История за един контрапротестен автобус

В края на миналата година Министерски съвет прие промени в плана за управление на Пирин. Както писах тогава, е доста спорно дали промените са в съответствие със Закона за защитените територии. Със сигурност процедурата не беше в съответсвие със Закона за нормативните актове, т.е. изисквания за общественото обсъждане (напр. качване на съгласувателната таблица преди приемането) не са спазени (дали планът за управление е нормативен акт – в променената му част по-скоро да).

Административният съд ще реши кой прав, кой крив в този случай (макар практиката му да е доста спорна). Тук целта ми е да опиша свързан с този казус проблем. След като бяха провеждани протести срещу решението на Министерския съвет, по традиция беше организиран и контрапротест. С тонколони, с музика, с представители на изпълнителната власт, с автобуси. И именно за един от тези автобуси става дума.

Автобусът е училищен, а е возил протестиращи. Имаше разбираемо недоволство, поради което реших да питам Министерство на образованието защо училищен автобус се използва за такива цели.

Междувременно се появи репортаж на Нова, в който заместник кмета на Община Сапарева баня обяснява, че трябвало с друг автобус да се превозят протестиращите, ама той се счупил.

Защо общината, т.е. публичната власт, организира и извозва хора на протест в защита на решение на Министерски съвет (т.е. пак публичната власт) е въпрос, на който нямам отговор. Т.е. имам, но не знам той доколко е в съответствие със закона. Може и да е законно, но със сигурност буди съмнения.

Отговорът на МОН казва, че те автобусите са ги предоставили на общините безвъзмездно, срещу договор, в който пише, че могат да се използват само за превоз на ученици. Т.е. МОН може да потърси отговорност на общината за нарушаване на договора. Разбира се, МОН няма да го направи. Не би било добра идея пък да си вземе автобуса, защото основната му цел – превоз на ученици – няма да може да бъде изпълнена. Така че общо взето министърът е напомнил на кмета, че „така не бива“.

След отговора на МОН питах (пак по Закона за достъп до обществена информация) община Сапарева баня – на какво основание и с чия заповед е използван автобуса. Там след известно забавяне ми върнаха отговор, който постави цялата история в друга светлина.

Според отговора, заповедта е за транспорт на „ученици-спортисти“. Т.е. според тази заповед нарушение на договора няма – превозвани са били ученици. Това не непременно противоречи на думите на зам. кмета – той не казва дали протестиращите не са били ученици. Т.е. това, което имаме „черно на бяло“ е, че на протеста са превозвани ученици. Да използваш ученици за такива цели е меко казано нередно. Освен това, както се вижда от снимката по-горе, автобусът е в София по тъмно. И след това се прибира по тъмно. Което е в нарушение на наредба, която забранява превоза на ученици в тъмната част на денонощието. Така че подадох сигнал до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е компетентният орган.

След известно време питах ИААА как е завършила проверката, и техният отговор е: няма нарушение, тъй като не е извършван превоз на ученици. В моя сигнал бях прикачил заповедта на кмета, но явно проверката е установила, че заповедта не е била спазена?

Така или иначе, имаме „омотаване“ на институциите дори когато става дума за тривиален казус. Документи, заповеди и договори се пишат проформа, за „да има нещо“. Ама те всъщност не отразяват реалността. И всичко е наред, докато някой не пита, когато започва сричането и мазането. И най-важното – накрая санкционирани няма.

Няма друга поука, няма оптимистично заключение. Да, един автобус не е „най-големият проблем на държавата“. Но е симптоматичен.

4 comments

  1. Това да сееш безполезна пропаганда, както са казали „шефчетата“ е бахти заниманието обаче. Кой бил, що бил дал автобуса. Явно не е бил нужен в момента за учебни и каквито и да е било цели, на хората им е трябвал автобус – ползвали са го, за да защитят една идея, една светла цел. Твойте „шефчета“ обаче освен един крив *** друга далавера няма да видят та и там им е проблема и затва ви дават шекели да ревете против „150% застрояване на Пирина“. Айде като сте толкова морални, кажете от къде се събра вашето стадо овце с платени предварително готови транспаранти и завидна за дебилни бунтари организация от медии, плакати и фалшиви новини как целия Пирин ще бъде бутнат.

  2. Аз шефове нямам. И виждам, не сте разбрали детайлите на нещата. Но нищо, другия път ще се опитам да го напиша по-достъпно.

  3. Баце, тва, че като сложиш ненужни термини, малко buzzwords, и друг шит, не означава, че хората не те разбират, знаи че разбират. що за булшит бълваш. Нямал шефове… Я обясни тогава, как тей си в най-controversial партията на балканите? И как тъй блогчето ти се занимава само и единствено в сеене на политическа пропаганда по посока „Америка за България“? Не се мъчи да пишеш „достъпно“ ;). Я кажи, кво става като кокчейна на логчетата ти стане непосилен за всякакъв bandwidth, като ще е достъпно, щото в момента средно статистическия човек си няма представа за malware-а дето си „подарил“ на правителството… Ех… и Троянския кон беше „подарък“…..

  4. Някаква сериозна параноя те годни.
    По чии дефиниции партията е controversial. И кога изобщо съм споменавал Америка за България?
    А относно bandwidth-а – може да провериш техническите детайли на решението на сайта и ако не си отговориш на въпросите, ще помогна.

    Също така не е много равнопоставено да споря с анонимници. Дай някаква биография да видим каква ти е експертизата и как да обяснявам нещата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *