Писмо до центъра за градска мобилност

Изпратих следното на отдела за паркиране към центъра за градска мобилност. Знам, че проблемът не е толкова сериозен и е по-скоро „дребен дразнител“, но когато смятам, че нещо е проблем (макар и малък), не обичам да си мълча:
Здравейте, 

Пиша ви с предложение за решаване на един не много очевиден, но дразнещ проблем. А именно - неправилното паркиране в рамките на синята и зелената зона.

Имам предвид два отделни типа нарушения:

- паркиране на по-малко от регламентираното разстояние от кръстовище/пресечка/пешеходна пътека. Знаците за синя зона са добре поставени и обозначават началото на разрешената за паркиране част от улицата. Маркировката също показва къде може и къде не може да се паркира. Въпреки това, шофьорите масово паркират по "ъглите", като по този начин пречат както на другите шофьори (при опит за завиване), така и на пешеходците, които трябва да търсят как да ги заобиколят, за да пресекат.

- паркиране пред гаражи, вместо в тях. Има множество гаражи в центъра, с които собствениците злоупотребяват - или паркират автомобила си пред гаража (а гаража ползват за склад/магазин/...), или паркират една кола в гаража, и една отпред. Проблемът на паркирането пред гаража е, че се нарушава необходимото отстояние от сградата, като така тротоарът става трудно използваем за пешеходци (и особено за майки с колички, които пък се принуждават да вървят по платното).

Разговарял съм с Ваши служители, и доколкото разбрах, те нямат никакво задължение спрямо тези неправилно паркирани автомобили. Задължението е на КАТ. От друга страна пък служители на КАТ казват, че е нужно ваш екип да репатрира или постави скоба на неправилно паркирания автомобил.

Предложението ми е следното: да инструктирате вашите служители (контрольорите, които проверяват за автомобили, които не са заплатили такса за кратковременно паркиране), да съобщават и за автомобили, които са паркирани неправилно - на ъгъл, на тротоар. Оттам това да се съобщава на КАТ, които да пишат съответния акт/фиш. Дали би било законно да се постави скоба или да се репатрира неправилно паркирания автомобил - не знам, но при всички положения тези случаи не трябва да се подминават.

Предложението ми е към Вас, тъй като Вашите служители редовно обикалят улиците и виждат всичките тези нарушения. Много малко усилие ще струва това да достигне до КАТ.

Надявам се да разгледате предложението ми и да имаме по-приятна централна градска част, както за шофьорите, така и за пешеходците.

С уважение,
Божидар Божанов

П.П. В прикачения архив има електронно-подписана версия на това предложение, в случай, че са ви необходими данни, напр. за вписване в деловодство.

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *