Има ли проблем с приетия от правителството план за управление на Пирин?

Реших да проверя какво точно са приели вчера за Пирин, защото хората взеха да се мятат на амбразурите в социалните мрежи, а детайлите останаха на заден план.

В правителствената информационна система още не са качили документите (обикновено го правят с малко закъснение), но все пак на сайта на правителството има качен проект на решението: ето тук. Правя уговорката, че това не е приетото решение, та може да има корекции в последния момент (случват се такива неща с подмяна на листчета в папки минути преди заседание).
Действащият план за управление, който се изменя, е тук (важната част започва от стр. 182).

Промените правят общо взето едно нещо: разрешава се строителството на ски писти и съоръжения в т.нар. „зона за строителство“ и „зона за туризъм“, които са 0,6%+2,2% от територията на парка. Строителството става само след екологична оценка (или поне така пише; дали такава няма да бъде правена проформа е друг въпрос)

„Зоната за строителство“ до момента е допускала строителство на „сгради, пътища и съоръжения“. Това звучи общо, но ще видим след малко какво значи.

Има обаче едно двусмислие в решението – в таблицата на допустимите дейности, строителството става допустима дейност и в „зона за опазване на горските екосистеми и отдих“, която е 45,2% от парка. В съответната точка за тази зона обаче няма промяна, която да позволи строителство там, освен за „водохващане“ (което изглежда оправдано).

Дали това обаче не е хитър начин да се скрие нещо – не знам. Според мен таблицата може да се прецизира и 9-ти ред да се разбие допълнително.

По-интересното обаче е друго – в чл. 21 от Закона за защитените територии се забранява строителство на почти всичко (с някои изключения). Допуска се само ремонт на „спортни съоръжения“. Допуска се строителство на „съоръжения за нуждите на управлението на парка“, към което реферирах няколко абзаца по-нагоре. С изменението на т.1 от нормативната част на плана, на практика законът се нарушава – т.е. планът предвижда възможност за строеж на неща, които законът не допуска.

Тук трябва да се добави и решение на ВАС (Решение № 7214 от 2.10.2001), че ски зоната включва „съоръжения за обслужване на посетители“. Решението е спорно, обаче, тъй като приема, че законът допуска строеж на спортни и други съоръжения, но законът предвижда само техния ремонт. Което тълкуване пък се потвърждава от решение на ВАС по друг казус (№6883 от 09.06.2008 г. на ВАС по адм. д. № 4543 / 2008).

Всъщност, това решение (на което се базират и редица последващи решения на ВАС) е основният аргумент на МОСВ за разрешаване на строителство. Но стенограмите от заседанията в Народното събрание когато се приеман закона са категорични, че не само при самото приемане е имало консенсус, че се разрешава само ремонт на спортни съоръжения, ами и след това има нарочна промяна (съюз се заменя със запетая), която да доизясни текста, тъй като за 2 години е имало противоречиви тълкувания. Т.е. намерението на законодателя е ясно – само ремонт на съществуващи.

Та, в заключение:
– Зона IIa няма как да е допустима за строителство на писти и лифтове, а ако такова е било намерението, то не е било реализирано, тъй като в текста липсва.
– Измененият план противоречи на чл. 21 от Закона за защитените територии, тъй като позволява строителство на съоръжения, които законът не допуска.

НЕ казвам, че не трябва да има нови писти и нови лифтове. Не знам какво е съотношението на зоните за ски спрямо цялостната територия на планината в други европейски държави. Най-вероятно е добре да има още накъде да се разраства ски туризма.

Но за да стане това ми изглежда, че е необходима промяна на чл. 21 от Закона за защитените територии ИЛИ промяна на границите на парка по реда на глава трета от ЗЗТ.

Така че протестът е обоснован и той е протест както за Пирин, така и за законност.

(Заб.: сега навлизам в темата с Пирин, така че моля коригирайте грешни допускания и заключения, ако видите такива.)

3 comments

 1. ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ДА ЧАКАТЕ ЧИТАВИ ЗАКОНИ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ???

 2. След като сега навлизаш в темата, ето няколко факта:
  1) Няколко новинарски агенции писаха, че Нено Димов дописвал плана в последния момент. Значи може горното да не е приетото решение.
  2) Тези промени се опитват да ги прокарат от поне 5 години и все през зимата – когато са коледните празници и времето е такова, че най-малко хора биха отишли да протестират.
  3) За вчерашните протести подготовката на полицията беше впечатляваща с готовност да затворят целия център, защото осъзнават точно колко скандални неща са приети.
  4) Подготовката тази година не е само в София. Като погледнеш протестите, които спираха движението по Е79, ще забележиш, че там има само възрастни хора (за разлика от София, където протестират младежи) и по-специалното е, че тези на Е79 всичките са общински работници в Банско и Симитли (незнайно защо).
  5) Друг пример е това, че в Бодрост лифта е спрян за поддръжка този сезон. (Далеч по-логично би било да му правят профилактика лятото, нали?) Като цяло, изкуствено се създават опашки в Банско, където капацитета е доста повече от утилизирания.
  6) Но те съветвам да не търсиш проблема в лифтовете, защото неведнъж беше отбелязано, че втори лифт може да се построи на още 1% (макс 2%) от територията на парка (а не на 50%). Това с лифтовете е отклоняване на вниманието.

  *Споделям събраната информация. Дано не е прозвучало като поучаване.

  7) Още се опитвам да разбера дали министерството може да приема такива работи преди да е обработило хилядите становища, които е получило от граждани.

 3. Мерси.

  За последния въпрос – трябва да има таблица с коментарите от общественото обсъждане приложена в документите за МС. Ако няма такава, актът може да се събори във ВАС, според мен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *