Новият egov.bg – за черните кутии и отвореността

Предполагам, че само най-заинтересованите в сферата на електронното управление граждани изобщо са чували, че имаме нов портал egov.bg. От около една година. Не говоря за ползване – надали някой го е използвал, но има.

Това е поне третият портал (аз помня визуално още два). Първият беше информационен портал, към страниците на който нямаше как да вземеш директен линк. Не че технологията, която бяха избрали (JSF) не го позволяваше, просто или не бяха успели да се оправят, или никой не беше преценил за какво всъщност би се използвал този сайт. Следващият беше грозен, почти толкова безполезен, и със аматьорска дупка в сигурността. Опитах да кажа за тази дупка на администрацията (МТИТС), оптитите ми продължиха над година, но те или не разбраха, че я има, или нямаше какво да направят. За щастие, и този портал вече е в историята.

Новият портал беше излязъл с призив за обратна връзка миналия септември. И аз, като съвестен гражданин, дадох такава. Положителното е, че най-очевидните бъгове бяха оправени. Отрицателното е, че нищо друго не е оправено. А това е просто един портал, който няма друга функционалност, освен да събере линкове към електронни услуги на администрации (всяка, разбира се, си ги хоства на свой сървър, и разбира се, със самоподписан сертификат, който вади екран с предупреждение в браузъра)

Нямам за цел просто да наплюя поредната неуспешна държавна поръчка за софтуер, но ето кратък списък от проблеми: акаунтите от предишния портал не са мигрирани – който е имал регистрация там, да се регистрира пак. Все още няма достъп с универсален електронен подпис, който е законно средство за идентификация. Има достъп с е-ИД, което наистина е хубава технология, само дето никой не я ползва. Сайтът изобщо не е оптимизиран за мобилни устройства. URL-ите са излишно грозни и безполезни, а и отново не е помислено, че някой може да иска да даде линк към информация за дадена услуга. Не е помислено коя е основната цел – гражданин да намери електронна услуга. Търсенето не е направено удобно, и вместо да ти показва предложения докато пишеш, трябва да натиснеш бутон. Но най-големият проблем е, че сайтът е отчайващо бавен. Въпреки, че им посочих този проблем преди година, решение няма – явно операциите по пращане на заявки към една таблица са много тежки и потребителят трябва да чака страницата повече от 10 секунди понякога.

С две думи – некадърен и неизползваем. Отново. Но това не си ли го знаехме? Знаем го, но знаем ли как да не бъде така? Изглежда в администрацията повечето хора с години се придържат към концепцията, че държавният софтуер трябва да е черна кутия – гражданите да не виждат как той се прави, защото не разбират, а да очакват той просто да работи. Е, очевидно този модел се проваля. Софтуерът, написан за държавата, е в по-голямата си част некадърен. И причината не е само корупцията и даването на поръчки на „наши фирми“. Причината е, че администрацията няма компетенция и не знае какво е „качествен софтуер“ (за което може да се напише поне една книга) – същата администрация една година ми обяснява как няма проблем със сигурността, а съм сигурен, че и за проблемите с ползваемостта ще имат същата реакция.

А как иначе? Както показват добрите практики от други държави, като Великобритания, САЩ, Естония, тенденцията е софтуерът на държавата да бъде с отворен код. Не, не говоря за линукси и openoffice, а когато държавата поръча на някоя фирма да ѝ направи поредния портал egov.bg, или какъвто и да е друг софтуер, искаме този код да бъде в GitHub, където от ранна фаза мотивирани и компетентни хора (а такива има) да дадат обратна връзка, да посочат проблемите, и дори да предложат решения. Моделът, в който се очаква администрацията, на края на проекта, да каже „да, става“ трябва да се смени с по-agile метод, по-итеративен подход, в който експерти (ама истински, а не тези в министерствата, извинявам се за генерализацията, но ИТ експерти там почти няма) да кажат кое не е наред и как да бъде.

„Ама те фирмите няма да се вслушат“, „кой ще тръгне да гледа хиляди редове код“, „какво като е с отворен код“, „това ще оскъпи проектите“, „така проектите няма да бъдат сигурни, защото всеки ще вижда кода“. Чувал съм тези „аргументи“. Освен първия, всичко останало е ирелевантно и неадекватно. А за първия аргумент – темата за обществения интерес и обществения натиск е дълга, но да кажем, че е много по-вероятно фирмите да се вслушат в съвет, ако него го има, отколкото ако го няма.

Плюсовете на отварянето на кода са твърде много, минуси за държавата и за нас почти няма, и с хората от общество.бг ще направим всичко възможно идеята и аргументацията ѝ да достигне до повече хора.

А дотогава – опитвайте да ползвате черната кутия на държавата – egov.bg. И изпийте едно кафе, докато ви отвори резултатите от търсенето.

6 comments

  1. Болезнено вярно… наистина ми е интересно мнението на създалите софтуера. Наистина ли са удовлетворени от труда си или са наясно, че просто са отбили номер?

  2. Създалите софтуера често са „младши разработчици“, които е нормално да правят такива грешки. Защо се дава на тях, вече е друг въпрос.

  3. И ЕТО ЧЕ ГОДИНА ПО КЪСНО НИЩО ПРОМЕНЕНО,ДОРИ ОЩЕ ПО ЗЛЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *