Министър на електронното управление

В понеделник ще бъда предложен на Народното събрание за министър на електронното управление.

Отговорността и очакванията са огромни, а задачите – неизброими.

Ще започнем с електронната идентификация, с отпадането на удостоверения и с оптимизираме и електронизиране на ключови процеси. Ще трябва паралелно с това да създадем и министерство.

Целта е да премахнем бюрокрацията и да спестим време и нерви на гражданите и бизнеса.

Благодаря на всички за продължаващата подкрепа.

20 comments

 1. Честито!
  Пожелавам ти да реализираш всичките си идеи, свързани с тази изключително важна (и трудна) област.
  Божидар Соколов

 2. Само напред, пожелавам ти успех!

 3. Честито и от мен!

  Лъч надежда за това, че може да имаме единен портал за всички електронни услуги, eID, държавен cloud и идея за това къде и какво е мястото на IT в държавата.

  Ще очакваме с нетърпение този блог да се превърне в място за дискусии и коментари по важни и/или актуални теми (напр. по подобие на блога на Bruce Schneier).

  Успех в това благородно начинание. И да, то наистина може да бъде такова 🙂

 4. Защо ли не съм такъв оптимист ! След като прочетох пост за ИО се надявам да си променил мнението си от тогава ! Успех и дано аз не съм прав !

 5. Здравейте, г-н Божанов,
  Изключителна радост е за нас, че най-сетне такъв ерудиран експерт ще бъде избран на подобен пост. Приемете моите поздравления за този така дългоочакван момент!
  Искам да отворя една скоба относно отворения код и свободния софтуер, за които всички знаем, че сте радетел. Надявам се след Вашето назначение нещата да тръгнат в тази посока и поне малко да се отдалечим от Windows. Мигрирал съм над 300 човека на Linux и никой до момента дори не си е и помислил да се връща на Windows, след като види как добре може да използва компютъра си. Има проблем обаче с малките деца. Във всеки един учебник всички стъпки са за Windows и Microsoft Office. Това не е компютърна грамотност, това е закрепостяване към конкретна компания. Един вид държавата се явява рекламно лице на Майкрософт, което е най-малкото неприемливо, да не кажем скандално. Изключително много бих се радвал, ако нещата се променят в положителна посока и в учебниците се появят и по-добрите алтернативи на така вредния Windows и продуктите на Майкрософт като цяло. Преминаването към продукти с отворен код ще доведе до множество позитиви, които Вие несъмнено много добре знаете – по-бавно остаряващ хардуер, спестени стотици милиони левове, платени за лицензи, повишена сигурност, обща съвместимост, ще се създаде едно младо поколение с по-добра IT култура, и не на последно място – хората ще знаят, че има избор. В момента държавата им вменява тъкмо обратното още от най-ранна детска възраст.
  Още веднъж, поздравления и само успехи!

 6. Здравейте, г-н Божанов
  и поздрави за поетата отговорност да се заемете с тази трудна задача – при толкова скептици с аналогово мислене…
  С часове днес се наслушах как това което ПП иска да направи няма да стане, не може да стане, ще се провали непременно, даже е съмнителна измама рииш’ли и т.н. – типично ганювски комплексарщини, сакън някой да не вземе да прави нещо ново по тия ширини и да развали китното ни блато..!
  Казах на сина ми (който Ви е връстник), че от 50 години не помня министрите и други хора „от властта“ да ходят по „Царя“ пеша сред другите граждани – като истински свободни хора – както е в свободните държави. Нагледал съм се още от бай Тошово време на кортежи, сини лампи, сирени и всички останали „атрибути на властта“ както го разбираха те и подобните им гибони, горили и шимпанзета до скоро.
  И най-наглата останала на практика непроменена след 10 ноември 89 структура – УБО – (уж НСО)…
  От хора с тоя манталитет трябва да очаквате целия възможен диапазон от мръсни номера и всякакво коварство и подлост – те са шампиони в тези дисциплини и май трябва да се съветвате по-често с Рашков :))
  Само 50+ годишни които са им сърбали попарата могат да им неутрализират номерата навреме преди да нанесат поражения – да това е ненужния, за съжаление негативен опит на по-старите поколения.
  Но понякога се налага да се знае арсенала на „опонента“ – абе в случая са наистина врагове..

  Сега по същество – електронното у-е:
  Аз от 2006-7 година още като чуя за „електонно“ знам че те (всички от юпитата на „царя“ до тиквите от Банкя) мислят за нещо, така възможно, ако може по-електрическо.. – даже ако беше на дизел по щеше да им пасва на акъла :))))
  Например – дайте да купим хиляди нови PC-та на администрацията, да вложим едни пари за софтуер (естествено майкрософтски) дограмата винаги да е последна версия (съответно и нов хардуер) последен офис пакет, ааа много важно – АНТИВИРУСНИ пакети(щото – страшно, баце) – абе много сладки поръчки, и редовни, за милиони левове към някои фирми, консултанти, гурута и всичкото специалисти по веригата…
  И смешният резултат е, че некви електрически лелки седят зад машини (които по параметри могат да рендват UHD видео и правят всякакви други дизайнерски аудио-визуални чудеса) – и пишат некви А4 документи или таблици, които спокойно мога да се правят на Wordpad с 256MB ram…
  Това винаги ми е било ужасно смешно, ама мултиплицирано по всеки град и паланка в татковината го виждам само ужасно – какви безумни средства се хвърлят за нищо реално.
  Помня преди години във форума на Kaldata един образ беше сметнал че ако им се купят MAC-ове, май ще е по-евтино!
  Да не говорим за киловатите енергия които една истинска оптимизация би спестила в целия държавен сектор – аз лично от опит знам че една и съща машина, под линукс става доста по-малко енергоемка (е няма да има видео игри за лелките – щото те като завършат А4 „документа“, какво да правят…) е сега си имат и Facebook де.
  Преди 16 (май) години в-к Капитал беше опитал да разследва цялата афера по договорите с Майкрософт и бяха стигнали до извода че това е най-добре пазената държавна тайна… а оня смешник Никито Василев дето беше по електрическите работи, даже се беше опитал да докаже, че свободния софтуер хич не ставал – понеже някакъв специалист два дена се мъчил да му инсталира Open Office на министарския лаптоп – и не можал !!
  Абе смях голям – ама с чужди пари..

  Та – наред с другите задачи надявам се най-после с 20 годишно закъснение Вие да пуснете светлина в тези мрачни селения 🙂
  Сега вече нещата наистина трябва да си дойдат на мястото – в 21 век и тези електро-аналогови простотии полека да изчезнат.

  И вече НАИСТИНА е време повечето българи да имат действителна компютърна и мрежова грамотност а не само Facebook „грамотност“ – така и фалшивите новини и жълто-кафявите „медии“ ще позаглъхнат.

  Напълно подкрепям казаното преди мен от Николай Стефанов – радвам се че и други мислят по тези проблеми.

  Успехи и кураж – няма невъзможни неща!

  Ю. Александров

 7. Здравейте!! Как се чуствате до хора като Нинова, и Рашков? Не Ви ли се повръща?

 8. @Ю. Александров
  Г-н Александров, радост за окото са подобни постове, приемете моите най-искрени поздравления!
  С едно обаче не съм съгласен – игри за Linux има. Има над 10 000 нейтив заглавия, а останалите могат да се играят с Wine или Proton в доста висок процент, вариращ около 96-97%. До Q1 2021 от Valve са обещали да вдигнат този процент до 100! Дори се стига до абсурда игри, писани за Windows, вече не вървят на новите версии, но пък се играят безпроблемно на Linux 🙂

 9. До г-н Стефанов

  Здравейте,
  разбирам Ви и ми е известно това – имах в предвид, че средно статистическата калинка не е и чувала за тези опции, и все пак да не им се дава възможност да ползват машините купени с чужди пари не по предназначението им 🙂
  Мисля че у нас Линукс девелопърите с радост и безплатно дори биха направили някаква по елементарна и достатъчно защитена версия за подобни нужди – с цел ефективно ползване на „бащинията народна“ 🙂
  Е – вярно, че на голям масив от „спициалисти“ ще им пресъхне копанката, ама общите ползи ще набъбнат значително… след като отмине голямото реване и мрънкане (задължително)..

  Успехи!
  Ю.А.

 10. Именно там е проблемът – върволицата от наредените на опашка, получаващи процент от далаверата. Надявам се някога това да спре и г-н Божанов е първата надежда от доста време насам.

 11. Напълно сте прав – и аз на това се надявам и му пожелавам успех!

  Cheers !!

 12. Ники толкова ти е смешен поста , че щях да падна от стола !
  Кой ви кара да ползвате Windows ?! Никой , но продължавате да го ползвате !!!

 13. @Илиян
  Не е никак смешен, вътре се съдържат само истини. Мозъците на децата се промиват от най-ранна детска възраст с продуктите на Microsoft и после цял живот те никога не поглеждат нищо друго. Най-лошото е, че дори не се споменава, че има алтернативи. Според българското образование компютър е равно на Windows, а офис пакет е равно на Microsoft Office. И да, доскоро браузър беше равно на смешния IE.
  И не, не ползвам Windows от над 15 години и съм изключително щастлив, че съм намерил хиляди пъти по-добър продукт от недоразумението на Microsoft.

 14. Ники явно съвсем си се психирал ! Прегледай се ! Това твоето е мания !
  Днешното изказване на Божо са доказва максимата – не бързай да се радваш на нов началник и малко прасе , не се знае каква свиня ще станат !
  Първи ден като министър и голяма греда !

 15. Няма нужда да се преглеждам – ти се огледай и си извади главата от задника на Майкрософт. Много неща ще ти просветнат 😉

 16. Най-накрая човек който е работил в сферата и разбира нещата да получи ръководен пост.
  Божо, силно се надявам да успееш да разринеш кочината и да получим нормални електронни услуги!

 17. Нека и аз да напиша на свой ред.
  И ние така се надяваме на желаните промени, които ги чакаме от 10г ние цялото семейство и мойта е съпруга е от Хасково и много се налага да придвижваме документи по електронни пътища до провинцията и обратно.
  Ще се радваме Божидар да реализира електронното управление в повече сфери на социалния ни живот.

 18. Най-сетне някой, който наистина да осъзнава необходимостта от електронна идентичност като нещо повече от „модна прищявка на разглезени технократи“. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *