Протест срещу спекуланти и мошеници или протест срещу пазарната икономика?

Вчера усетих протеста срещу високите цени на горивата, след като 10 минути чаках до Пловдив, на път за София (имаше протест), след което обърнах и минах по друг път. Това упражнение отне към 80 километра и съответните за това 15-тина лева за бензин. В джоба на Лукойл, които доставят най-голям процент от горивата в България (citation needed). Но срещу какво протестираха вчера?

 

(1) Лукойл злоупотребява с монополно положение като изкуствено вдига цените на горивата, възползвайки се от международната ситуация и пазар на петрола. Твърденията са, че в България горивата струват по-скъпо (след като извадим акциз и ДДС) отколкото в Германия и Великобритания. Съпоставка на цените на петрола на международните пазари с тази на горивата в България през годините показва, че в момента те са завишени. Т.е. Лукойл си слага по-голяма печалба отколкото западните компании и това е на гърба на българите, които са доста по-бедни от германците и англичаните. Цената на горивата се отразява на всички други стоки от първа необходимост. Така българинът обеднява още повече – може да си купи по-малко неща. Цените растат, а заплатата му остава същата. Държавата трябва да се намеси и да намали цените на горивата.

 

(2) Всъщност, не знам колко от протестиращите могат да формулират протеста си с 1-вото изречение от горния абзац. Но със сигурност много могат да го формулират с последното изречение. Наистина ли Лукойл е монополист? Ами всъщност не – около 250 фирми имат лиценз за внос на горива. А половината от горивата в България са внос. Обаче и те държат високи цени. Картелче? Или може би горивата наистина са скъпи? И може би оборотът, който петролните компании реализират в Англия и Германия им позволява да поддържат малко по-ниски цени. Или по-новата им техника? Златев веднъж каза – аз и Х, и 10Х бензин да продам, поддръжката на съоръженията ми е една и съща. Та – кой може да сметне разходите на Лукойл? В България хората много обичат да смятат разходите на другите, да не вземат случайно да спечелят повече отколкото заслужават. Правителството да свали цените? Една журналистка наскоро зададе тоя въпрос на Бойко. Човекът се почувства неудобно как да отговори. Каза „това бяха други времена, когато държавата можеше да определя цените“. Пък и изглежда цените не са чак толкова високи.

Това, че искаме евтин бензин, не значи, че някой ще ни даде евтин бензин. И аз искам евтин бензин. А трафикът и в София, и по АМ Тракия изобщо не е намалял. Значи има търсене. Значи Лукойл слага цени, на които има търсене. Айде всички протестиращи да започнат да започнат да се придвижват с обществен транспорт. Да спадне потреблението, и тогава Лукойл щат-не щат, ще свалят цените. Или ще ги вдигнат и ще фалират, защото вносът ще е по-изгоден. И това е изцяло пазарен механизъм. Никакви популистко-комунистически искания държавата да свали цените. Оставете си свободния пазар да е свободен. (Разбира се, опозицията (в лицето на БСП) се възползва от ситуацията и организира протести, където Станишев казва колко лоши били ГЕРБ, че не сваляли цените.)

 

Така изглеждат двете основни тези по темата. Коя е моята? Втората, ама с особено мнение. На запад пазарната икономика се е развивала с векове и аномалиите са малко, а в България тя е само на 20 години и аномалии има много. Освен това свободният пазар е една утопия, и макар че той работи в повечето случаи, има такива, в които се проваля. Тогава е необходима регулаторна намеса.

В момента случаят не мисля, че е такъв. Особено предвид статистиката за процента внос и сравнението с други европейски държави. А вчера налях бензин за 2.37, което не е нечувано. Затова – да оставим пазара да се регулира. И държавата да облекчи вноса (това би била регулаторната намеса). Според твърденията на Шел, това правителство е въвело пречки към вноса. Т.е. може би държавна намеса изобщо не е добра предвид факта, че тя пречи на свободната конкуренция заради евентуални обвързаности с един от играчите?

А това, че българите са бедни е съвсем друга, много обширна тема. Ако бяха двойни заплатите надали 20 ст. щяха да са от такова значение. Ама сега изглежда са.

5 comments

  1. Има само една разумна политика от правителството в този случай и тя е да се либерализира пазара и най-вече вноса на горива. може около 250 фирми имат лиценз за внос на горива но реално сериозен внос се осъществява от 2-3 фирми. Ето я и причината за това формулирана Шел:
    http://ikonomika.org/?p=5370

    Според годишното изследване Doing Business на Световната банка, в България има големи проблеми с бюрократични пречки пред вноса и като цяло пред външната търговия. България е на 108 място в света по този показател.
    http://ikonomika.org/?p=5344

  2. citation needed. Аз на намерих данни за пазарния дял на Лукйол. Намерих от 2000-ната година, когато е бил 89%. И твърдения, че е паднал. Освен това вносът е 40-50%. Има 5 рафинерии в радиус от 700 км. Така че, ако имаш под ръка, дай данни за пазарния дял на Лукойл. Кои бензиностанции купуват от тях?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *