Ползваемост на метрото

Софийското метро е приятно – светло и просторно. Някои могат да кажат, че прилича на баня, но поне е съвременна баня, за разлика от дупките в Ню Йорк и Лондон. Т.е. добре сме използвали факта, че метрото ни е строено в 21-ви век, а не в 19-ти. Също така е много добър начин за транспорт, спестявайки целият трафик.

Но… от гледна точка на ползваемост, на семиотика, на възможност за ориентиране, е отчайващо. Човек би си помислил, че дизайнерите на метрото не са ходили в никое друго метро по света и не са виждали как се правят дори най-базовите неща за сигнализация и ориентиране. Ще си позволя да изредя няколко много конкретни критики. Без да съм експерт, но след като съм използвал метро в доста градове по света. Които критики, между другото, съм изпращал и на Метрополитен АД (в пощата си намирам четири броя изходящи писма). Те не са отразени, разбира се, но не е като просто да си мрънкам в блога – давам конструктивни предложения. (А опитите за английски превод оставяме настрана. Явно е трудно да се намери грамотен човек за тези табели.)

Да започнем с картата на метрото, която се намира във влаковете, която е твърде объркваща. Съгласен съм, че задачата за изграждане на карта е с повишена трудност, особено предвид връзката на двете линии при Обеля, но разграничаването на „линия“ и „метродиаметър“ е доста контраинтуитивно. Спаси София правят много усилия за коригирането на картата (в случая – тази на спирките) и на доста други проблеми.

Само че дори решението на Спаси София за мен е проблемно, защото то се базира на конкретен детайл относно пътя на влаковете, а именно, че те винаги вървят по целия маршрут от Хладилника до летището. Което не непременно ще бъде винаги така. Това, че на Обеля влакът продължава е нещо, което не е от такова голямо значение (важно е за хората, които от Надежда отиват в Люлин с метро, но сигурно може да бъде индикирано по друг начин). Т.е. линиите могат да бъдат Хладилника – Обеля и Обеля – Летище София / Бизнес парк. Не е нечувано една линия да се разделя на две – например линията до Хийтроу има няколко различни дестинации, и на всеки влак е обозначена дестинацията.

Говорейки за обозначения, това всъщност е по-големият проблем. Каквато и карта да има, то тя трябва да е видима още при слизането в метрото, а не на малко табло на едно място по средата на перона, измежду рекламите. Идеалният вариант е от всяка страна на перона (или на всеки перон, в зависимост от разположението) да има карта само на текущата линия, с това коя е текущата спирка, и кои са оставащите. Така няма как човек да сбърка посоката, в която отива. И няма нужда да пита някого „това накъде отива“ (както нерядко ми се случва).

Но дори да няма такива карти, трябва поне уеднаквяване и обмисляне на дестинациите. Меко казано малоумно е на таблата за оставащо време линиите да са „Надежда-Лозенец“ (и Лозенец-Надежда), сините табели на перона да показват посоки „Обеля и Лозенец“, а на влаковете да пише „Летище София“ (преди „Цариградско шосе“) и „Джеймс Баучер“. А всъщност метрото да ходи до Хладилника в крайна сметка. И докато на влака пише крайната спирка, то табелите са за „Лозенец“, каквато спирка на картата няма. Световна практика е посоката да се означава чрез последната спирка, а не с някакъв квартал. Възможно е и да се използва „изток“ и „запад“. Но със сигурност никой не е длъжен да знае къде точно е Лозенец, и че Джеймс Баучер е там.

В общи линии, трябва да се направи много за подземното ориентиране на хората. И „те хората си го знаят“ може би важи за град, в който не идват хора от други градове и държави. Но за щастие София не е такъв.

Друг елемент са таблата за оставащо време. Наскоро забелязах, че на една спирка („Европейски съюз“, мисля) такива няма. Може да е било временно, но ме подсети за нещо друго (което наистина не съм виждал на много места, но съществува) – наличие на табло преди да се качиш на ескалатора за надолу. Така знаеш дали да бързаш надолу или не. Особено за по-дълбоки станции, „2 минути до следващия влак“ биха значели по-малко изпуснати влакове.

Летище София е друга „драма“. Чудесно, че метрото стига до там, но излизаш от метрото и нямаш никаква идея накъде да вървиш. Особено ако си за Терминал 1 и трябва да хванеш автобус. От някъде. И дори няма кого да питаш. Пак Спаси София направиха нещо полезно по случая, но не знам дали е покрит случая с отиване до Терминал 1. А за 3-те пъти, в които съм ходил с метро до летището, два пъти някой чужденец е бил объркан „ама..как сега да стигна до Терминал 1?“

Не на последно място е липсата на мисъл относно потока от хора. Като че ли нарочно навсякъде ескалаторите са на кръст с входа и изхода, така че влизащите и излизащите задължително да си пресекат пътищата, отивайки към ескалатора/изхода. А на единственото място, където има смяна (Сердика), целият поток трябва да мине през едно тясно местенце. Да, потокът хора на повечето спирки не е толкова голям, че пресичането на хората да е сериозен проблем, но показва липса на мисъл.

Говорейки за входа – нямам идея кой е имал гениалната идея билетчето/картата да се поставят отляво. При положение, че на практика в целия свят е отдясно. В светлината на това, „бутането“ на мекото, огъващо се билетче, докато машинката го „хване“ е дребен грях.

Върви ли метрото? Върви. Кво се оплаквам тогава? Оплаквам се, че липсва мисъл. И че хората, занимаващи се с ориентацията в метрото, изглежда не са виждали метро.

11 comments

 1. „Говорейки за входа – нямам идея кой е имал гениалната идея билетчето/картата да се поставят отляво. “
  Мисля, че е взаимствано от руското метро, по чиито модел нашето е правено.
  Конкретни предложения може да отнасяш към „Спаси София“.

 2. много хубави забележки.. за съжаление обаче такива неща се приемат в бг за дребнавост, заяждане и тн..

 3. Здравейте,

  За сведение, в момента „подготвяме почвата“ да убедим г-н Братоев от догодина (с пускането на МС Витоша) М2 да се раздели окончателно на М2 и М4 именно на Обеля, за да може да се свиква с идеята, че линиите в София ще са общо 6.

  Процесът ще е бавен, но се надяваме на успех, особено ако в Метрополитен получат сходни предложения.

 4. Също така, вече сме предали на Метрополитен нов дизайн за часовниците за оставащо време, който унифицира методите на изписване и изобразяване.

 5. Супер. Ако имам конкретни идеи или предложения за прецизиране на вашите, ще пиша.

 6. Много голям проблем е също, че когато слезеш на перона, нямаш никаква идея накъде да тръгнеш – наляво или надясно, защото указанията кой изход накъде води се намират непосредствено преди стълбите на самия изход, т.е. трябва да отидеш дотам и да разбереш, че си за другата посока. А често и това не помага – кой знае улица „Ана Ахматова“ къде точно се пада? Една карта (както е по-света) с това къде ще се озовеш, излезеш ли от този изход, е крайно необходима.

 7. Абсолютно съм съгласен с всичко написано. Отскоро съм в София и аз като българин и човек който говори български и смятам себе си за грамотен и средно-интелигентен изпадам в ужас в това метро. Вече трети месец съм в София и още трудно се ориентирам в него. Как може толкова нескопосано да правим всичко в България. Толкова ли е трудно да се помисли малко преди да се вземат решенията или най-малкото да надникнем как са го направили нашите колеги на запад?

 8. V> Мисля, че е взаимствано от руското метро [билетчето да са мушка отляво]
  В Москва и Петербург са отдясно, така че не е това причината.

 9. „много хубави забележки.. за съжаление обаче такива неща се приемат в бг за дребнавост, заяждане и тн..“

  Напълно така е. Абсурдна е липсата на всякакво внимание към детайла в това метро, то даже не е да кажеш „толкова си могат“. Според мен нарочно да искаш, не можеш да направиш толкова поразии.

  Към списъка бих добавил и супер ненужната/объркваща информация на спирки в посока Люлин да пише на табелата за оставащо време:

  Бизнес парк – Сливница – 2 мин
  Летище – Сливница – 4 мин

  Първо, никой не го вълнува откъде идва влакът, а къде отива. Второ, дори да го вълнуваше, влакът от летището не отива на Сливница, а на Обеля и после на Баучер.

  Във всички нормални места по света на тези табели пише крайната дестинация и са изцяло електронни. Тук пише нещо-като-посока, което е в най-добрия случай зле обмислено, а за по-неориентираните – направо объркващо.

  @Спаси София – къде можем да видим вашия дизайн за таблите? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *