте да забележите, че и сега по улиците има предостатъчно от “хората, които не могат да си платят сметките“. Тук не става въпрос за класова борба, освен ако не го разглеждаме като борба между политическата класа и всички останали.

 5. http://blog.peio.org/?p=12456 Точка 4, относно февруарските. А за сега – естествено, че има всякакви хора, то даже Йоло Денев тук. Но е важно кой е „ядрото“ на протеста. И да, не става дума за класова борба, но разделение на класите съществува. И колкото по-голяма и по-активна е средната, толкова по-добре за едно общество (и това не съм го измислил аз 🙂 )

 6. Недей да разграничаваш хората от ниски социални слоеве от гражданското общество. Противопоставяш „активни млади хора, които работят и си плащат данъците“ на хора с нисък стандарт на живот и „малоумни и размити искания“. Държавата все още се крепи на работническата класа, която работи за без пари и се моли да им изплатят дължимите заплати колкото се може по-скоро.

 7. Що за малоумна статия??? Искаш да кажеш, че с енергетиката не са се осрали, както и с много други неща през последните 23 години??? „Активната“ част от населението явно е проспала доста осирания!!! Във Варна имаше 70 000 на февруарските протести и ти искаш да кажеш, че те са неработещи, не плащат данъци и да ги наречеш социално слаби, защото не са съгласни с грабежа?! Аз мога да си плащам сметките и бях на протестите, както и много други мои познати и приятели, които се борят от години срещу много нередности и корупционни схеми, които ти очевадно си проспал!!! А ето и на какъв коментар станах свидетел на февруарските протести: „Яд ме е, че аз вземам 3000лв. и съм на протест, а тези, които вземат 400лв. и дават 200лв. за ток, си седят в тях“. Следващия път преди да напишеш някоя малоумна статия, вземи се информирай!!!

 8. Ето ти ги и „неполитизираните“ протести от петък.

  Бивш министър от Герб на протестите, ОК. Те са едни от участниците в бъдещата център-дясно коалиция, така или иначе.

 9. @Ви

  Отзад напред: да, имаше 2-ма, 3-ма членове на някои партии – Павлова и Добрев от ГЕРБ, няколко човека от ДСБ. Но това не ги прави политизирани и не значи, че партиите са ги организирали.

  С енергетиката, както подчерта и Райков след това, осирането е ставало дълго и с много малки стъпки. Никой на протеста не знаеше какво точно трябва да се случи в енергетиката (или така изглеждаше, сигурно е имало тук-там някой, който е знаел). Вместо това хората искаха национализация, промяна в конституцията, и други не особено смислени и основателни неща. Аз също познавам хора, които бяха февруари, и които са от работещите, плащащи данъци, интелигентни и т.н. Но не това беше мнозинството там. Виж линка към блога на Пейо в един коментар малко по-нагоре. (А, и използването на много удивителни, въпросителни и директни обиди по принцип не корелира с профила на интелигентен човек от средната класа.)

  @Борислав Относно разделението на класите – това е дълга тема, и ще цитирам Андрей Райчев (който иначе е „червен шаман“, но също така има поглед върху нещата) – с кризата половин милион българи преминаха от средната в ниската класа. Това, което трябва да стане сега, е тези хора да се върнат обратно „горе“. За съжаление не съм съгласен, че работническата класа крепи държавата. Това мнозинство са именно хората, които нямат уважение към правилата и не зачитат правата на другите. Не казвам, че те са виновни за всичко това – просто така се получава. Моята цел поне е повече хора да преминат в по-горен слой на обществото. За да стане това фактор не са само парите, а и гражданското мислене. Има хора, които вземат 500 лева и имат гражданско мислене, има и такива с по 2000, които гледат да прецакат останалите. Разграничението, което правя, е не на база на финансови възможности, а на начин на мислене. За съжаление ми се струва (но не твърдя, защото нямам детайлни наблюдения), че има някаква корелация между тези неща.

 10. Принципно не е работа на протестиращите да знаят какво трябва да се случи, а това е работа на хората, на които протестиращите плащат заплати, за да оправят проблемите! Национализацията е най-подходящия вариант, освен ако не си кретен и искаш да плащаш на посредници, които да ти продават собствения ток на по-високи цени! Промяна на конституцията също трябва да има, друг е въпросът кое точно трябва да се промени. Ти явно се имаш за голямата работа, като си от средната класа, ама нещо си се объркал. Пропуснал си и платените протестиращи, които ги има на всеки протест, но на последните бяха доста повече от обикновено. Как се организира протест за няколко часа с 20 000 човека в България? Единственият начин е той да е бил предварително организиран! Доказателство за това са и многото хора, които не знаеха къде се намират и очевадно бяха на протест за първи път, въпреки че са от „активната“ част по твоите думи. Също имаше и доста герберасти, които също отиват на протест за първи път. От ДСБ мисля, че често ходят, понеже тяхната цел е предимно дестабилизация на държавата, както и на други малки партии. Та февруарските протести нито са били на социално слаби, нито пък юнските са граждански! Статийката ти издиша отвсякъде!

 11. А, не, не, тази теза „как 20 хиляди се организират толкова бързо“ я чух от журналисти на Монитор. Отговорът е една дума – „viral“. Няколко човека едновременно създадоха събития за протест във facebook, след това ги обединиха, и всеки канеше всички свои приятели. Списъкът на поканените наброяваше няколко стотин хиляди.
  За платени протестиращи тези дни не съм чул, може и да има. Но със сигурност чух през февруари. И как реши, че от ДСБ целят дестабилизация, не знам. Имаше хора от тях, стояха си тихо и си говориха с познати.

 12. Само С,ДСарите говорят за средна класа. Коя средна класа? Дето не може да си плати тока, или гласуващите за краен капитализъм? Пиара на дясното Максим Бехар каза че още 15 години ще е та ка че това не е криза. Вярно, за десните никога няма криза, само за неуспелите имало, децата на партизаните мислеха така.

 13. Чудесна статия! Но някои от коментарите след нея ме карат да се замисля има ли изобщо някакво бъдеще тази страна?

 14. Държава в която средната класа е под 50% и не расте, не е демократична държава, а е олигархия с фашистки идеи. Средна класа се измерва със същите показатели с които се измерва щастието – възможност за зъболекар и почти пълно лечение, възможност за нова кола, възможност за лично жилище, възможност годишно да се почива туристически. От работещите в България никой не е от средната класа. Вероятно 30000-50000 са от средната класа, в цяла България.

 15. @Ви

  И защо точно това, че някой е на протест за първи път трябва да означава, че някой му е платил? Аз на протест бях за втори път и да ти кажа, никой не ми е плащал нито първия, нито втория. Какво, трябва да си професионален протестиращ, за да не си платен ли? Доста слаба логика.

  И още, доста познати бяха на този простест, аз също бях на 2 от тях. Нито съм чула, нито видяла някой на някого да плаща. Е, освен протестиращите на търговците на свирки и знамена. Вярно, доста пари се обмениха така, ама мисля, че не това имаше предвид 🙂

  А как се организира такъв протест толкова бързо, съм съгласна с Bozho. Всъщност, доста пъти чух въпроса „няма ли да има простест“ преди да се организира.

  С някои точки от статията и аз не съм съгласна, но твърдения за платен протест, организиран от Герб ми миришат на медийни манипулации.

  А що се отнася до протестите през февруари, има ли съмнение, че без значение какви са били в началото, те бяха умело изманипулирани и направлявани в крайна сметка.

 16. Съжалявам, още в първите два параграфа се простреля в крака. Не става въпрос за класова борба, а за борба срещу цялата спирала на корупция/държавност, в която сме въвлечени от прехода насам. Твоята статия навява тъжен гербаризъм по отминали времена.

 17. Какво навява? Ако правилно разгадавам думата – на парламентарни избори винаги съм гласувал за други партии, така че нищо герберско нямам 😉

 18. Поздравления за статията. Считам, че описва случилото поне до този момент много точно. Надявам се да не се изроди с времето даващо възможност на всякакви интереси да се намесят с единствената цел да „изкярат“ нещо.

 19. Извинявай, но след като по твои собствени думи не си присъствал на предишните протести (пък дори и да си присъствал), не можеш да говориш с такава убеденост за техния състав и за тяхната едва ли не обща идеологическа позиция. Аналогично, само защото си видял твои познати на тези протести, не можеш да правиш заключения на свой ред за техния състав и тяхната идеологическа позиция. Ако нямаш поне някакви неофициални статистически данни (а ти нямаш), единственото което реално можеш да кажеш е „това е моето мнение“. Ако искаш да си напълно честен с нас, читателите ти, а и със себе си, трябва да признаеш, че описаната от теб ситуация не отговаря на обективната реалност, а на нещата каквито ти се иска да бъдат. Разбирам, че е изкушаващо да яхнеш вълната на славна самовъзхвала на гражданската суперпозиция в ролята на коректив, но за съжаление считам, че опиянението от „победата“ е замъглило трезвата ти преценка.

  За някои от написаните неща си прав. Но само защото A е A, а B е B, не означава, че от тях следва C.

 20. И аз съм съгласен с колегите. Определението „средна класа“ не е правилно. Твоите приятели не ги знам какви са, но моите, които също са по протестите, са със заплати 420 лева, а това не ми прилича на средна класа да ти кажа честно. Средната класа може да я потърсиш в чужбина, тук тя е една шепа народ. На площада са хора, на които им писна от схемите, олигархията и лайната в тая държава. Друг е въпросът, че дори и сега, когато Пеевски ще сдаде поста, това нищо не значи. Утре ще се сложи друг, никому неизвестен човечец, който ще изпълнява същите функции каквито дебелия трябваше да прави, а именно – тотален контрол върху държавата. Истината е, че докато не изметем и осъдим тази порочна, корумпирана, омърсена и т.н. „политическа класа“, аз не виждам въобще изход от патовата ситуация.

 21. Статията е чудесна и е грозно (но не и изненадващо!) че разни субекти я оплюват. България ще има надежда за добро бъдеще само когато властта премине в ръцете на интелигентни, образовани и мислещи хора, а не на заслепени от жажда за пари или от наивистични идейки.

 22. Протеста не е политизиран има и такива елементи ,но докато няма някои излезнал да говори си е просто Граждански . Днес Кадиев е бил на протеста и по вашата логика можем да обявим , че БСП са зад тоя протест. За средната класа мисля ,че можем да се съгласим , че ИТ сектора е средна класа е аз ви казвам , че по мои наблюдения в петък имаше над 1000 човека от него на протеста.

 23. @Dreamfall
  Аз далеч не съм опиянен от нищо и нямам за цел да яхвам нищо. А както се подразбира от факта, че това е мой личен блог – да, това е мое лично мнение. И все пак, в случая го смятам за обективно, по редица критерии, но това на кой протест е имал по-високо средно IQ и по-висока средна заплата няма как да го заключим обективно, а и не е темата на публикацията 🙂 btw: http://www.dreamkeeper.eu/?p=2000

  @Емил Митев – в един коментар по-горе бях казал, че средна класа е и начин на мислене, а не непременно заплата от-до 🙂

 24. Блога е хубаво нещо,вместо човек да ходи на психоаналитик, излива душата си пред останалите…става му по леко и си мисли, че е полезен на останалите (поне на себе си).
  Естествено всеки има право на мнение и може да пише каквото пожелае …и понеже на мен ми направи впечатление стила на текста реших да направя коментара си, достояние на другите. Без да съдя автора, веднага откривам грешна постановка във втория му абзац – „Този протест е от друг тип“…Така си мисли той. В същност този тип мислене е типичен за млад човек стигнал 30-те и изведнъж осъзнал, че ако нещата продължават по начина по който вървят, целия му живот в България ще бъде прецакан.
  Протестите са от същия тип – недоволни хора, срещу безобразията на управляващите. Разликата е че автора е решил, че вече го касае случващото се. Нищо, нека моя коментар му е като обеца на ухото. Излагането на теза в мрежата винаги е рисковано.
  Все пак, аз приветствам автора, добре дошъл в групата на протестиращите и изискващите от политиците да си вършат работата.
  Още един млад мъж ще започне да се държи като зрял и отговорен човек!

 25. @SoulCounter За хубаво или за лошо, не си прав 😉 На 25 съм, и имам активна позиция (както можеш да прочетеш в този блог) отдавна. И това, че този протест е от друг тип е наблюдение на много хора, не само мое. Това, че на останалите хора, поради някакви комплекси, може би, им се иска те да са двигателя на обществото, не значи, че на различните протести има един и същи тип хора. Да, сигурно има протестиращи, които са навсякъде – „професия протестиращ“.
  А както казах, ходил съм на протести и преди, а имам и наблюдения онлайн (което би трябвало да е поне донякъде показателно, предвид годината, в която живеем)

 26. Ние малко по-възрасните този фил сме го гледали няколко пъти. Каквото и да ти кажа, няма да се съгласиш с него, такава е природата на младостта. Едва ли ще изпиташ и чувствата, които ние имахме на Оня митинг на СДС на Орлов мост, където се предполага че имаше между 300 и 500 хил човека, грандиозно събитие…
  Хора има всякакви, митинги има всякакви, бърборене има всякакво, всеки си мисли, че неговите думи са най-смислени и важни. Нека така да бъде. Аз казах, за мен е най-важно в случая (на този блог) че имаме още един човек който е решил да протестира пред управляващите…


 27. SoulCounter:

  Блога е хубаво нещо,вместо човек да ходи на психоаналитик, излива душата си пред останалите…става му по леко и си мисли, че е полезен на останалите (поне на себе си).

  Лично мое мнение (за да не се правят грешни заключения), но имам наблюдения че по-скоро в коментарите често прозира нуждата от психоанализа, а не по блоговете.

 28. Ще ме прощавате, но обществото не се крепи на „плещите на работническата класа“ както по „бай Тошово“. Обществото се крепи на плещите на средната класа, която бъхта яката, плаща си данъците, захранва бюджета, който политическата ни клоака си разпределя безпардонно, плаща пенсиите, плаща помощите и здравните осигуровки на всички, които висят на плещите на държавата и между другото в свободното си време тази средна класа излъчва по някой по-кадърен и предприемчив човек, който въпреки невъзможната икономическа обстановка създава фирми, продукти, опитва се да пробие и изкласи над ежедневните простотии, осигурява по някое друго работно място и се бори да оцелее и да се докаже на европейския пазар.

 29. Капитала се крепи на потребителите. Власта, на капитала. Потребителите, на трудът си. Обществото се крепи на справедливостта. Справедливостта на държавата или религията.

 30. джугла-религия-общество-капитал-власт-фашизъм-революция-демокрация-средна класа-безкласово общество-рай

  Положителният ум бори ентропията. Християнството е такъв ум. Бог е рационалното мислене, или пътят към съвършенството е рационалното мислене. Щом ентропията е естественият път на вселената, значи че само намесата създава и гради – надгражда.

 31. джунгла-религия-общество-капитал-власт-фашизъм-революция-демокрация-средна класа-безкласово общество-рай

 32. джунгла-религия-общество-труд-капитал-власт-фашизъм-революция-демокрация-средна класа-безкласово общество-рай

 33. Предсрочни избори? И после пак протести? И после пак... каза:

  Изборите бяха преди един месец. Парламентът е в приблизително същия вид вече 8 години. Ако не се проведе масирана кампания, която да разясни на хората да не се притесняват да гласуват за „малките“ партии (не да си мислят, че ГЕРБ е единствената алтернатива на БСП+ДПС и обратното) и не се въведе задължително гласуване, за да не влияят толкова купените гласове, не виждам какво ще се промени след едни нови предсрочни избори…

 34. Предсрочни избори? И после пак протести? И после пак... каза:


  Апостол Апостолов:

  Стана тя една!… Избираш Орешарски, получаваш… Костов! И този път БСП май наистина отиде на кино. Най- сетне!

  Щом, Костов, който оправяше лайн*та на БКП след фалита на държавата през 1997, вече го няма в политическия живот на България, а БКП отново са на власт за ВТОРИ път след тоталното осиране през 1997, прави сметка за какъв матриал става въпрос. БКП, няма да отиде никога на кино в тази „държава“… Затова и аз лично не участвам в протестите сега, макар че през 1997 бях още на първия митинг на площад Съединение само 15 годишен и участвах до последния ден. И защо? За да дойде само след 4 години (докаран познай от коя партия), в които България беше сложена на картата на Европа с хиляда зора, някакъв си палячо и сричайки бълагрски език да излъже над половината „население“ да гласува за него. Загубена кауза е този народ. За какво да протестирам като изборите бяха само преди един месец и пак си избраха асболютно същите ла*на, които са в парламента вече 8 години??? Мутри, комунисти, етническа партия и фашизоиден психопат…

 35. И кой ми я поръча? Мислиш ли, че някой би платил за публикация в блог, който има 50-тина редовни читатели? Не е много интелигентно да се обявява всяко нещо, с което човек не е съгласен, за поръчково.

 36. Плоска статия, лишена от каквато и да е фактология и систематичност, с две думи абсолютно клише. Не може да се сравнява този протест със оня за някакво си интернет законче, който дойде в България привнесен отвън и въобще боли ме к**а мен, че ми ограничавали интернет правата като съвсем между капките се изнасят стотици тонове злато от държавата. Обаче това не е приоритет явно на протестиращите от „средната класа“ техен приоритет е #ignorevolen и да циврят за някаква си интернет глупост АКТА. Ами този протест има много по-голямо отражение във виртуалната среда и във фейсбуците на възприемащи себе си младежи от бъдещата средна класа отколкото в реалността. Гърците докато протестират палят банки тук се появяват някакви фокусници, мокусници, танци, и отново всичко се изкривява до безбожие. Реалността в протеста е, че пак има хора които не могат да си плащат сметките, само че те не могат да изразяват възвишената си позиция онлайн и познай защо… ами интернета е привилегия, брато. Като оставим на страна това от лошото управление страдат най-вече маргиналните слоеве на едно общество. Защото някой сраснал се с компютъра дебил се чувства много ощетен от акта и въобще не си дава сметка, че тъпите лозунги по други протести може да се издигат от хора за които акта да си платят тока ще остави децата им гладни седмици наред, без учебници, дрехи и каквото му дойде на виртуалния акъл! А пък живота не се върти само във виртуалното пространство и нуждите на някои хора вместо виртуални са реални, пък реалността е доста по-груба от фейсбук, блоговете и всички форми на онЛАЙНА. Така, че съпоставка в отрицателен аспект с нуждата на други хора е изключително грозна и незряла позиция и приказки от такъв сорт са бабини деветини. А ширещата се глупост, че средната класа била гръбнака на държавата и глупостите за дребния бизнес въобще не са за коментар. Гръбнака на една държава са приоритетните и отрасли и едрия и крупен бизнес. Приоритетни отрасли във Франция са ядрена енергетика, автомобилостроене, земеделие. Политика на Франция по тези отрасли и богата Франция в резултат. Сигурно се чудиш що земеделците в ЕС получават толкова яки субсидии и защо 40% от бюджета на ЕС отиваше за субсидии за земеделие… ами заради французите и техните приоритети. Не заради средната им класа, която била гръбнака на държавата. И е такива разсъждения могат да се изпишат и в студии и в повече обем от томовете на Достоевски, обаче преди всичко трябва да се мисли в дълбочина и да не се приемат първосигнално нещата.

 37. Елате ми пак да ми думкате с тъпани под прозореца, тоя път така ще ви посрещна, че ще се чудите накъде да ловите.
  Колкото и пасквила да изпишете, нали ви гледах всеки ден пред дома ми, къркане и друсане до сред нощ.
  Февруари протестирали тъпите и бедните, пък сега били умните и красивите пияници и наркомани.
  Нищо, чакам ви пак, оня тупанджията такава изненада съм му приготвил, че ще се скрие вътре в тъпана като охлюв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *