Пътната карта на ЦИК за дистанционно електронно гласуване е недоразумение

ЦИК е публикувала „Пътна карта за изпълнение на експериментално дистанционно електронно гласуване“. До 2023-та. Документът е ужасяващо неадекватен:

 1. В него се казва, че „КЕП е с ниско(то) ниво на сигурност“. Това е пълна глупост. Съвсем лесно проверимо невярно твърдение и базово знание относно Регламент (ЕС) 910/2014. КЕП (квалифицираният електронен подпис) задължително използва най-сигурни хардуерни устройства за съхранение на криптографските ключове и организациите, които го издават, преминават регулярни одити на информационната си сигурност. Използването на КЕП за провеждане на експериментите беше вариантът, който и нормативната уредба предвижда, и който аз съм и казвал поне 3-4 пъти, но те отказваха.
 2. Друг „аргумент“ е, че в КЕП се съдържало ЕГН-то в явен вид. Не се казва това защо е проблем (при положение, че ЕГН-то може да се прочете само след като титулярът на КЕП-а подпише нещо и съответно данни от сертификата се изпратят на другата страна). Да, в националната схема за електронна идентификация се предвижда ЕГН-то и други данни да не се съдържат в носителя, но това няма отношение към е-гласуването.
 3. Уж пътна карта, а единственият срок е крайният – 2023. Има 10 етапа, но за никой няма дори индикативен срок кога трябва да започне и кога трябва да свърши. „Когато-тогава“ е залегнало като основен принцип.
 4. Няма никакво обяснение защо за проект с одобрено финансиране от 2017г (което се съдържа в сигнатурата на проекта), по оперативна програма, която приключва 2020г, и чийто срок е бил 2019г, се пише пътна карта до … 2023г.
 5. Документът явно е писан от някой, който тепърва се учи как се използва Word и как трябва да изглеждат документите. Нито един нов ред или празно пространство, никакво автоматично номериране, нито една таблица, никакво подчертаване и стилизиране на важните точки. Документ, който не е писан да се чете, а „да го има“.

Винаги съм казвал, че електронното гласуване не е проста работа. Даже е сложна, академично сложна. И трябва към него да се подхожда с много премерен ентусиазъм и да се оценяват всички рискове. Да се действа бавно и внимателно.

Това, което прави ЦИК, обаче, е мърлящина, която да институционализира политическия страх и безидейност.

3 comments

 1. Здравейте, г-н Божанов!

  Може ки да обясните какви са средствата и възможностите за предотвратяване на изземване на КЕП и гласуване за когото трябва при дистанционно електронно гласуване? Най-често чуващия се аргумент е, че даден брокер на гласове може да издаде 100-на електронни подписа на съответните физ.лица. В деня на вота им ги прибира, гласува и в края на срока за гласуване им ги връща. Какви са гаранциите срещу неповлиян вот?

  Поздрави,
  Огнян Николов
  o.nikolov@live.com
  0888669607

 2. Има няколко аспекта:
  – не можеш да извадиш КЕП на някой друг, трябва той да присъства на издаването, т.е. трябва да организираш цялата логистика.
  – при регистриране на множество желаещи за е-гласуване (има предварителна регистрация) от един рисков район, може да бъде повишено полицейското присъствие, което да установи нарушението
  – след като тарторът гласува, всеки може да отиде на хартия и да гласува пак, като така даде реалния си вот

  Имайте предвид, че при тези общности проблемът не е в механиката на гласуване – те и на хартия гласуват под строй. Защото проблемът е страх, бедност и зависимост. Там е-гласуването няма да реши проблема, но няма и да го направи по-тежък.

 3. По т.2, ЕГН не е задължително да бъде включвано в удостоверението, за да бъде подписа квалифициран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *