Излизане от преспи

Сняг и студ. Хората все пак се придвижват с коли, обаче условията усилват ефекта от лошите умения на шофьорите. Една от стандартните ситуации е излизането от паркомястото, когато наоколо има много сняг. Аз досега не съм затъвал и затова ще си позволя да дам акъл. Особено след вчера, когато на няколко пъти миришеше на изгорял съединител и гума. Всъщност, нещата не са сложни изобщо, събират се в един туит:

Основната цел е гумите да имат сцепление. Това доста зависи от колата. Ако сте със задно (BMW naпример) – кофти. Ако сте 4х4, вероятно ще имате проблем само ако сте пълен идиот (и такива има). Но за обикновените хора с предно предаване е хубаво да се мисли (всички неща са логични)

 • имайте зимни гуми поне на двигателните колела. Защото така.
 • тръгвайте бавно, на полусъединител, без много газ. Така, ако някоя гума започне да се върти във въздуха ще може бързо да спре да се върти
 • веднага щом гумите започнат да се въртят напразно и да „копаят“, спрете да подавате газ. Ефектът е предимно отрицателен – допълнително заглаждате повърхността и се закопавате по-надълбоко.
 • въртете волана – така получавате по-голяма площ, на която гумите могат да получат сцепление.
 • напред – назад. Ако напред не става, пробвайте назад, и под друг ъгъл. После пак напред.
 • имайте лопата – помага. Ако много заседнете, изкопавате около двигателните колела и пробвате пак (Аз нямам лопата, дано не ми се наложи)

Мислех, че това са очевидни неща, обаче май не са, затова реших, да ги напиша. Понякога, разбира се, просто нямате късмет и пряспата не ви пуска. Но в повечето случаи може да се излезе, стига задкормилното устройство да е качествено. (Да видим утре как ще изляза от тая пряспа, в която съм се наврял, и дали няма да туитна „някой да дойде да ме бутне“)

One comment

 1. Основното нещо, които ви трябва са НОВИ зимни гуми на ВСИЧКИТЕ колела. Тогава и идиот да сте, ще се справите някак. Ако имате и умения, ще е още по-добре.

  Колкото и да сте добър, с гадни зимни (2ра употреба, на много сезони, карани през лятото) няма да се справите. Без значение от размера на грайфера.

  Не пречи да имате вериги – не е срамно. Мръсна работа е слагането и свалянето, но пък помага много. Полезно е да имате лопата, ръкавици, четка и т.н.

  Всички ги мързи да почистят първо около колата, а директно сядат и се бутат в пряспата. 10 мин копаене ще ви спести доста усилия и необходими умения, за да минете през снега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *