Елитарно юпи

Събитията от последните дни в България са интересни. И всеки има позиция. Моята позиция е много подобна на тази на Боян Юруков – хората нямат идея срещу какво протестират, а просто не искат да плащат толкова много. Обвиняват когото им попадне, без да знаят защо точно – напр. нямат информация какъв процент от тока, който плащат, отива в ЕРП-тата. Но искат да ги национализират. Нищо, че в същия момент обвиняват държавата колко е некадърна и корумпирана. И освен това най-вероятно не ползват енергоспестяващи крушки, не са си направили изолация и се отопляват на ток (вм. напр. да си направят локално парно). С други думи – масата просто иска да плаща малко, без да се замисли и да направи усилие, и това е достатъчно за да скандират „Бойко – педераст!“ и да чупят прозорци на парламента.

Това, че хората искат промяна, без да знаят каква да бъде тя, е очевидно. Дори можем да кажем, че са глупави и пасивни, мрънкащи хора, и заради това обществото ни е толкова изостанало от западното. Но идва момент в разсъжденията на човек, в който тезата става „простолюдието са тъпи и не заслужават нищо“, и в който трябва да спрем с разглеждането на камбановидната крива и да си кажем, че сме просто едни елитарни юпита. Особено подходящ е моментът за това заключение, тъй като в момента съм в командировка в най-високия небостъргач в Лондон, сред хиляди юпита с костюми, които си мислят, че са много важни, само защото голяма компания ги е наела да се занимават с тъпотии. „Юпи“ сама по себе си не е лоша дума – тя значи „Young Urban Professional“ (млад градски професионалист), но от нея често произлиза един поглед „отвисоко“. И всеки (аз включително) е склонен да се поддаде на такива елитарни мисли.

А защо да се опитаме да изтикаме тези мисли? Не сме ли заслужили позицията си с това, че можем да мислим, интересуваме се повече и сме активни? Най-вероятно сме заслужили. И сме прави. Но това не помага. Това не помага 1. хората да разберат какво всъщност се случва 2. хората да излязат от „дупката“ си на безпаричие. Защото наистина не сме Германия, и това, че знаем, защо няма достатъчно пари, не значи, че парите ги има.

Само че най-неприятното заключение е, че всичко е в реда на нещата. Имаме „правилната“ (най-малко лошата) форма на управление, остава да калибрираме компонентите. Тъй като сме в този обществен строй от скоро, все още нямаме опита и мисленето, за да правим всичко както трябва. Но нещата малко по малко се подобряват. И въпреки, че според хората това не се случва, всички данни го показват. Не се опитвам да кажа, че няма корупция и всичко в държавата се управлява правилно. Но това са компонентите, които трябва да калибрираме; да оптимизираме на ресурсите. „Радикална промяна“ нито може да има, нито трябва да има – това вече стана преди двайсетина години. Сега трябва да се случва постепенната промяна.

Хората, които излизат да протестират, че са бедни, не могат да си представят как това работи. Затова елитарните юпита като мен нямат право просто да гледат отвисоко – трябва да вършат работа за още поне 5 човека – да търсят отговорност на институциите, да изискват прозрачност, да посочват дребните грешки, които водят до големи проблеми. И аз, и цитираният по-горе Боян Юруков опитваме да правим това, по един или друг начин. Пък дано има ефект. И дано междувременно не се вземем прекалено на сериозно.

6 comments

 1. Много правилно. Не бива да си мислим, че хората не знаят какво искат. Много добре знаят какво искат. Именно работа на лидерите и на управляващите, на водачите в обществото, на професионалистите е да го реализират. Част от протестиращите сме точно такива – млади градски професионалисти. Хубавото е, че много хора се престрашиха да говорят открито и да излязат. Време е да се формулират ясни позиции и проблемите да се решават. Също и борбата със страха и заблудите. Сега как ли няма да почнат да ни експлоатират страховете и поляризират, за да се включим пак на изборната въртележка, да ни подменят волята с измислени протестиращи …. а пък за цената на тока … чакайте до юли докато някои „наши хора“ вземат поне още един сладък бизнес.

 2. Докато си седиш там в онзи най-висок небостъргач в английската столица, нищо от това няма да можеш да сториш. Благодарим все пак за напъването. И благодарим, че ни напомни нещо дето си знаехме, че сме прости и не знаем какво искаме.

  Властта произлиза от народа и ако той желае нещо, независимо колко е глупаво, трябва да го получи. И същият този прост народ, може да каже — кой е този, дето не изпитва на гърба си „грижите“ на системата, но си позволява да ни поучава???

 3. В Лондон бях само в командировка, иначе съм в България 😉

 4. За съжаление хората са много объркани, те протестират срещу високите цени на всичко, което им калкулира държавата. Много работят по на две и три места и не могат спокойно да посрещат елементарни нужди.
  Според мен се касае за основни промени:
  1. Нов обществен договор.
  2. Парламент не повече от стотина човека съставен от доказани личности в своите професии, в никакъв случай политици, хора с българско самочувствие и отговорност за всичките си действия.
  3. Президентско управление с пълна отговорност за деиствията на цялата изпълнителна власт.
  4. Основна реконструкция на съдебната власт.
  5. Разпускане на Жандармерията , както се видя каква е нужда от нея. Няколко гьола кръв и игра на полицеиски кордони.
  6. Намаляване на правителствената администрация .
  И още много други неща в положителна посока трябва да се случат за да стане България – модерна страна.

 5. Пълна загадка за мен е, как може да се протестира срещу високи цени.
  Не са високи цените. Заплащането е ниско.
  …и, не! Това не е едно и също.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *