Площадите на София

Понякога в неделя обичам да се занимавам с безсмислени неща. И след като наскоро минах покрай площад Пиърс О’Махони, се замислих – колко площада има София? И на какво всъщност казваме площади.

Позволих си едно преувеличение:

…защото усещането ми е, че на София ѝ липсват площади. Реших да го проверя. От собствени знания успях да изкарам около 25 площада. BGMaps обаче има удобен autocomplete, да буква по буква, дописах и проверих всички останали – общо 52. Изключил съм някои площади в крайни квартали, като Горна Баня, Княжево, Бояна и т.н. – иначе казано, броил съм ги до Околовръстното.

Реших да ги класифицирам в няколко категории, като един площад може да има повече от една категория: кръстовище, паркинг, широк тротоар, градинка, обръщало на градския транспорт (като гореспоменатия Пиърс О’Махони). Кръстовищата могат да бъдат кръгови. Могат да имат паметник по средата (не съм отбелязвал паметниците на другите, напр. Гарибалди). Има и специфични категории, като „книжарница“ (пл. Славейков) или любимото ми „нищо“ (пл. Пирдоп). Пл. Позитано (ако е там, където го дава BGMaps) го броя и за паркинг – функционерите на БСП не обичат да оставят свободен тротоар там.

Орлов мост, Сточна гара, Лъвов мост са си просто големи кръстовища. Възраждане, Райко Даскалов (зад Славейков), Журналист са приятни градинки. Княз Александър I (Батенберг) и Народно събрание са за съжаление паркинги.

Св. Александър Невски има немалка част, която е паркинг, но има и доста голямо пространство, така че получава и категорията „площад“, заедно с още съвсем малко други – Света Неделя, Атанас Буров (пред президенството). С особено мнение съм за пл. Независимост, който в зависимост от това какъв ремонт тече е широк тротоар или площад. В момента май все пак може да мине за площад. Също и пл. България (пред НДК), който е същевременно и градинка. Дали класифицираш само някои площади като „площад“ може би е странно, признавам.


(пл. Света Неделя)

Пълната таблица можете да видите тук. Ето кратко обобщение (в скобите са кръговите кръстовища):

паркинги 11
кръстовища 14 (6)
градинки 14
широки тротоари 10
обръщала на градски транспорт 2

Човек може да научи интересни, макар и безполезни неща – например, че на „малките 5 кьошета“, онова разширение на тротоара, което в момента е „Слънце и Луна“, било пл. Юрий Буков – пианист. Или вижда интересни места, като пл. Знаме на мира (където всъщност дори съм ходил), което е кръгово с 8 изхода, и то с доста забавни имена (Пелистер, Деспот Слав, Ветрушка, Голям Братан).

Какво всъщност е „площад“ не е еднозначно – всяко по-широко място може да се нарече площад. Но в София ми липсват големите, централни площади – като Дам, Мариенплац, Трафалгар, Червения площад.


(Дам, Амстердам)

Големите площади са туристически места. Места, където може да има сцена за концерти или кино на открито. Но най-вече дават усещане за простор между сградите, от които са заобиколени.


(Мариенплац, Мюнхен)

Градинките и широките тротоари, които наричаме площади, са хубави. Но ми липсва едно централно, голямо, знаково място. Ако щете – място, на което да се събират десетки хиляди протестиращи, когато това се наложи, без половината да се сврени зад някой завой.

Случва се да казвам, че на София ѝ липсват голяма река и голям площад. Голяма река няма как да се появи в София, но за голям площад все още не е късно. Площад, който да не е паркинг, кръстовище или градинка. Но може това да е просто лично предпочитание, разбира се, и да нямаме нужда от нищо такова.

One comment

  1. Точно преди седмица ми се сви сърцето като минах по Св. Неделя. Някога беше толкова хубаво и просторно място! Сега е оръфан от паркинги от всички страни 🙁 Всъщност си е направо улица. А Батенберг… паветата му са пропаднали и седи на вълни, много от тях са се разложили до пясък. Много ми се иска да чуя мнението на Фандъкова поне за най-обособените и съществували десетилетия площади в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *