Разделение на нацията?

След като написах „Средната класа се намери“ много коментари и статии или не се съгласиха с мен, или директно ме нападнаха. Защото зад „средна класа“ откриха класова борба, зад особеното ми мнение за февруарските протести откриха елитарност и снобарщина, зад идеализирането на интелигентните и симпатични протестиращи откриха наивност и глупост.

Поради широко-разпространяваното мнение, че тези протести са по-интелигентни, се появиха и предупреждение за самозабравяне на това интелектуално малцинство. Но и по-лошо – обвинения в разграничаване и отхвърляне на мнозинството българи, които получават малко пари, които живеят в малките градове, и които не ползват активно интернет. Може би се появи едно разделение на „ние“ и „вие“, където „вие“ включваше хората от февруари. „Вие“ понякога беше генерализирано като хора, които не работят, не плащат сметки, нямат активна позиция. И това поздразни тези хора.

Обективно погледнато, такова разделение наистина има. Дали то е класово, социално, икономическо, идеологическо, културно – няма да навлизаме в подробности, но то очевидно съществува. Наистина мнозинството на протеста сега са интелигентни, млади, работещи интелектуален труд, използващи интернет, забавляващи се на остроумни шеги и мемета. И наистина те са тези, които не само могат, а и трябва да помогнат на нацията да се самоизтегли за косата.

И нека си го кажем направо – мнозинството от нацията чака кебапчета, не помни повече от 4 години, изхвърля си боклуците по земята, паркира по тротоарите, подкупва полицаи, прецаква съгражданите си, мрази различните, качва се по масите, гледа турски сериали, не се къпе, не приема чуждо мнение.

Но в главите на тези „ние“, самопровъзгласените интелигенти, това разделение не е и не трябва да бъде негативно. Това, че манталитетът на нацията не е европейски не значи отхвърляне. Представителите на всички прослойки са еднакво добре дошли на протестите; и неправилно паркиралите имат право да живеят по-добре и да не бъдат използвани и заблуждавани заради икономически интереси на шепа хора.

И когато казваме, че тези протести са интелигентни, това няма причина да обижда останалите хора. Защото със сигурност няма тази цел и не омаловажава проблемите на „обикновения, трудов човек“. Тази интелигентна прослойка не смята, че е самодостатъчна, но смята, че с умствените и финансовите си способности може да издигне държавата ни от дъното на стаитистиките в Европа. И не за себе си, а за всички наоколо, за да може да няма нови протести срещу сметките за тока.

И преди да намерите още едно теле под вола – не се смятаме за спасители. Просто смятаме, че това е наше задължение – докато смачканият човек си чака забавената заплата от 400 лева; докато паркира на тротоара, защото няма паркинги, а ако се забави, шефът ще го уволни; докато подкупва катаджиите, които са го спрели за някоя глупост; интелигентната, симпатична прослойка трябва да прави така, че след 10 години фирмата да не забавя заплатата, трудът да е по-ефективен и да не струва 400 лева; да изгради общество, което не толерира нарушаването на правилата; да изгради нетърпимост към своеволията на администрацията.

Това, че съществуват различни прослойки, че те имат различен дневен ред и че не харесват нещо в начина на мислене на останалите, изобщо не значи, че нямаме обща цел. Някои смятат, че знаят по-добре как да я постигнат и че са в по-добра позиция да го направят. Но не отхвърлят или мразят останалите.

Обществото наистина е разнородно, но това не трябва да го прави разединено.

9 comments

 1. Не ми беше приятно да чета тая статия.

 2. А защо? Кой компонент точно не ти хареса? Там, където изреждам негативните характеристики на средностатистическия българин; или усещаш някаква незаслужена елитарност? Или не си съгласен, че има различни хора в обществото?

 3. Ми просто ти завиждам, че си млад, симпатичен, ползваш интернет и се смееш на остроумни шеги.

 4. Ти също отговаряш на тея критерии, така че може би не е това.

 5. Има различни слоеве на обществото , но защо реши ,че точно „средната класа “ е на протеста сега ?Аз на протеста видях пиещи бира на тротоарите младежи или насядали на пътя , хора усилено снимайки се за fb , просто излезли на разходка и една част , която си вика неспирно . Хора ,които са средна класа ,които плащали сметки ,но които могат си позволят да стоят от 18 часа до полунощ в делничен ден ? И защо много от колегите ми , които са може би наистина средна класа , и работят по цял ден , не могат да се приберат ,или да си вземат децата си от училище ,защото „работещите и средната класа „стоят на пътя ?В протестите има и така наречената „средна класа“, работещи хора ,а не стоящите по тротоарите и пиещи бира индивиди,които по принцип си правят това,само дето сега го правят на „протест“,но тези работещи хора не могат да висят всеки божи ден на протеста .И ще ви кажа една тайна ,не всички живеем на центъра , и не всички сме от София , и София не е България или само в София има такива хубави красиви умни хора ? Във Варна като излязоха 50 хил. човека от 400 хил., дали някой хубав и красив да се е промъкнал ?Моля ,когато някой се самоопределя за „нещо“ ,е всичко друго но не и това „нещо“.А къде бяхте вие „интелигентите и елита“ , февруари ,когато беше 4 градуса ? А да на топличко ,но ето ви сега , птичките пеят ,слънцето пече , и опа нашият „елит „се появи.10 хил. човека не са България , 10 хил. човека не са „средната класа“,10 хил.човека самоопредели се за елит , не могат да се представят за гласа на останалите 7 милиона .Моля ,не се изкарвайте това което не сте ,или дори и да сте малка част от наистина „млади, симпатични, ползващи интернет и смеещи се на остроумни шеги“ .,ще ви кажа една тайна , останалите на протеста може и да не са такива 🙂 П.С Подкрепям протеста , но в конструктивен вариант , не може всеки път да се искат оставка , и всеки млад ,интелигентен,ползващ интернет и т.н,,,трябва да разбира това ,трябва да се стреснат нашите политици да свършат нещо , а постоянното подаване на оставки не решава нещо .Дори февруари , когато протестите бяха в близо 20 града , а не само в София , решението не беше оставка , решението е да се работи ,за да не излизат да протестират хората ,а не да се бяга , а най-лесното е винаги да се избяга :)А като прочетох това „И наистина те са тези, които не само могат, а и трябва да помогнат на нацията да се самоизтегли за косата.“ , замисляли сте се ,че не може да знаете какво мисли цялата нация и какво иска , че да и помогнете , които и да сте вие тези „будители“:)

 6. Средната класа пие бира и се снима с телефони, това не мисля, че е критерий 🙂
  Това за прибирането също не е баш така – тези дни няколко пъти ми се налагаше да минавам с кола в центъра между 18:30 и 22ч и нямаше проблеми (да, трябва да минеш по съседния булевард, но дотолкова).

  Това, че не всички са от центъра на София е ясно и не виждам какво общо има. Да, може би някои хора се самозабравят и смятат, че София в България – но въпреки, че мнозинството от България е в София (тази централизация е нещо лошо, но това е друга тема), из страната също се случват важни неща, макар и с по-малък „интензитет“, отколкото в София.

  Февруари ни нямаше не защото беше студено, а защото не се идентифицирахме с проблемите и исканията на протеста. То сега не е просто топличко, а е гадна жега, а от време на време има порои, така че и климатичните условия не са кой знае колко по-приятни.

  За конструктивното – и ние сме за него, и на протеста активно обсъждаме опциите. Няма ясно решение, има много работа, и се опитваме да формулираме стъпките. Вчера се появи „Харта 2013“, която е един от резултатите в тази насока. Но оставката на кабинета е важна. Защото той е тотално компроментиран и както с назначенията си, така и с изказаните приоритети се вижда, че работата не е на добре. Аз лично писах на приемния мейл на кабинета конструктивни предложения (за освобождаване на всички партийни назначения, напр.). На следващия ден се появи новината за назначението на сикаджията за зам.министър. Не става 🙂

  И последно – дълга тема е дали това, което нацията мисли е добре за нея и дали не мисли само за резултатите, а не и за начините за постигането им. „Искаме почтено управление и добро заплащане“ е хубава цел, но до нея се стига бавно, и със сигурност стигането изключва участие в корупция на най-ниските етажи, неспазване на правила, незачитане на другите и негласуване на избори (или гласуване за ‘поредния спасител’).

 7. Основният закон на капитализма е принципът „20: 80“. 20 % от населението на една страна прибира 80 % от парите. Останалите 80 % от населението трябва да се задоволи с оставащите 20 % от парите. Точка. Толкоз! И 100 години да се влачат по улиците системата с нейния основен закон ще остане НЕПОКЛАТИМА!

 8. „Февруари ни нямаше не защото беше студено, а защото не се идентифицирахме с проблемите и исканията на протеста“

  Исканията през февруари не бяха кой знае колко различни от днешните.
  Ще си копирам мнението от друг сайт, за да не го преразказвам:

  „Каква е тази колективна амнезия за събитията през февруари? В момента тече абсолютна подмяна на реалността. Февруарските протести действително започнаха като протест срещу цената на тока (и то не за “по-евтин ток”, а за реални и неманипулирани сметки – има огромна разлика), но бързо след това се появиха искания за “рестарт на системата”, “промяна на конституцията”, “кръгла маса”, “нов изборен кодекс” и т.н. Т.е. абсолютно същите лозунги като днешните. А да напомням ли, че “февруарци” викаха освен срещу ЧЕЗ и ЕВН, и срещу ТИМ? Докога ще продължават тия приказки за “материалните” цели на февруарските протести и “идеалните” цели на юнските? Да, разлики има – сега няма “водачи” на протеста като Янаки Незнамкойси, Ангел Че Гевара и т.н. Но да се изкарва бунтът през февруари САМО като отчаяна борба за хляба, е нелепо. „

 9. „обявяването на хората от двуседмичните вече шествия за „красивите, умните и интелигентните“, както и противопоставянето им на другите, „оскотелите“, е срамно. Тази линия на автоеротично и тъпо задоволство е жалка и опасна наистина.“ – е го бе, някой по-красноречив от мене (Андрей Захариев) го бил казал вече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *