Нещо тривиално за КАТ

Вечерта на 1-ви май на изхода от гр.Хасково пътните полицаи ми писаха фиш за 30 лева, защото карах с 65 км.ч, вместо с 50. Това стана на 100 метра от табелата – както добре знаем, катаджиите застават точно преди табелите. Това разбира се е тривиално и е така от край време, но е илюстрация на начина на съществуване на КАТ – целта не е да предотвратим ПТП, целта е да съберем пари (дали глоби, дали рушвети).

Потърсих начини (чрез сайта на МВР, на КАТ, на КАТ-Хасково, egov.bg) да подам жалба по електронен път, с електронен подпис, но такъв не намерих. Затова използвах формата за сигнали в сайта на МВР:

Желая да сигнализирам за некоректно извършване на служебни задължения от страна на служители на КАТ.

На 01.05.2010 бях глобен с фиш (номер 0751075) за превишена скорост – 65 км/ч при ограничение 50 км/ч. Чисто формално бях в нарушение, поради което приех фиша и вече платих глобата. Проблемът е друг – мястото, на което бяха застанали пътните полицаи беше на сто метра преди табелата за край на град Хасково, на четирилентовия булевард Раковски. Заставането на пътните полицаи точно там по никакъв начин не помага за спазването на правилата по пътищата и не предотвратява никакви опасни ситуации. Вместо това то е лесен начин за глобяване на шофьори, които сто метра преди табелата за край на града са започнали да увеличават скоростта си. В същия момент по целия булевард Раковски в централната част на града нямаше нито един служител на КАТ. И докато преди табелата за край на града скорост от 65 км/ч не представлява опасност за движението, то по цялото протежение на булеварда, където пресичат пешеходци и има кръстовища, които вечер са нерегулирани, такава скорост създава реална опасност.

С това писмо искам да изкажа недоволството си от това, че КАТ не се опитва да намали пътно-транспортните проишествия чрез адекватен контрол над водачите, а вместо това просто събира глоби и още повече намалява доверието на водачите в своята (на КАТ) компетентност.

Вярвам, че служителите на КАТ са изпълнявали задълженията си, но настоявам нарежданията към тях да включват заставане на по-адекватни и по-рискови места, където наистина да помогнат за намаляването на пътно-транспортните проишествия.

Надявам се да получа отговор на това писмо, в което да получа уверение, че действията на КАТ вбъдеще ще бъдат по-малко насочение към събиране на глоби и повече насочени към намаляване на ПТП.

Напълно съм наясно, че ефектът от това ще бъде нулев, но за да не каже после Бойко, че само мрънкаме вечер в кръчмата, а не си изпълняваме гражданските задължения – ето, изпратих си мнението, с всички данни (вкл. постоянен адрес).

Проблемите на начина на работа на КАТ са толкова много, но отнякъде трябва да се започне. Може би вече всеки път, когато катаджиите стоят на 50-100 метра от тебелата за край на населено място, ще пращам по едно писмо. Да ги дразня. После може и по обикновената поща да им пращам, ако не ме мързи.

10 comments

  1. Само така е *******, само гледат как да изкарат кинти за кафета цял ден никва не га вършат

  2. Ако имаш нещо като входящ номер от системата, по закон в рамките на 30 дни трябва да ти пратят отговор на жалбата/молбата/писмото.

  3. Здравейте! Споходи ме същата участ, като Вас.
    /при Симеоновград-околовръстния от Ст. Загора/. Никъде КАТ нямат майл за оплакване от неподходящи знаци и полицаи в храстите. Подобно на Вашето негодувание, изпратих до антикорупционната комисия към МВР. Надявам се да направят проверка и наистина да се ревизират знаците и дебнещите край тях „душички“!

  4. Аз получих отговор – http://blog.bozho.net/?p=160 😉
    В момента е добър момент за такова оплакване, защото днеска четох някъде, че щели да се предприемат мерки срещу „катаджии в храстите“

  5. здравейте! Преди 2 седмици купих кола от пловдив.платихме застраховка,сложихме винетка,извадиха ни транзитни номера от кат пловдив и тръгнах за Хасково от където и съм.по пътя ме спряха и нямаше никакви проблеми.като дойдох в Хасково пак ме спряха и ми съставиха акт за това,че колата не е минала технически преглед.доколкото знам преди да се регистрира неможе да мине преглед а също така ми обясниха и че с тези транзитни номера мога да карам 1 месец.моля някой да помогне с информация.имат ли основание да ми съставят акт за това.благодаря!

  6. Не знам дали имат право или не. Но ако имате приятел адвокат или ви се рови из ЗДП и наредбата за неговото прилагане, може да обжалвате акта в седем-дневен (май) срок след получаването на наказателното постановление. Ако са нямали право да ви го съставят, съдът ще каже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *