Нещо ирационално и безсмислено

Искало ли ви се е да направите нещо безсмислено и ирационално. Нещо, което почти никой не би разбрал. Безцелно.

Обикновено това се свързва с нещо опасно, като скок с бънджи, екстремно катерене и други адреналинови занимания. Но не непременно е така. Безсмисленото нещо може да е посетиш „герой“ от интернет клипче, да отидеш до някое малоумно място, да обиколиш Македония с влак, или да излезеш на улицата и да танцуваш. Не защото би се обогатил, не защото ти трябват пари, а просто така. Защото ти е хрумнало.

„При стрелбата с лък най-важното не е мишената“ (Конфуций, мисля). Няма значение какво следва от тези действия.

Аз съм правил много такива „глупости“. Едно от тях беше, че преди година-две съчиних сюреалистичен текст, разпечатах го и излязох една вечер с лепило в ръка, за да го разлепя по разни места с по-голям човекопоток. Всъщност, сюреалистичният текст беше задача. Ето го:

Този абзац съдържа решението, така че ако ви се иска да си почовъркате мозъка, го оставате за после. А решението е, че 1-вите букви на всеки ред формират „всяка 7-ма“. Всяка седма какво? Човек може да пробва с буква или дума. И като извадиш всяка 7-ма дума от текста, се получава „отвори страницата браво позна точка ком и напиши думата слон в полето“. Да, бях регистрирал домейн bravopozna.com и бях сложил едно текстово поле, където да се напише „слон“. Никой, разбира се, не беше разбрал, че това е задача, т.е. целта ми да проверя out-of-the-box мисленето на хората не беше постигната. След като казах, че е задача и го пуснах в туитър и фейсбук, няколко човека го решиха.

Загубих ли си времето? Не, разбира се. Дали съм малко луд? Не знам. Но когато някой ми каже „ти си луд“, отговарям с „благодаря“. Ясно е, че тези ирационални действия не са нещо, с което човек да се гордее или да очаква да бъде харесан заради тях. Те са напълно самоцелни. Но… it’s exciting when you’re off the wall. Препоръчвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *