Методите на пътния полицай

Знаем, че пътните полицаи са проблемни. Както за шофьорите, така и за реда на пътя. А и корупцията там е повсеместна, както излиза от акция „Палките 2“ (1 от 60 екипа не взел подкуп).

Ще започна с една история за опит за това как по стечение на обстоятелствата, понякога ако си принципен и не даваш подкупи ти се разминава.

Карам си аз по Сливница към Сточна гара към 19ч. Светва зелено, колите тръгват, правя десен завой…обаче както съм минал светофара и съм върху пешеходната пътека, някой идиот 4 коли по-напред просто спира. И аз оставам в кръстовището. Моя грешка, не прецених. Но тъй като нямаше почти никакви коли, изчаках 3-4 идващи от „кръговото“ да се източат напред, и като свършиха, с колоната потеглихме. Всичко спокойно, никакви драми. Свирнах на идиота, заради който тролей не можеше да излезе от спирка, и ние продължавахме да чакаме, (този път вече в реда на нещата, не в кръстовището, а на булеварда). Добре, обаче в кръговото (по не особено подходящ начин) бяха спрели полицаи, които тръгнаха, пуснаха сирени зад мен и поискаха да спра. Отбих. Питаха ме дали спазвам сигналите на светофара. Няма да минавам през всичките им заучени реплики, но тезата им беше, че аз съм минал на червено и съм създал опасност за движението, някой щял да ме удари, и затова ми свирнал (само аз свирнах в цялата ситуация). Изглежда обаче не познаваха кръстовището добре, защото спориха, че колите, отиващи по Левски от кръговото, били наляво. А те са направо. Накрая казаха „абеее, наляво-направо, все тая, в наруешение си“. Спорих и че не съм създал опасност и че никой не ми е свирил. И че не съм останал там, където съм бил, за да не преча на пешеходци, стоейки върху пешеходна пътека. На няколко пъти единият със замах и „абе…“ тръгваше да записва нещо в тетрадка…казаха, че 100 лв и 10т, обаче ако пишат, че е „с опасност за движението“ е 3 месеца без книжка.

Видяха, че няма да инициирам протокола за подкуп, дори под угрозата да остана без книжка и с няколкостотин лева по-малко, и затова те пробваха – „сега, празници идват, Божидаре, не искаме да ти ги разваляме. Искаме да направим компромис (пауза… вдигам рамене)… кажи сега, да направим ли компромис или не..прецени“ .. вдигам рамене, казвам „не знам, днес съм обикалял цял ден и ми е замаяно вече, не знам“…

Ядоса се, върна ми документите, развика се „аз ли да знам…аз какво да правя сега, трябва и аз да си върша работата…от 5ч съм тука, кво ми остава, пистолета ли да извадя“.. и отпрашиха.

Разбира се, беше очевидно, че след като ми напишат акта, аз ще напиша възражения. Видяха, и че познавам кръстовището и ситуацията по-добре от тях. И щеше да отнеме доста време за акт, който дори да не падне, в най-лошия случай щеше да е за нарушението, че съм влязъл в кръстовище без да съм сигурен, че мога да изляза (има такъв член, спорно е дали е добър, на мен лично ми харесва и бих си понесъл глобата за това нарушение). Може би дори не бяха от пътна полиция, това не обърнах внимание. Но бяха видели несофийска регистрация и опитаха да приберат някой лев. Не стана, и се ядосаха. А, да – вместо да спрат и да глобят двамата, които бяха спрели на спирката и пречеха на тролея да излезе от там, което породи всички останали ситуации назад, в иначе оскъдния трафик.

Това не е първият случай, в който се правя на ударен и не инициирам протокола за подкуп. Ето един друг случай, в който настояваха, че съм пил и ще покаже 0.5 промила. Но като не им дадох пари се оказа, че апаратът не работи.

Няколко извода и препоръки:

  • знайте какво точно се случва около вас. Дори да сте нарушили нещо, знайте точно какво.
  • не се подавайте на опити за сплашване от страна на полицаите. Те ще се опитат да изкарат нарушението много голямо, с много голяма глоба и евентуално вземане на книжка. Така че 20-те лева на ръка да изглеждат логичния изход.
  • имате право да пишете възражения на акта – възползвайте се.
  • спорът с полицая по принцип е излишен – ако наистина ще ви пишат акт най-вероятно няма да се опитват да обясняват. Но можете да си позволите да се защитите, когато ви обвинят в нещо. А може и просто да мълчите, те не трябва да говорят с вас.
  • всеки опит да ви обяснят колко е лошо нарушението и колко много пари ще трябва да дадете е с цел да ви склонят да дадете подкуп
  • по възможност запомнете/запишете номера / имената им, и ги докладвайте за опит за корупция
  • пътните полицаи не се опитват да внесат ред, като глобят или направят забележка на причинителите на засукани ситуации, а на този, който им се струва най-лесен за рекетиране.
  • мързи ги да пишат актове, губи се време. Ако не минете по бързата процедура с 20лв те изпускат други „клиенти“. Ако дори когато почти открито ви поискат пари свиете рамене, най-много да ви навикат.
  • не давайте подкупи на пътни полицаи.

Втората точка от списъка обобщава методите на пътния полицай. Сега ще навляза в обобщение, което не важи за всички. Но за съжаление, конкретно в КАТ, важи за повечето, въпреки, че като цяло в системата на МВР качеството на кадрите се подобрява постоянно (както ни убедиха от полицейския синдикат). Но пътният полицай не е с презумпция да слага ред в движението. Много пъти съм питал полицаи „няма ли да глобите този“, за редица нарушения – паркиране, заставане върху пешеходна пътека, неправилно пресичане. Отказват. Днес пътен полицай, пиещ кафето си, подмина 4 коли, паркирали след знак „забранени паркирането и престоя“, на булевард. Пътният полицай е с презумпция да извади пари от шофьорите. Опитват се да изкарат нарушението много сериозно, уж цитират глоби и отнети точки, които обаче са доста завишени.

Предвид факта, че повечето „граждани“ са склонни да дадат подкупа, задачата на катаджията е лесна. Нещата стават гладко. Освен ако някой като мен не застане близо до спряната кола и не започне да се оглежда. Тогава идват при него и учтиво му казват да отиде другаде (true story).

Само че методите на пътния полицай могат и да не работят, ако гражданите не са толкова кооперативни в схемата. Ако, както мен, знаят естеството на нарушението си, не се подадат на „сплашването“ и не са склонни да подкрепят корупцията, актът ще падне в съда. Всъщност, въобще няма да бъде написан – писането отнема време, за което катаджията ще спре още 2-3 коли, от които ще вземе пари на ръка. Така че дори от чисто финансови подбуди е по-изгодно да не им даваме пари. Е, понякога, когато нарушението е по-сериозно, или случите на свръх-рядката порода „некорумпиран катаджия“, ще платите глоба. Но може би така е редно, а?

Не всеки спазва всички правила. И аз понякога не успявам да спазя всички правила. Но съм готов да си понеса последствията за това, както ги пише в закона, а не като затвърждавам корупцията по ниските етажи на властта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *