Представителна история за една шофьорска книжка

Миналата година на мой близък човек му изтече шофьорската книжка. И решихме да пробваме да бъде заявена новата онлайн. Тогава още я нямаше обновената система на МВР за е-услуги, така че свалихме бланката, попълнихме я и я изпратихме през системата за сигурно електронно връчване, подписана с КЕП, вкл. с прикачено необходимото медицинско.

Влизането с КЕП също не беше тривиално, защото инсталирането на софтуера за подписване имаше някои неочевидни настройки.

Последва дежурното обаждане (от пътна полиция към СДВР) „то не може“, предадено към мен – настоях за правно основание за отказа, тъй като Законът за електронно управление ги задължава да приемат заявлението и да изпълнят услугата. Казаха, че пак ще звъннат. Не звъннаха. Потърсихме ги отново, като в отговор потвърдиха, че не – няма да издадат така книжката.

Подадохме сигнал до Държавна агенция „Електронно управление“, аргументирайки се, че мълчаливият (към онзи момент) отказ противоречи на Закона за електронното управление.

Отговорът на ДАЕУ беше да се съгласят мотивите от изричния отказ на МВР, получен няколко дни след това. А той е абсурден. Според Закона за българските лични документи, МВР предоставя електронни услуги за лични документи през централизирана система за услуги. В правилния за прилагане на закона се изреждат услугите, включени в портала. Но издаване на шофьорска книжка липсва (тъй като към онзи момент не се поддържа). Да, Законът за електронното управление казва следното:

(2) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, са длъжни да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия или издаване на съответни актове.

Обаче МВР казва „нашият подзаконов акт дерогира (отменя) закона, защото нашият специален закон делегира детайлите на нашия подзаконов акт, а той не казва нищо за тая конкретна услуга“. Абсурдна теза, граничеща с тази на РИК Стара Загора при отказа за вписване на листата на Демократична България, но останал несанкциониран.

Е, месец-два след това се появиха електронните услуги в системата, така че този казус вече не съществува. Но той илюстрира три проблема, за чието решаване ще работя:

 • Неудобно е – след като се оправиш с неудобния и „чуплив“ квалифициран електронен подпис, трябва да търсиш бланки (които ги няма там, където трябва – в административния регистър)
 • „Не може по електронен път“ – администрацията си търси всякакви абсурдни оправдания за да „им дойдеш“ на гише, както са си свиканли
 • Няма контрол – ДАЕУ като че ли беше уплашено, че няма политическата подкрепа да напише акт на МВР и да им издаде задължително предписание да спазват закона, макар че има такива правомощия

Само първият от тези проблеми е технически. Останалите са организационни и политически. И ще трябва да бъдат решени.

11 comments

 1. Връчването на съдебни актове също не върви електронно. Имам административно дело, което е вече три пъти препратено между съдилища. Изрично съм упоменал да ми връчват актовете или чрез сигурното електронно връчване или чрез електронното правосъдие, ама нье. Дотук само един път получих нещо електронно и то беше просто по мейла и без никакви подписи. За да потвърда получаването трябваше да върна едно ОК на гугълския мейл на съда. Е щом така става защо са ни портали, защо са ни КЕП!?

 2. Има страшно много услуги, които на теория би трябвало да са достъпни online, но на практика е много трудно или невъзможно.
  От получаване на свидетелство за съдимост или пък особождаване на скъпа пратка от митниците. Друг тип проблеми са предлагане на частични услуги, които започват със заявление online, но след това трябва да дойдеш на място.
  Би било чудесно, освен интеграцията с електронен подпис (доказваш кой си), да има лесна възможност да заплатиш онлайн (услуга, която би трябвало да е по-евтина отколкото да заангажираш служител) и накрая възможност да получиш резултата online (а не непременно да е на лист – много служби и агенции изискват лист хартия, вместо подписан документ), а за тези случаи, в който наистина е нужно физически да получиш нещо (книжка или пък регистрационна табела) да е възможно с помоща на куриер.

 3. За съжаление към този момент заявление за подмяна на шофьорска книжка през системата за сигурно електронно връчване не може да се изпрати. Услугата е достъпна с квалифициран електронен подпис само през електронните услуги на МВР. Щом нямам КЕП, то не мога да ползвам електронната услуга. Следователно ПИК на НОИ, с който се влиза в E-GOV, не може да се ползва, а съгласно закона за електронната идентификация (приет още 2016 г.) до въвеждане на електронния идентификатор- КЕП, ПИК на НАП, ПИК на НОИ и др. са валидни идентификатори. Кашата е тотална и Ви желая успех за поетия ангажимент за облекчаване достъпа до електронни услуги.

 4. Здравейте и от мен!
  Бих приветствал много шофьорските книжки и регистрацията в Кат на автомобили да става по дигитален или електронен начин.
  Това лято изгубих четири часа да подменя свидетелството за правоуправление в Софийския КАТ.
  А винаги има хора който се уреждат по втория начин, това не ми харесва.
  И тази структора КАТ от времето на социализма трябва да бъде реформирана или премахната.
  Аз изгубих четири часа от работния ми ден.
  Как ви се вижда това, а не бях само аз там?
  Имаше предложение върху, което може да се помисли, шофьорските фирми за курсове да издават шофьорските книжки така и така се занимават с със създаването на водачите нека да бъде затворен цикъла.
  И да се премахне монопола на КАТ в това отношение.
  За нова кола и нова книжка човек трябва да си вземе отпуск, е това нормално ли е?
  Или да търси хора връзки да стане по-бързо, а като ги няма?
  Така се създава предпоставки за корупционни практики.
  Същото е положението и в Автомобилна администрация.
  Дано най-после да се промени нещо в посока всеки български гражданин да може ей от тук да заяви, я нова книжка, я нова кола например.
  Ще благодаря лично на новия министър, ако се случи това, дето от 10-12 години не се случва нищо такова.
  Пиша защото някой от някакви браншове не били съгласни да се премахне синия талон на книжката това е пълен абсурд, като чели не искат дигиталните промени.
  Накрая пак да кажа работата на КАТ може да се разтовари като се даде възможност фирмите занимаващи се с шофьорски курсове да издават свидетелствата за правоуправление.
  Благодаря за вниманието!
  г-н Петров

 5. Здравейте, Министър Божанов,
  Приветствам усилията Ви за въвеждане на електронна идентификация на българските граждани, но бих искал да привлека вниманието Ви към една много по-лесно и бързо приложима нейна форма от тази да се издават лични карти с чип. Имам предвид примера на Белгия, който можете да проучите. Там лицето, желаещо да получи такава идентификация, без да има или да желае да ползва за целта лична карта с чип, се явява в съответна служба в местна община, идентифицира се с личните си документи и заявява желание да получи на хартия код за активиране на цифров ключ. Получава такъв код на хартия и след гова получава незабавно по е-мейл покана за активиране на цифров ключ с получения за целта на хартия код за активиране. Активира цифровия си ключ съгласно получените елементарни за изпълнение инструкции и с този цифров ключ получава право за дистанционна електронна идентификация пред всяка служба на белгийската държавна администрация с помощта на избрани и заявени от него при активеирането на цифровия му ключ име на потребител и парола, както и получен по е-мейл за всяко конкретно ползване на цифровия ключ код. Елементарно е и не изисква „чипиране“ на недоверчивите по въпроса в мнозинството си български граждани. Препоръчвам Ви да проучите белгийския опит, едва ли е необходимо повече от месец време за въвеждането му в България. Всъщност по този начин в страната вече отдавна работи безотказно и електронното банкиране. Благодаря Ви за отделеното време и внимание.

 6. Здравейте, Министър Божанов,
  Приветствам усилията Ви за въвеждане на електронна идентификация на българските граждани, но бих искал да привлека вниманието Ви към една много по-лесно и бързо приложима нейна форма от тази да се издават лични карти с чип. Имам предвид примера на Белгия, който можете да проучите. Там лицето, желаещо да получи такава идентификация, без да има или да желае да ползва за целта лична карта с чип, се явява в съответна служба в местна община, идентифицира се с личните си документи и заявява желание да получи на хартия код за активиране на цифров ключ. Получава такъв код на хартия и след гова получава незабавно по е-мейл покана за активиране на цифров ключ с получения за целта на хартия код за активиране. Активира цифровия си ключ съгласно получените елементарни за изпълнение инструкции и с този цифров ключ получава право за дистанционна електронна идентификация пред всяка служба на белгийската държавна администрация с помощта на избрани и заявени от него при активеирането на цифровия му ключ име на потребител и парола, както и получен по е-мейл за всяко конкретно ползване на цифровия ключ код. Елементарно е и не изисква „чипиране“ на недоверчивите по въпроса в мнозинството си български граждани, нито пък е необходим четец за електронната лична карта. Препоръчвам Ви да проучите белгийския опит, едва ли е необходимо повече от месец време за въвеждането му в България. Всъщност по този начин в страната вече отдавна работи безотказно и електронното банкиране. Благодаря Ви за отделеното време и внимание.

 7. Подобна практика като в Белгия има и в момента в България с ПИК код, макар и не толкова развита, че дори и частни институции като банките да го приемат. Но аз лично изтръпвам при мисълта за централизирано съхранение на кодове за сигурност + интеграция между държавни и частни информационни системи. Да, такъв тип автентикация е бърза и лесна за направа и използване, но има сериозни рискове – дори и от най-сигурните системи в света изтичат данни, а благодарение на една такава интеграция щетите от един теч на данни ще са в пъти по-големи и съответно тези централизирани системи ще са в пъти по-привлекателни за хакери. В този смисъл това е компромисен вариант.

  От друга страна децентрализираното съхранение в чип е много по-сигурно и при такова изпълнение бих бил съгласен да се използва тази автентикация и пред банки и други частни компании. А и освен всичко друго спестява още едно ходене до администрацията.

 8. Здравейте,

  По адрес на коментарите и в посока тематиката на публикацията:
  Как държавната администрация съхранява и достъпва електронни документи (в това число сканирани и електронно подписани, само сканирани, електронно съставени и електронно подписани)?!
  Забелязвам това като основна пречка в някои администрации. Нахождението на регистър на две места – електронен и хартиен, вероятно е съществена пречка. И правилно, в крайна сметка е редно всичко да се цифровизира от дадена дата, стъпка по стъпка, агенция по агенция. Невиждам проблем и в цифровизиране на бланките, попълнени на ръка. Все пак не всички са електронно грамотни, особено по-възрастните.
  Очакваме новите методи за електронна идентификация. Предполагам, че няма да са криво разбрани, както например ПИК кодовете – получаваме повече услуги с ПИК от колкото с КЕП. Кое да е по-надеждн…..

  Поздрави,
  К. Тонев

 9. Здравейте,
  Да споделя и моето преминаване през e-uslugi.mvr.bg, естествено това да си свършиш сам работата – не е лесна задача, тъй като има закоравели правила които са пренесени от ‘КАТ гишетата’ (и махленското отношение там).
  След двудневна борба със сайта и успешно подадените документи, дойде ред за плащане – Чудно! Ест. един единствен вариант за плащане, за който бъдете таксувани близо 10% от сумата за внасяне. След изготвяне на документите, дойде ред за получаване (това е единственото добре прекарано време измежду процедурата).
  Отидох на място със всичките хартийки по изисквания (принтирани ненужни декларации, медицинско и т.н.), за да бъдат прибрани по незнайни помещения…но за това отдавна сме претръпнали…
  Та на финалната фаза, вече нареден на гише за получаване, виждам на готовите документи (най отпред записано от служител с химикалка): „да заплати 2 лева за златен талон“. Йе йе вундаба, имал съм и такъв и ако видиш ли искам да продължа да го ползвам да си платя, просто „СИСТЕМАТА“ не била на това ниво, че да засече и да включи в една сума за плащане, а трябва да се наредиш чинно на КАСА и да платиш 2 лв. (със забележете) – 50% такса от сумата. През това време гишето за връчване на документи си стои „запазено“ и не обслужва други. И двете служителки (каса и гише) казаха, че това от тях не зависи…
  Еми да, то в тая Б-я от нас нищо не зависи, само къде по цял ден се ядем един друг!

 10. Малко прясна информация за текущото положение. Пуснах е-услуга за бърза поръчка (до 10 дни) на 13 февруари 2024 г. От портала попълних и подписах електронно декларация за адрес (не беше много очевидно нужно ли е, но не вредеше). Качих и сканираното медицинско. След това платих точно 50 лева с карта, колкото е цената на услугата без надценка за плащане. Същия ден статусът на услугата се придвижи до:

  > Обработка на заявление в администрацията

  > Заявлението Ви е прието и следва издаване на искания документ.
  > Този етап се изпълнява от служител на администрацията. При готов документ за получаване, ще бъдете уведомен със съобщение на Вашата ел. поща.

  На 14 февруари ми връчиха „електронно и сигурно“ 2 съобщения:
  Съобщение 1: Дължите плащане 50 лева за услугата, но ако вече сте платили, не плащайте пак
  Съобщение 2: „Задължението е с променен статус ‘Неотменимо нареждане'“ (да се тълкува „прибрахме парите, няма как да ги върнем“)

  Периодично проверявах на https://www.mvr.bg/електронни-услуги/електронизирани-услуги/справка-за-издадени-и-неполучени-български-лични-документи има ли издадена книжка. На 22 февруари около обяд излезе, че има документ. Междувременно ни вест, ни кост по темата „ще бъдете уведомен със съобщение на Вашата ел. поща“. Същия ден късно следобед си получих новата книжка, като единствената хартия, която занесох беше медицинското. Книжката е издадена на 19 февруари. Статусът в системата си остана „Обработка на заявление в администрацията“.

  Как може да е по-добре:
  – Без объркващите и бюрократични съобщения на следващия ден след като съм платил.
  – По-добро проследяване на статус: например статус „Издаден документ“ и следващ „Документ готов за получаване“ (което ще реши и проблема с липсата на имейл както обещаваше последния статус).

  И още по-добре:
  – По-малко отлежаване от деня на издаването (19ти) до деня на „има документ“ (22ри)
  – Медицинското да е част от електронното ми здравно досие и да не трябва да го сканирам и разнасям на хартия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *