Ticket to Ride: България

Преди няколко седмици, след поредната игра на Ticket to Ride (официална страница) (настолна игра, която се оказа доста популярна в България) решихме, че е редно да има и карта на България (стандартните, които се продават, са: САЩ, Европа, Скандинавия, Азия, Швейцария, Германия).

Речено-сторено, както се казва. След няколко дни извличане на статистика от някои от останалите карти, смятане на разстояние и консултиране със сайта на НКЖИ, направих картата:

BG_Map

От тук може да си свалите всичко необходимо (правата са на Days of Wonder, а картата е направена с тяхно разрешение), за да я разпечатате в домашни условия (оригиналните файлове са на GIMP, ако някой иска да коригира някои кривини по поставянето на линиите). За разпечатване на картите с маршрути ползвайте стандартната опция на операционната система за разпечатване на няколко изображения на една страница. А за разпечатване на картата използвайте Rasterbator, като изберете разпечатване на 8 листа A4.

Тествали сме я с двама, с трима и с петима играчи. Няма очевидни проблеми засега.

Някои коментари по правилата:

 • Важат стандартните правила. За неигралите на Европа – тунелите изискват обръщане на три карти от купчината, и ако между тях има такива от избрания от играча цвят (или локомотиви), играчът трябва да даде още толкова от този цвят. При фериботите са нужни толковна брой локомотиви, колкото полета са с картинка на ферибот
 • Освен картата ви е нужен и основен комплект – напр. САЩ или Европа
 • На extra-sheet.png има допълнителните правила
 • Всеки играч има по 2 гари (ако нямате Европа, може да използвате монети). Правилата за гарите вижте от правилата на Европа.
 • Има автобуси – тъй като има доста крайни точки, несвързани с релси с повече от един град (Сандански, Кърджали, Свиленград, и др.) те са свързани с автобуси. Цената на автобусната линия е +1. Т.е. ако линията е 4 полета, трябва да дадете 5 карти от един цвят. (по-скъпо е с автобус, все пак)
 • Има две теснолинейни линии – Септември-Добринище и Червен Бряг-Оряхово – за тях последната карта не е нужно да е от същия цвят. Т.е. може да дадете 4 от един цвят и 1 от който и да е
 • Накрая на играта има бонус по 5 точки за най-дълъг маршрут и за най-много направени маршрути.
 • При игра с двама двойните линии са единични. При игра с трима е под въпрос – пробвайте и по двата начина.
 • Могат да играят до петима играчи. Малко е пренаселено с петима, но се получава игра (тествано е).

Някои коментари по правенето на картата и връзката с реалната инфраструктура:

 • Тунелът Троян-Карлово е само проект, не съществува реално. Но сметнах, че е нужно да има повече преминавания на балкана, от гледна точка на баланса на играта
 • Теснолинейката Червен Бряг-Оряхово не съществува от близо 15 години, но пък я сложих, за да има 2 теснолинейки.
 • Доста гари от реалната карта са изпуснати, разбира се, дори кръстопътни такива, като Повеляново, Бойчиновци. Иначе щеше да е претрупано. Предпочел съм Добрич, Кърджали, Кюстендил пред крайните Кардам, Подкова, Гюешево.
 • Липсата на някои областни градове за сметка на малки градчета е обяснима – на ЖП картата на България малки населени места (Тулово, Дъбово, Зимница, Комунари, Синдел, Брусарци) са кръстопътни.
 • Двойните линии на картата са реално двойни линии по ЖП картата.
 • За тунелите съм правил справка в НКЖИ, като между Карлово и София има тунел, но на картата не е отразен, за да не е построяването твърде трудно
 • „Фериботите“ по Дунав са алтернатива на автобуса за свързване на крайни точки. Не че има пътнически кораби между всички дунавски градове.
 • Реалните разстояния отговарят (с приближение) на броя полета между две гари. Смятал съм ги по google maps.
 • Някои градове не са точно на правилното си място на картата – с цел по-лесно нагласяне на линиите по картата.
 • Имената са изписани на латиница, за да може да се играе не само в България, а и защото шрифтът не е кирилизиран
 • Има няколко „easter eggs“ (които може би не е редно да казвам, но все пак): „черен влак се композира от Бургас за София“, от Червен Бряг тръгва червено, до Перник линиите са с цветовете на Миньор, а маршрутът Враца-Пловдив е „белият кон“. Поне на гара Левски не трябва да пазите багажа.

Тествайте, очаквам коментари и предложения. Приятна игра.

30 comments

 1. По пътя Карлово-София ( а.к.а подбалканския ) няма ни един тунел

 2. Това с тунелите между Карлово и София съм го обяснил в една от точките. Знам, че по принцип трябва да е тунел, но 6 полета с тунел става прекалено трудно за построяване. От gameplay гледна точка не съм го сложил.

 3. Кулата-Сандански-Благоевград минава през Македония?

 4. Не минава през Македония, просто така беше по-лесно да се нарисува. Излизане извън страната няма.

 5. Не виждам линията от Плевен до Черквица или за играта не е нужно да се посочат всички линии?

 6. Плевен-Черквица я няма наистина, както и още няколко линии, но щеше да стане претрупано, затова съм съкратил някои.

 7. Едно фериботче между Бургас и Варна как ти звучи, Божидаре!

 8. възможно; мислех си го, ама засега ми се стори неналожително. След още тестове може и да се появи 🙂

 9. Браво, идеята е готина и поздравления, че си се занимал да я реализираш. Ще я тествам някой път тази карта! 🙂

  Отсега обаче мога да ти кажа, че не трябва да има градове, до които се стига по само един път. Ти самият си го написал това, но въпреки това до Сандански и Панагюрище има само една линия на картата. Сложи някоя автобусна линия и там. 🙂

 10. Не че не трябва, просто е желателно да са минимален брой. На други карти има такива (напр. Единбург в Европа), така че не е нечувано.

 11. Браво, Божо! Чудесна идея и реализация. Ще я разпечатам! И ще продължа напреТ!

 12. Много се извинявам че успях да наруша първото публично игране на изработката.

 13. Здрасти,
  Ние от Трите трола имаме питане – може ли да се разпечата на картон и да се пробва на събитието в събота в Борисовата градина?

 14. По принцип си прав, че има градове, до които се стига по само един път – Единбург на европейската карта и Хонк Конг на отборната Азия. Но поне линиите до там са двойни. Идеята е, че не може толкова лесно да те блокират за дадена дестинация, още повече ако въобще не си показал, че ти трябва, а просто защото другият играч също има билет до там и е взел линията първи.

  Моето предложение за решение на този игрови проблем би било да се вкара автобусна линия до този град. Или до някой друг, или като успореден втори вариант на ЖП линията. Например в Legendary Asia картата има двойни линии, в които едната е цветен тунел, а другата е обикновена сива линия. Може да го направиш по такъв начин – решава горния проблем, а и вкарва допълнителен елемент в картата.

  Иначе, още веднъж браво!

  Между другото, може ли да попитам какви статистики си изваждал от другите карти? И как си ги анализирал? Това вече е от число информатически интерес.

 15. Здравейте, като кача png файла с картата в Rasterbator прави фона на картата черен, съответно надписите не се четат. Нещо по настройките на Rasterbator ли е или е от файла? Понеже ако отворя png файла си е на бял фон.

 16. Странно, аз успях да я разпечатам така. Ще проверя png-то все пак тези дни.

 17. Вече всичко е ок, благодаря много 🙂

 18. Поздравления за картата, която си направил!

  Къде е достъпен листът с допълнителните правила „extra-sheet.png“?

 19. А аз да попитам има ли билети с кратки и дълги дестинации или ние трабва да си ги съчиним?

 20. Катерина , най-горе където пише „от тук може да свалите всико“, като свалите файла и го разархивирате ще видите всичко необходимо- включително и билетите с дестинациите.

 21. Благодаря, първоначално не успях да се ориентирам. 🙂 Страхотно начинание!

 22. Страхотна работа. Поздравления, много добре направена карта. Веднага щом я разпечатам ще я пробваме с децата.

 23. Прекрасна ициатива! Адмирации! 🙂
  Със съпруга ми сме големи фенове на цялата поредица и е повече от наслада да играем и „на родна земя“ 🙂 !
  Благодарим от сърце!

 24. Здравейте,
  Преди малко със семейството ми играхме играта – мисля, че е много добре направена, доста балансирана. Имам само едно питане, което не стана ясно в разгара на играта, не знам дали някой го е задал тук – линията Добринище – Септември е теснолинейка и има тунел, което означава, че може да се направи с една карта с различен цвят от останалите. При тегленето на трите карти за тунела, едната различна карта взима ли се предвид в тази ситуация или се гледа само и единствено основният цвят?

 25. Честно казано, не помня. Както прецените 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *