Паркиране в големи градове (за начинаещи и не само)

Събина предложи някой да напише съвети за начинаещи за паркиране в София. Тъй като си бях позволил да напиша „Препоръки към шофьорите“, а и като човек, живеещ в центъра, сега си позволявам да напиша и това. С уточнението, че не става дума само за София, а и за Варна, Пловдив, Бургас – т.е. градовете с доста повече автомобили, отколкото е предвидено. Та, да започвам със съветите. Някои са практически, други – свързани с правилника, трети – с доброто възпитание:

 • успоредното паркиране е абсолютно задължително. На шофьорския курс я са ви учили, я не. В youtube има примерни клипчета. Но докато не седнете в колата няма да има голяма промяна. Това се учи с опита. С две думи – спирате успоредно на колата пред мястото, давате назад с навит „навътре“ (към бордюра) волан, когато задната гума доближи бордюра, въртите волана в другата посока. Но къде точно да спрете спрямо предната кола, колко да навиете волана, кога да започнете да изправяте, зависи от колата и от това доколко познавате габаритите и. Важно е доколко назад можете да давете, без да ударите задната кола. По усет (ако познавате габаритите), с човек, който да помага, или най-лесно – с парктроник. Имайте предвид, че пакртроникът може да започне да пищи доста отрано, което е дразнещо. Докато паркират, някои хора се обръщат назад (виц: кога един перничанин прегръща жена си? Когато паркира голфа назад), но това не винаги дава по-добра представа. Съветът тук е в началото да подбирате по-големи места, и да се упражнявате при по-слаб трафик (ако паркирате 3 минути в тясна уличка с 5 коли зад вас, клаксоните отзад ще ви притеснят допълнително). С времето ще научите габаритите на колата и ще отработите маневрата, така че ще можете да паркирате на изненадващо тесни места, изненадващо лесно. След паркирането огледайте, дали изглежда добре и дали по-широк автомобил ще може да мине свободно по улицата. Ако пък не успеете от 1-вия, и от 2-рия път, да влезете на избраното място – продължете нататък (и не се срамувайте 😉 )
 • Първото свободно място за паркиране е вашето място. В центъра паркоместа почти няма. Но във всеки един момент някой си тръгва а друг заема неговото място. Затова заемете 1-вото място, което е горе-долу близо до целта ви. Е, оптимистите могат да продължат. И може и да намерят някое по-близо до целта. Но може и да загубят още 10 минути. Спирането точно пред „целта“ е абсолютно ненужно (освен ако нямате тежък товар) – 3 минути ходене пеш е за предпочитане пред 5 минути въртене из улички.
 • Преди паркиране пуснете аварийните мигачи, за да знаят колите зад вас, че ще паркирате (и да ви оставят място). Когато има задръстване, пуснете аварийните отрано, за да може задната кола да не ви „затвори“.
 • Синя зона. В големите градове има платено почасово паркиране. Знаците за синя зона са в началото на всяка улица (както и на всяка нейна пресечка). Между 8.30 и 18:30 трябва да плащате по 1 лев на час. Най-лесният начин е с sms (за София – на номер 1302, съдържащ рег.номер на колата, на латиница). В центъра синята зона е практически навсякъде, така че трябва да се има предвид. Какво става, ако не платите? Минава служителят, вижда, че не сте платили, и повиква мобилната група да ви сложи скоба. В зависимост от разпоредбите, след като скобата е стояла няколко часа, може да дойде паяк и да ви премести на наказателен паркинг (което си е доста гадно). Премахването на скоба става с обаждане на номера, написан на бележката, оставена на стъклото. След малко идва мобилната група, плащате 10 лева, и скобата се маха. С наказателния паркинг е по-скъпо и времеемко. По принцип престоя на синя зона е ограничен до няколко часа, но на практика може да стоите цял ден, стига да си плащате. Поне засега е така – аз съм стоял 5 часа. И последно – синята зона важи само в работни дни. През уикенда, както и в други почивни дни там паркирането е напълно безплатно. (С изключение на Търново, където на официален празник ще ви сложат скоба, защото синята зона е „от понеделник до петък“; been there, paid that)
 • Служебен абонамент. Някои фирми (както и големите „гъзари“) си купуват паркоместа в рамките на синята зона. Там нямате право да паркирате. Знакът много прилича на този за синя зона, така че четете внимателно дали не пише „служебен абонамент“. Другата особеност е, че служебният абонамент не винаги съвпада като период със синята зона. Може да започва по-рано и да свършва по-късно – в 19:30, 20:30 и даже 21:30. Гледайте и това. След (и преди) периода, означен на табелата, паркирането е безплатно и свободно. И ако някой излезе от заведение/магазин и ви каже „ама тука е служебен абонамент“ (както неведнъж са ми казвали), им кажете да викат паяк, ако искат. Хората имат грешното схващане, че служебният абонамент е 24/7 и злоупотребяват с това, като слагат знаци, конуси и какво ли не. Аз паркирам на такива места, въпреки техните твърдения, че „не може да се паркира“, с риск да ми направят нещо на колата (welcome to Bulgaria). Засега нищо и няма.
 • Гаражи, пешеходни пътеки, места за инвалиди, входове, кръстовища. След като паркирате задължително проверете къде и как сте паркирали. Може да не сте видели, че има гараж, пешеходна пътека, място за инвалиди, или пък че сте прекалено близо до кръстовище. Паркирането пред гараж (или вътрешен двор) е неприятно – не е изключено директно да извикат паяк да ви вдигне. За паркиране на пешеходна пътека не съм убеден, че биха ви вдигнали бързо (виждал съм доста примери на обратното), но със сигурност е тъпо да се паркира така. Аналогично за местата за инвалиди – може и да не ви вдигнат, ама е тъпо. Пред входове на блокове (из кварталите) също избягвайте да спирате. Малко по-специфично нещо е близостта до кръстовища. По правилник трябва да сте на 5 метра от кръстовището (когато става дума за кръстовища между квартални улички, „пресечки“ може би е по-подходяща дума). Табелите за начало на синя зона са добър ориентир, но понякога се случва табелата да се падне на средата на колата. На такива места избягвайте да стоите дълго време, и паркирайте само в краен случай. Не защото някой ще ви вдигне или глоби, ами защото има опасност да ви ожулят/ударят, ако някой не може да вземе завоя (а кифли с огромни джипове – бол)
 • Outrageous parking – това са изпълнения на идиоти, но трябва да се имат предвид. Избиване на колче или знак, за да се паркира на тротоар (виждал съм не веднъж), паркиране по начин, който прави двупосочна улица еднопосочна (разходете се по Нишава напр.), паркиране по градинки и тротоари. Паркиране по велоалеи. Не го правете. Не само, че може да ви вдигнат и глобят, ами някой съвестен гражданин ще ви обърне чистачките, надере с ключ или нарисува със спрей. Докато за синя зона и служебен абонамент няма да ви вдигне паяк в почивни дни, то за безогледно неправилно паркиране може и да ви вдигне. Има дежурни, но поне за София, в почивните дни има само един паяк.
 • Престой. За много хора престоят значи „да си пуснеш аварийките и да изчезнеш“. Доста са случаите, в които паякът вдига кола с пуснати аварийки. Най-често от място, където пречи на движението. Друго нещо – това, че даден булевард има 4 ленти, а в крайната няма свободно място за паркиране, не значи, че трябва да застанете в 3-тата. Патриарх Евтимий е особено неприятен за каране, когато отляво се подредят „престояващи“. Престоят по бул.България е разрешен (което е непонятно за мен), но и там аз бих се ограничил само с вземане/оставяне на някого от/на спирка. Изобщо – не използвайте престоя вместо паркиране. Ако трябва да стоите повече от 1 минута на някой булевард, бъдете убедени, че пречите. И си намерете друго място да престоявате.
 • Имайте напечатан телефонния си номер на лист, който оставяйте на предното стъкло. Понякога се налага да запушите някого (когато трябва да паркирате за 15-тина минути напр.) Оставяйки номера си, ще улесните процеса – ако на другия му се наложи да излезе, ще ви звънне. Естествено, бъдете на максимум 3 минути от мястото, с готовност да излезете веднага. Аз понякога си оставям номера (на седалката, не чак на стъклото), когато има опасност да съм паркирал на нечие „място, дадено свише“. Ако някой има проблем, да ми се обади да се махна, вместо да ми реже гумите. Това е полезно из кварталите. А веднъж се събудих с 6 пропуснати повиквания от … полицай, който беше видял номера ми, и беше звънял да си преместя колата, защото разчиствали всичко по Витошка с паяци заради някакъв конгрес в НДК. Беше останала единствено моята кола, защото на 7-мия път му вдигнах, и слязох след 3 минути да я преместя. (Благодаря на този полицай, между другото)
 • Ако се случи да ударите друга кола при паркиране, също оставяйте номера си под чистачката на другата кола. Това е проява на колегиалност и култура. Единствените ми щети по колата са причинени от хора, които „вандалстват паркирайки“, но не смятат за нужно да си оставят номера. И не, не всички имат каско. Това е друга тема, но прецених, че каското е доста неизгодно и след 2-рата година не го поднових. Доста собственици на по-стари коли са направили същата сметка. (Тук е специфичният случай, в който закачите някоя нова, скъпа кола. Ако си оставите номера може и да ви „респектират няколко здрави момчета“. А е сигурно, че скъпата кола има каско)

 

Надявам се не съм пропуснал нещо важно. И също така – че горният списък е полезен.

One comment

 1. Сообщаем Вам о том что принят вердикт обеспечить Вам некую сумму. Рекомендуем без промедления разбираться с подробностями пройдя на основную страницу в течение 5 часов.Не упустите момент пока Ваш доступ в систему не аннулирован!Зайти в систему: https://tinyurl.com/symnlild NMVVblog.bozho.netRKKF каза:

  Доводим Вас до сведения о том что принят вердикт обеспечить Вам некую сумму. Обезопасьте себя! сиюминутно разбираться с подробностями пройдя на официальную страницу в момент до 2 дней.Не пропустите момент! . В случае просрочки Ваш доступ в систему будет аннулирован!Зайти в систему: https://tinyurl.com/symnlild NMVVblog.bozho.netRKKF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *