Пак startup-че (в търсене на early adopters)

Предишният ми проект не стана (автобусни билети онлайн в България), но това значеше единствено, че ще трябва да направя нещо друго. Този път не е B2B, и не е само за България.

Welshare (http://welshare.com), който от днес е във „field trial“, е… „sharing platform“. Но като съм почнал с маркетинговите имена, със същия успех може да се определи като social network, microblogging service, social dashboard.

Защо го направих, при положение, че „social“ пазарът е доста наситен? Както пишат 37signals в тяхната книга „Getting real“ – „Build software for yourself“. Нито един от продуктите на пазара не ми харесваше достатъчно. Ползвам twitter и facebook, и пробвах куп други – identi.ca, postling, hootsuite, tweetdeck, friendfeed, favit – всички са добри, и всички се развиват (и започват да приличат един на друг) но нещо им липсваше, поне от моя гледна точка. Затова формулирах няколко основни концепции, надрасках един лист от двете страни, и записах код. Техническите подробности съм описал тук.

 

Не, не съм направил нищо необикновено или революционно. Но в момента го използвам и ми е удобно. Не искам да превръщам този пост в press release (такъв има тук), но искам да обясня защо поне на мен са ми нужни някои от нещата в welshare:

 

  • унифициран „like“ бутон. Facebook бяха тръгнали добре, но в момента, ако like-неш (харесаш) нечий статус, това, че си го харесал не се показва на приятелите ти (понякога се показва, ама кой знае кога и защо). Т.е. ако искаш да харесаш нещо и приятелите ти да разберат, трбва да го share-неш (друг бутон). Ама този бутон е активен само за линкове. Е, вече е достатъчно объркано. Retweet е горе-долу нещо такова. Агрегаторите (като hootsuite, favit, и тн.) предлагат съответния за всеки сайт бутон. Даже някъде имаше 3 бутона. И да се чудиш кой да натиснеш. Съгласен съм, че унифицирането на функционалности с различен нюанс също е объркващо, но на мен ми харесва повече.
  • Търсене – нито twitter, нито facebook имат свястно търсене. Ясно е, че имат огромни обеми от данни и това търсене изобщо не се реализира лесно, но .. трябва. Затова welshare има възможност за търсене в целия сайт, в собствения stream или в собствените съобщения.
  • followers and friends – има хора, които искаш да следваш без да са ти приятели. Има съдържание, което искаш само приятелите ти да виждат, но не и непознатите. Има случаи в които искаш точно обратното – най-близките ти приятели да не виждат какво пишеш в социалните мрежи, за има после за какво да си говорите като седнете на бира. Затова welshare има разграничение м/у followers и friends. Т.е. комбинира двата модела. Това също не е революционно, дори преди няколко месец Mashable писаха в една статия предложение към facebook да добавят follow.
  • social reputation – много услуги се опитват да измерят т.нар. социална репутация. klout, score.ly и др. Твърди се (в множество статии и интервюта по темата), че механичното броене на последователи, приятели, харесани статуси и тн. не е показателно. Е, аз не смятам така. Не е показателно за това доколко може да се разчита на даден човек/бранд, но е показателно кой е по-харесван. Затова в welshare всеки потребител има репутация – базирана на броя Like-ове на негови съобщения. Механично броене, да видим дали ще са нужни корекции в тази „формула“.
  • известия – ужасното на twitter е, че за да разбереш, че някой ти е отговорил или retweet-нал, трябва да ходиш по разни менюта. Клиенти като hootsuite и tweetdeck решават донякъде този проблем, като ги показват в отделна колона. Само че през по-голяма част от времето тази колона не съдържа интересна информация (защото няма нови събития). Тук facebook са се справили най-добре, и затова в welshare нотификациите (известията) се показват с червена цифричка.
  • beyond aggregation – агрегаторите (т.е. услугите, в които потребителят събира профилите от различни социални мрежи) правят само това. Не всички препращат съобщенията, не всички използват тези съобщения за обогатяване на собственото съдържание. С Welshare натискането на „like“ на съобщение от туитър го праща и във facebook (ако искате), и във welshare. Преди ползвах разни facebook application-и, които ми събираха tweet-овете, но те или спираха да работят (напр. официалния app на twitter за faceboook), или не показваха retweet-ове. А всъност агрегирането на тези две социални мрежи е необходимо, защото иначе кой човек ще тръгне да се регистрира в yet-another-social network? Аз не бих.

 

В момента се търсят early adopters. Ако ви е интересно какво представлява welshare – регистрирайте се, и пробвайте. Бета е (даже пред-бета), така че бъгчета неизменно ще има. Но много полезно нещо ще бъде обратната връзка. Например „пич, направил си една боза, дето само ти ще си ползваш“. Или „Да, има хляб, ама трябва да изчистиш това и това“. (Или „с тоя дизайн от края на миналия век къде си тръгнал“ – само че на мен web 2.0 дизайните започнаха да ми стават скучни и еднообразни, но това е друга тема).

 

А бизнес модел? Има време за това. Опциите не са много – freemium и ad-supported. Но първо трябва да има мнооого потребители за да има смисъл от това. Т.е. засега само инвестирам (дотук време, а оттук нататък и пари). А инвеститор? Пак ще цитирам 37signals – „Fund yourself“. Поне засега.

 

2 comments

  1. На мен ми харесва. Всичко тук е „на куп“. Аз не съм от най-социалните натури. Фейсбук и туитър ползвам рядко, туитър само през туитъра на малката щерка 😉
    Който няма време за двете платформи – welshare е само за него

  2. Pingback: Ново 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *