Алтернативната медицина

Започнах да пиша коментар под публикацията, която обяснява защо научно-доказаните медицински практики са единствения правилен избор за лечение. Но стана прекалено дълъг, и затова го пиша тук

„Алтернативната медицина е контролирана слабо, а „лечебните“ ѝ продкути и услуги са на доста солидна цена. Тогава защо толкова много хора се обръщат към нея?“

Защото традиционната медицина не е могла да им помогне. И това в комбинация с отчаяние. Съвсем логично. Ако докторите са ти казали „след 3 месеца умираш, и ние нищо не можем да направим“, почваш да търсиш алтернативни методи. И не те интересува има ли експериментални доказателсва или не. И ако пък се излекуваш (дали поради ефективността на алтернативното лечение, дали поради твоята вяра в неговата ефективност (плацебо), двете заедно, или случайни фактори), то ставаш свидетел за ефективността му.

Крайният случай „след 3 месеца умираш“ не е единствената причина. На хората им писва да са пациенти цял живот, и търсят радикално решение на заболяванията си. ‘Пациент за цял живот’ – не мога да не спомена конспиративната хипотеза, че е съзнателна цел на фармацевтичните компании. Човек вместо цял живот да плаща за медикаменти, които да го поддържат да не умре от СПИН, започва да търси как да се излекува от СПИН. И някои твърдят, че са го направили. Това е достатъчно и ти да опиташ, когато си тежко болен и нямаш алтернатива.

За науката – така е – аз също търся научно обяснение на всичко. Едно на ръка е обаче, че има много „учени“, които са станали такива по стечение на обстоятелствата – попаднали в университет, завършили го, ама им харесало да седят там, и станали докторанти и т.н. Т.е. и там има човешки фактор, който не бива да се пренебрегва. Но това не е определящо, съгласен съм.

Определящото е, че науката все още не знае всичко, и не е сигурна дали отчита всички фактори. Т.е. това, че в лабораторни условия се е получил един резултат не значи, че в „мистерозната стая на лечителя“ няма да има други. Факторите може да са дори такива, каквито науката все още не знае как да отчита.

Науката се развива и опознава света постоянно. Това означава, че във всеки един момент за нея има неизвестни. И тези неизвестни са достатъчен аргумент да се опита нещо ненаучно. Всичко зависи от това колко е на зор човек и колко традиционната медицина не му помага.

(Разбира се, това е ясно и на един куп шарлатани. Най-вероятно шарлатаните са много повече от хората, чието лечение наистина има някакъв ефект. Но и това е риск, който хората са готови да поемат. От корелацията не следва причинност, но това няма значение в случая.)

Тук е много важна забележката, че традиционната медицина не трябва да се прескача. Традиционната медицината наистина разбира много неща и спасява животи, и е фатална грешка тя да се прескочи. Това, че има някои неизвестни, не значи, че няма и много, много известни, които са недвусмислени и доказани.

Като заключение – алтернативните методи не са научно доказани, не е ясно работят ли, и ако да – защо и кога. Няма никаква гаранция, че човек ще се излекува или подобри. Има опасност да се влоши. Но пък ако сработят тогава, когато стандартните методи се провалят?

4 comments

 1. Много интересна статия. Вярно казваш, че на науката ѝ е ясно, че не знае всичко и си го признава. Но това създава у хората впечатление, че е безсилна. А лечителите пък твърдят, знаят всичко, това е много по-успокояващо.

  Хората съвсем не прибягват до алтернативна медицина само в тежки случаи. Някои и кашлица лекуват с хомеопатия. Съблазняват ги много неща, включително и това, че „нямало химия“. Е, всичко е химия и за една лекуваща молекула няма значение дали е добита от някое амозонийско растение, или е синтезирана в колба. Стига да няма примеси.

  Да, ама всички забравят, че преди раждането на съвременната традиционна медицина (алопатия) хората са се лекували само с нетрадиционна и са живеели около… двойно по-малко. Аз лично не искам да се връщам в средновековието. 🙂

 2. Тук липсва дефиницията на Алтернативна медицина! Има голямо значение от коя страна е автора и читателя. Аз допускам, че под традиционна медицина се визира западна/модерна/нова медицина, а под алтернативна – източна/стара медицина.
  Струва си да се отбележи, че алтернативните методи, ако и да не са тествани и доказани с модерни научни методи, то на изток тези методи са традиционните и са добре изпитани. В Германия например се говори за Традиционна Китайска Медицина, а не за алтернативна!

 3. А Може би трябваше да прочета публикацията, която е породила тази статия, преди да изказвам мнение.
  Леене на куршум не бих го нарекъл алтернативна медицина, че дори и медицина …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *