Засичане

Става дума за засичането и пререждането по улиците. Т.е. един шофьор да мине пред друг, евентуално карайки го да натиска спирачки. Основно с цел минаване в по-удобна лента, или в лента от която е позволено продължаването в желана посока. Случва се много често. Случва се по няколко причини:

 • шофьорът е объркал лентата си
 • шофьорът идва от място (напр. пресечка), от което, заради задръстването, не може да се придвижи до желаната лента.
 • шофьорът е нахален и е минал през по-празна лента, която не е за желаната от него посока, с цел да мине преди другите

В първите два случая пререждането става по-културно – с мигач и изчакване на това някой да те пусне. Ако никой не те пусне ставаш малко по-агресивен. В такива случаи, разбира се, съществува толерантност и пускаме шофьора да отиде в желаната лента.

В третия случай обаче е по-различно. Там участници са най-често скъпите коли, джиповете, „правените“ голфове. Участници, които си мислят, че са по-важни от другите и могат да си позволят да нарушат правилата като избутат и засекат някого. Ами, не, не сте по-важни.

Всеки път, когато съм на кръстовище, което предполага такива ситуации отделям допълнителна доза внимание за да преча на такива индивиди. Да, знам, че е гадно от моя страна. Но аз не нарушавам правилника – просто карам по „твърдо“ спрямо тях.

Онзи ден например, по цариградско (към Орлов мост) имаше колона в средната лента. И един се опита, идвайки от лявата, да се навре пред мен. Обаче аз го видях, и не го пуснах. Предупредих го с клаксон, че прави нередно нещо и че не съм го пуснал. Карахме 20-тина метра на 10см един от друг, и двамата в една и съща лента, но бях минал малко по-напред, като в крайна сметка „си върнах позицията“. Той мина в bus-лентата, и оттам опита маневри, които пак не минаха. И разбира се ме напсува. Напсува ме, защото не му разреших да прецака всички, които са чакали в правилната лента, а той е тарикат. Трябва да се отбележи, че тъй през повечето време и аз карам в лявата лента, пропуснах началото на колоната, но малко след това, с мигач от моя страна, едно такси ме пусна пред себе си.

Много мразя, когато някой се опитва да прецака останалите. Не защото прецаква мен, а защото когато това се превърне във философия на една нация (а то се е превърнало), тя се осира тотално. И затова, когато имам възможност, в рамките на правилата, преча на такива хора. Ефектът предполагам е никакъв, но поне остава удовлетворението, че един идиот се е почувствал прецакан точно в момента, в който гордо е опитал да прецака другите.

2 comments

 1. Правя абсолютно същото, макар и с малка кола.

  Свиря с клаксона на такива, които не осигуряват предимство (пререждане от централна лента в дясна на Орлов мост например на самото кръстовище и нахални пешеходци), осигурявам предимство на пешеходци, не спирам на пешеходна пътека, когато на нея няма пешеходци, на еднопосочна улица не отстъпвам с риск да ме набие някой (по-точно ще се бием първо ако се наложи ), но и не навлизам слещу знак, дабраняващ това , давам път (по една кола) на излизащи от път без предимство на задръстен централен път.

  В 99 от случаите имам мнение дали водач те засича поради затруднение, неумение, принудително или просто защото е нагъл. Тогава говоря и съм готов да направя неприятни неща.

  Искам като автора всички да са равни пред правилата на улицата, където по принцип сме и равнопоставени.

 2. Мойта кола също е сравнително малка 🙂

  Значи трябва _само_ всички шофьори да карат по гореописаните принципи и всичко ще е наред 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *