Изобретателни мошеници

Вървях онзи ден по витошка и видях нещо интересно – change бюро, което е обявило курсовете си отпред … ама не съвсем. Нямах батерия в телефона, така че на другия ден отидох да го снимам. Само че нещата се оказаха по-сериозни – по пътя имаше още няколко бюра със сходна „политика“:

 

 

На 1-вата снимка може би не четете добре текста. Не е от снимката – и на живо се чете трудно. Пише, че цените били за проверка на валидността на банкнотите. Т.е. като сменяте, вероятно цената ще се формира от курса + цената за проверка.

2-рата снимка е на бюрото, към което бях тръгнал – там отново не са изложени курсове, а артикули – магнит, отварачка, лентичка. На перфектен английски отдолу четем „Condition in English at the cash desk“, така че да е напълно ясно, че това не са курсове, макар че са поставени след знамената на основните валути, и се доближават до реалния курс на валутата. Курсовете вътре, разбира се, са доста различни.

3-тата снимка наистина не се чете добре, защото трябваше да я снимам отдалеч. Това, което те предлагат е MMS-и. И числата след знамената не са цени, а номера на артикули (има # пред тях).

4-тата снимка е друго бюро, в другия край на (пешеходната) Витошка. Там отново се продават магнити и значки. Курсовете вътре отново не са от най-изгодните.

Бюрото на 5-тата снимка е малко по-толерантно спрямо чужденците – артикулите са написани и на английски, и има обяснение, че са артикули. И даже приемат кредитни карти.

 

В общи линии – доста изобретателни мошеници. Показват неща, които изобщо не са курсовете на валутите, но приличат точно на това, с цел вътре да влязат невнимателни хора (чужденци, най-вече) и да обменят валута, без да погледнат курсовете, обявени вътре. Не знам дали някоя комисия може да ги глоби за това. И ако може, защо не го е направила – това са буквално 80% от change бюрата по Витошка (т.е. една от най-централните улици).

Чудя се и друго – дали дългосрочно няма да е по-добре ако си изградиш репутация на почтен change, а не разчиташ на невнимателни клиенти. Всъщност няма какво да се чудя – change-ът на Скобелев е сигурно най-посещавания в цяла София. Невзрачен, но „проверен“. Пред него има опашки 24/7.

И последно – може би малко ме е срам, че чужденците, които се опарят, ще останат с представата, че българите са мошеници. И как иначе – на централна улица да ги врътнат така. Може би ще проверя коя комисия трябва да се занимае със случая. Поне да ме е срам по-малко.

5 comments

 1. Според мен някакви мерки трябва да се вземат с подправка/добавка към някаква наредба за чеинджвете. Да пише, че не могат да слагат други табели с числа освен тези на официалните си курсове.

 2. Това си е чиста измама и е пълна трагедия, че се допуска.

  Напълно разбирам опасението ти за това какво биха си помислили чужденците.
  Наред с такситата-копърки, измамните чейнджове само затвърждават представата, че България е страната на ментетата.

  Поздрави,
  Емил

 3. „Може би … ще останат с представата, че българите са мошеници.“

  Еми, може би си е вярно. В смисъл, като видиш доказателствата и разсъждаваш статистически…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *