To smoke, or not to smoke?

Вчера, 2-ри юни, бях в заведение. В заведението се пушеше. Аз, за късмет, бях навън. Попитах сервитьора защо вътре се пуши, при положение, че от 1-ви юни е влязъл в сила закон за пълна забрана, чиято отмяна все още не е обнародвана (е, не му го казах точно така). Той каза „Не знам, питайте шефа“ … „Той къде е?“ … „Ето там в сепарето“.

Изчаках шефът да си свърши телефонния разговор:

– Здравейте, Извинете, че ви безпокоя. Искам да попитам защо вътре се пуши?

– Кой, клиентите ли?

– Да.

– Ами те си имат право.

– Не, нямат, от 1-ви юни.

– Забраната не е в сила, ние сме се допитали до ХЕИ и са ни казали, че може.

– Аха. Значи от ХЕИ нещо се са объркали. Окей, ще се обърна към тях, благодаря.

Е, не става дума за ХЕИ, а за СРИОКОЗ. Днес се обадих там, и дежурният инспектор и деловодителката много учтиво и интелигентно ми обясниха как стоят нещата:

По принцип не трябва да се пуши в тези няколко дни. Към тях като инспекция обаче все още няма указания как и какво да правят. Днес ще бъде обнародвана промяната в закона и в понеделник ще имат указания къде и какво да правят. Човекът обясни, че поради това, те не знаят какво да казват на заведенията, които се допитват до тях.

Не знам дали от въпросното заведение са се допитали наистина до „ХЕИ“ (при положение, че не става дума за ХЕИ), обаче факт е, че в момента от СРИОКОЗ не правят проверки и не съставят актове, защото нямат указания. Кой трябва да ги даде тези указания не знам.

Как обаче изглежда ситуацията в по-общ поглед: имаме закон, влязъл в сила, обаче той не се спазва съвсем съзнателно и повсеместно. Защото щели да го променят.

Следващият път като обнародват повишаването на някой данък или такса аз може ли да си плащам по старата тарифа? Те все някога ще я свалят. В България изглежда може.

П.П. Разбира се, че сравнението с данъците е доста пресилено, и че ситуацията е абсурдна. Но на практика имаме закон, който съзнателно не се спазва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *