До премиера Орешарски, за електронното правителство

Г-н премиер,

Искам да ви попитам дали наистина сте казали, че е рано за електронно правителство в България, или просто медиите са изкривили думите ви. Не вярвам да сте го мислили наистина – спомням си как при съставянето на кабинета в една пресконференция говорихте малко и за електронно правителство, и тогава изглеждаше, че някакви стъпки ще бъдат направени. А това премиер да си променя мнението на всеки три месеца не ни се е случвало, нали…

А защо имаме нужда от електронно правителство. И не просто нужда, а крещяща нужда? Не само защото сме предпоследни в ЕС според индекса на ООН.. Не само защото позицията ни се влошава спрямо останалите страни. А защото колкото по-дигитализирана е администрацията, толкова по-ефективна е тя, толкова по-полезна е за биснеса и гражданите, и толкова по-малко корупция допуска. А по корупция сме първи в ЕС.

Повечето бизнеси вече имат информационни системи. Дори магазините и заведенията масово използват информационните технологии. Само държавата още се движи на хартия, където е много по-лесно нещо да се загуби, нещо да се прикрие и да се „размотава“.

Смятате, че ще струва прекалено скъпо. Първо, това е необходима инвестиция. Инвестицията в информационни технологии вече не е въпрос на избор. Всеки директор на голяма компания ще ви го каже. И второ, ще бъде скъпо само ако търговете се провеждат както досега, и както повечето търгове в държавата – не с цел да се свърши работа, а с цел да се приберат „едни пари“ от „наши хора“. Работил съм като технически експерт по такива проекти, знам как стоят нещата. Надявам се и вие знаете (иначе погледнете последния абзац).

Няма как да не спомена Естония. Страна с история, подобна на нашата – бивша съветска република (ние за щастие не сме успели да станем такава), с преход към демокрация. Днес Естония е инкубатор за високотехнологични компании, т.е. такива с много голяма добавена стойност, с добра икономика (възстановила се много бързо след кризата) и с изцяло електронна администрация. И, поправете ме ако греша, но първите версии на софтуера им са били получени безплатно. Така че може и да не ни излезе скъпо, стига да имаме за цел работещо решение, а не раздаване на пари (и съответно прибиране на част от тях като комисионни).

Вашият предшественик се хвалеше с магистрали, което улеснява стигането на гражданите до София, но ако имахме електронна администрация нямаше да се налага да идват до София изобщо. Надявам се разбирате колко разходи ще спести това както на бизнеса, така и на самата администрация.

Служебният министър на електронното правителство постави добра основа за развитие на проекта. И съм убеден, че е необходимо да се стъпи върху тази основа и да се започне усилена работа. Защото ако след 10 години сме на нивото, на което бяхме преди 10, то ще сме безвъзвратно изостанали.

Ще завърша с една молба. Да поканите г-н Тоомас Илвес (или някой друг негов колега от Естония) и да се възползваме от опита им. Защото ако не искаме да сме бедна страна, трябва да се възползваме от високите технологии, а те могат да ни кажат как точно. И се надявам вашият наследник (който да дойде скоро), да е поне малко по-далновиден.

И честно казано, надявам се да не сте имали предвид, че няма да се работи по проекта. Защото не искам да повярвам, че сте тъп. Всичко друго, може би, но тъп – едва ли. И все пак, ако заставате зад твърдението си, че е рано за електронно правителство, при цялата информация, с която разполагате като премиер, не бих могъл да направя друг извод. И с това нямам за цел да ви обидя, просто се опитвам да си обясня действителността. Бръсначът на Окам.

Ако пък имате сериозни аргументи, моля да ги споделите.

* не наричам това „отворено писмо“, макар че го изпратих на администрацията на премиера. Просто много станаха отворените писма напоследък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *