Здравето, Санчо

Това ще е малко нетипична публикация за мен, малко в стил bg-mamma / life tips / „тоя пък къв е да ми дава акъл как да живея“ / „another one telling the obvious“, но по редица причини ще я напиша. (Не претендирам за научност, и изказвам някакви твърдения от опит/наблюдения/обща култура, като в такива случаи ще поставям [citation needed])

Всичко е песен когато сме здрави. И изглежда ненужна загуба на време и енергия да се занимаваме. Но когато не сме здрави, става доста неприятно. И нямам предвид кашлица/грип/главоболие, а неща, които наистина променят картината радикално. И човек често има от оня другия акъл, дето идва след като нещо се случи.

„Бабините деветини“ – нещата, които възрастните ни повтарят докато сме малки, а ние се подсмихваме и не правим нарочно, защото не са готини и са бабешки – най-много се изстива от краката; не ходи с гол кръст; не излизай с мокра коса в тоя вятър; обличай се, нищо, че е пролет; и т.н. В тези препоръки има смисъл, ама не съвсем. Не е редно да се пазим от всичко и по всяко време – когато прекалено се пазиш организмът не може да си изгради необходимата защита [citation needed], освен това никога не можеш да се предпазиш от всичко. Затова балансът е важен – да имаш една принципна идея, че нещата, които правиш или не правиш имат отношение към здравето ти. Напр:

 • течения, климатици – постоянната струя въздух води до възпаления на каквото е „под обстрел“ [citation needed] – рамене, глава, кръст, бъбреци [#truestory], и т.н. В някои случаи това може да значи само лек дискомфорт за ден-два, в други случаи може да има по-лоши последствия [citation needed]. Затова избягвайте климатиците да духат право във вас. Нека охлаждат помещението, разбира се, но не през вас.
 • злоупотреба със субстанции – алкохол, таурин, кофеин, и др. Може само за час да ви треперят ръцете, или половин ден да имате махмурлук. Но всякакви екстремни натоварвания на организма се отразяват. И след 30-тата злоупотреба, може някой орган да се попрецака [citation needed]. А и не случайно Red Bull е забранен в някои държави. Да не ме разберете погрешно – сутрешното кафе, и бирата след работа не са „злоупотреба“ 🙂
 • движение – просто отбелязвам, знаете за какво става дума – не е приятно дневната ни разходка да се състои от „до колата“, „от паркинга до офиса“, „от стола до кенефа“, „от масата до хладилника“.

Да доуточня – далеч съм от мисълта да се живее в кашон (или клетка, но тя е отворена и духа 😉 ), с две одеяла и безкрайна доставка на топъл чай. Но да имаме предвид, че може би не всичко е безобидно за организма.

Но дори да решим, че сме твърде cool за да се съобразяваме с такива „простотии“, то едно нещо е задължително – профилактика. Веднъж годишно трябва да си правим основните изследвания. Личните лекари не винаги ни карат да го правим, но трябва. Много проблеми могат да бъдат открити навреме и излекувани/облекчени навреме. Изследванията не са само за болните. Те са за да знаем в какво състояние е организмът ни.

И още нещо – много хора игнорират болки и дискомфорти, защото „нямат време да се занимават и с това“. До момента в който проблемът се развива и вече не може да бъде излекуван лесно. В добрия случай може да се оправим лесно. В лошия случай да значи болки до края на живота. В най-лошия случай – края на живота. С други думи – ако нещо ви наболява повече от няколко дни, отидете при специалист. С направление струва 2 лева, без направление – 30-тина. Здравеопазването в България все още е доста евтино (в сравнение със „запада“) и можем да си позволим профилактиката.

За финал (който е стигнал до тук) – извинявайте, че написах очевидни неща. И не апелирам към развиване на хипохондрия. Ама да внимаваме. Щото ремонтите са трудни, резервни части почти не се намират, а смяна с по-нов модел е невъзможна.

3 comments

 1. Недей да слагаш такива извинения в началото – тия ти постове са причината да те чета с интерес 🙂
  подкрепям всяка дума от написаното – прави ми впречатление, че голямата маса често игнорира болежките като някакви досадни неща, които просто пречат 🙂
  и аз често обичам да казвам, че „Господ няма магазин за резервни части ;)“, и е хубаво да се наглеждаме, за собствено добро и че никой друг няма да го направи вместо нас 🙂

  ПП. една препоръка от мен – отметка за абонамент за последващи коментари би била супер 😉

 2. Сложих плъгин за comment subscription, мерси.

  Иначе, слагам такива извинения / disclaimer-и, щото хората не обичат да ги учат как да живеят. (Не че нямат нужда, просто не обичат 🙂 )

 3. В тази връзка няколко цитата, които съм чул от един от най-ярките ми спомени за цял живот от училище – учителя по биология г-н Симеонов:
  1. Здравето, ученици, не е всичко, но без здраве всичко е нищо.
  2. An apple a day keeps the doctor away.
  3. С витамини – 100 години.
  4. Uti, non abuti – Употребявай, но не злоупотребявай.
  5. Природата е майка, а не мащеха.
  Помнете и прилагайте 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *