Стига митове

Снощи попаднах на видео с участие на доц. Иво Христов в Шоуто на Слави. Иво Христов е „класен черногледец“ – общо взето посланието е „VSI4KI 6E OMREM!!11“ с по-добра стилистика. Но не черногледството му ме смущава, а фриволното боравене с „факти“ и полуистини. И тъжната констатация, че през 2015-та продължаваме да създаваме митове от телевизионния екран (и не само).

Миналата седмица написах, че ключов аспект на обществото е да бъде критично. Но признавам, това е трудно, когато си залят от псевдофакти. Какво имам предвид. Освен грешното твърдение, че евросредствата са под 1 млрд евро (само оперативната програма за образование е толкова), Иво Христов каза „(Преди 25 години) България имаше един от трите завода в света за дискови запаметяващи устройства – този в Стара Загора. Другият беше в силиконовата долина, а третият беше в Япония“.

Настрана това, че се казва „силициева долина“, това твърдение ми прозвуча странно. Прозвуча като поредната мантра на соц-носталгията. Реших да проверя.

ДЗУ наистина е сред първите масови производители на дискови устройства. Благодарение на проф.Иван Попов, който има нужната експертиза и желание. ДЗУ не прави свои „открития“, а използва разработеното от IBM и Memorex. Но да се върнем на твърдението. Дори през 70-те, когато ДЗУ заработва, на пазара в Америка освен IBM има и други производители – Memorex, CDC, Diablo Data Systems.

Но да оставим ранните години – твърдението на Иво Христов е, че преди 25 (27?) години, т.е. при падането на социализма, положението на пазара е било „ДЗУ, IBM и японците (най-вероятно Fujitsu)“. Тази статия дава друга картинка:

През 80-те пазарът се разраства и активни и печеливши стават много от компаниите, известни до днес (или до близкото минало) – Western Digital, Seagate, Fujutsu, Hitachi, HP, Maxtor и др. (За съжаление нямам данни за пазарния дял по години. Да, ДЗУ се разраства до най-печелившото българско предприятие, но световният пазар също се разраства. Капитал пък има анализ по темата).

Обаче…го казаха по телевизията – при социализма сме имали един от трите завода за твърди дискове в света. И ето още един мит, който ще се разхожда из кръчмите, заедно с митовете за „най-интелигентните“, за „първия компютър“ (без да омаловажавам големия принос на Джон Атанасов) и т.н.

Вместо да се фокусираме върху личности като тази на проф. Попов, който още през 34-та е основател на предприятие за битови електроуреди и научна апаратура – в тежките години използва качествата и уменията си, за да създаде технологичен бизнес, ние си измисляме факти за това колко сме били велики. Нямаме нужда от това. Не знам каква е мотивацията на създаващите тези митове, но резултатът е примирението, че „еми имали сме, ама ей на – всичко разсипаха“.

Имали сме – учени, предприемачи, умни хора. Имаме и сега. Но за да процъфтяват те тук, средата трябва да спре да ги залива с изкривена от митове носталгия.

26 comments

 1. По начало, абсолютизирането на злото няма как да е продуктивно. Неговата същност не се различва от абсолютизацията на доброто, с която грешаха ранните етапи на соца. Тъкмо в онази епоха по някое време се възприе по-„ефективната“ стратегия хората да се отказват от лична активност, защото всичко е обречено и бездруго. Т.е., вместо автоматизма, че има кой да ти решава проблемите, внушението за „излишното напрягане“ те кара да мирясаш и да изключиш към частния си животец, докато върхушката си урежда своите игрички. Само че, докато оптимизмът е с доста плоски изразни средства: маршова стъпка, бодрячески клетви за преданост, „новата естетика“ бе по-хипнотична, новаторски предизвикателна. И се оказа, че „очернителите“ са поощрявани със звания и титли, преподавателски катедри и с ореола на едва ли не дисиденти… Така я караме без изход към отговорна съзидателност…

 2. Поздравления за статията. Познавам Иво Христов от много години и смятам, че такива като него вредят на общественото развитие,защото критикарстват без да предлагат някакво решение, а същевременно имат влияние въргу гокям брой хора ( той е преподавател в университета)!

 3. Голямо браво. Надявам се повече хора да противодействат като Вас на съвсем откритото желание да бъде объркан мисловния процес на средностатистическия българин, заливайки го с подобни митове за блестящото минало, за да не вярва в бъдещето.

 4. Може ли малко разяснение.

  На графиката са показани фирми (марки). Това значи ли, че всяка фирма е имала завод или е било възможно няколко марки да се произвеждат в един завод.

 5. Едно нещо не се е променило от социалистическо време до днес. Краденето на интелектуална собственост. Независимо дали от ДЗУ, знайни и незнайни войни или блогъри, които подкрепят тази тенденция.

  Авторът не прави изключение, като дава препратка към видео, което е качено нелегално в YouTube. Вместо да сложи препратката към сайта на Слави или БТВ.

 6. @Евгени Чакалов възможно е някои от тях да са ползвали общи машини, но малко вероятно, особено предвид конкуренцията и географската разпръснатост.

  @Пенчо Кубадински – приемам забележката и коригирам линка.

 7. Очевидно Иво Христов е попрекалил с твърденията си за уникалното българско предприятие …Но да видим заключението на автора …причината да сме зле била че непрекъснато ни заливали с изкривена от митове носталгия ….Хайде бе! Причината да сме зле е че ни окрадоха …и с опита си да прикрие хората които го направих зад някакъв си поток от носталгия авторът негласно се присъединява към „Крадците на съвременна България“ …..Защото може ДЗУ да не е бил трети в света но сега нямаме и на 100-тно място такъв завод….Сигурно заводите ги е залял.измисления от автора поток от носталгия. Аман от манипулатори!

 8. Най-дразнещо ми беше постоянното му повтаряне „но пък е истина“. Е, повечето от нещата дето „са истина“ са просто субективни възприятия на него, някой и друг студент и пазач. Би трябвало да има по-високи критерии за истина и да не вменява толкова уверено неговата истина, за обективна истина. Това са си неговите виждания, може и да са истина, може и тотално да греши.

 9. Към който се крие зад „Пенчо Кубадински“ – Божо си е взел бележка, но коментарът като цяло е неуместен, ако видеото е качено нелегално, това не е обществено достояние.

  Но… нали някой трябва да метне кал.

 10. Говори се за 80-те години, а на таблицата са са отразени 90-те години, между 1980 и 1990 година.. Това също е от грешките получили гражданственост поради и между не особено интелигентните. Много е лесно за разбиране. От 0 до 10 е първата десятка от години. Между 20 и 30 – втората десятка. Между 30 и 40 -третата. И така до последната – десета десятка, или стоте години. Всеки математик и инженер ще ме подкрепи. Затова да не се правим на физкултурници като Ц. Цветанов и пожарникари като ББ, а да говорим и пишем правилно, защото по света е така. Кой, ако не ние ще говори и пише правилно? 🙂 Кога, ако не сега?

 11. @Красимир Манев – не съм казал, че това е единствената причина. Както за всичко, и тук няма една единствена причина

 12. Ще ми се да ви подкрепя, но „80-те години“ означава само едно единствено нещо и това е периодът между 80-та и 89-та година на съответния век, ако трябва да сме коректни, без уточнение за век даже означава точно 20 век.

  80’s идва от 1980s, наистина, нека не бъдем като ББ и Цветанов, но и да не се правим на дървени философи като Лютви Местан.

  Да не съм голословен: https://en.m.wikipedia.org/wiki/1980s

 13. Не разбрах само, защо изпаднахме до ДЗУ. Ако вникваме толкова много в детайлите, то ние губим общото,а то е – имахме неконкурентна икономика, имаме корумпирани и силно зависими управляващи.
  ДЗУ е само пример от общото правило. Изгубихме около 20 години.

 14. + мита за българския „изобретател“ електронния часовник
  + мита за шестия сърдечен тон

 15. Браво на г-н Грънчаров, за точнага и необходима на всички, гражданска позиция. Прочетох коментарите, в които преобладава ненанието, така наречената „свободия“ и както се изказваха навремето чистачките на партийно събрани „Абе аз не съм специалист, ама ще взема думата защото…и изтърсва куп глупости…“Използвам повода да кажа на младите хора две неща:
  1. Социализмът ни таучи на псевдовеличие безотговорност и тотален фалш, кайто се промъкна трайно в съзнанието и душите ни, отравяйки и междуличностните ни, даже приятелски отношения и
  2. Днешният ден е следствие от т.1. Замислете се моля Ви.

 16. Нормално е и ЕС да се пази както границата САЩ Мексико. А защо? Защото дясното не иска да помага на другите държави, защото за дясното няма държави и народи, а има работници, олигархия и корпорации. А можеше всяка държава да отделя 2% от БВПто си, за трактори, цехове, и нормални домове – за бедните и безработните в цял свят. И допълнително да се правят 1000 кибуци с 1 милиард долара, като самите тези кибуци да дават 5% за нови кибуци, и така те ще се самогенерират. НО КАПИТАЛИЗЪМ
  Къде е планът за възстановяване на Афганистан, Ирак, Либия, Египет и Тунис, а за Африка. Кадафи имаше планове за развитие на Африка.

 17. Повече вино сме правили от Австралия през 1985 г., а заем сме взели заради спадналият износ поради чернобилското замърсяване. Говеждо месо сме произвеждали над пет пъти повече от сега., и толкова колкото сега произвежда Швейцария – или Дания. Над три пъти е намалял за 26 години делът на нашата икономика от световната икономика. Оруел е предсказал, пък и в историята е винаги така, че олигархията винаги става капиталистическа – буржоазна диктатура. Мао твърди, че новата буржоазия е партийната върхушка. И от страх от марксизмът, соц елитът уплашен от събитията в Китай и Чехословакия, сменят конституцията и затягат олигархичната си диктатура, с намерения да убият социализмът и марксизмът. На партийците им е трудно да управляват добре държавата и предприятията, като назначават не кадърните, а децата си на държавни и директорски постове. Но жрицата на капитализма и егоизмът Айн Ранд, казва че егоизмът ще те направи кадърен. И ПАРТИЙЦИТЕ ВДЪХНОВЕНИ ОТ АЙН РАНД, И ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯ СТАНАХА ЕГОИСТИЧНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЛИЧНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ. Калин Манолов е син на шефът на живковото строителство, а днес Калин е директор на Айн Ранд обществото в България.

 18. Капитализмът почва от робството. Великобритания създава мощна морска флотилия, от която се пръква най-мощната търговия със стоки от робски труд. Което довежда до фалит занаятчиите и селяните – и съответно те стават новите доброволни и безплатни роби – работническата класа. В България с евтин труд смятат да фалират богатите и високоплатени държави, но онези са на друг етап – където държавата субсидира продукцията която изостаналите държави могат да произведат, и тя е по-евтина и дори завладява пазарът на държавите с евтин труд, освен – че въвеждат по нови технологии и по ниски лихви – за да няма значение цената на трудът.

 19. ЦРУ и Финасовият интернационал с олигархията на САЩ, направиха Франция да е черна и с джамии, още от 1960те, за да объркат синдикатите и левите партии. Днес този опит на онези същите зли сили на капиталистическата върхушка, го прилагат в днешната финансова и икономическа криза.. ЗАЩОТО, ТЕ УПРАВЛЯВАТ СЪДБАТА НА СВЕТЪТ И ОТДЕЛНИТЕ ДЪРЖАВЕ, ЧРЕЗ – РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!

  Да не мислите, че Саудитска Арабия, я е грижа за другите мюсюлмани, та те са расисти и в страната им само едно племе взима всичките блага. ЦРУ и капиталистическата върхушка на САЩ, карат саудитски НПОта да финансират джамии в Европа и Русия. И насочват поток от такива бежанци.
  Да, истината е, че терористи са самите управляващи, както бяха ПИ2 и Гладио. Тероризмът убиващ мирни хора, има дълбоки и пропагандни цели.

 20. 310 лева минимална заплата, след данъците, каквато взимат половината работещи, е равна на 70 лева през социализмът. Тогава масовата заплата беше 140 лева след удръжки. Значи стандартът е паднал ДВА ПЪТИ. Ако не броим безработицата сега, и достъпът е до евтин заем тогава.
  Дори по-добър беше стандартът тогава, половината взимаха 140 лева, но всеки трети взимаше 300 лева – сега равни на 1400 лева – по покупателна способност. Пък и всяко второ семейство си изкарваше и поне 2000 лева от продажба на зеленчуци и титюн, животни, което излиза допълнително на месец по 160 лева – равни на 700 лева сегашни – като покупателна способност. При тази ниска покупателна способност сега, и внос, и всеки краставичар, тоест частник, или безработен, няма как да върви и частничеството.
  Дясната сган, не разбра, че пенсионерите и държавните служители, не ядат банкноти в чинии и със сол, а парите отиват 70% в джобът на капиталистите и работодатели, и 30% отиват в джобът на работниците.
  Зарзавата тогава беше малък бизнес – тоест печалбата отиваше веднага в пазарът, а нивото на потребление се държеше от държавните заплати. През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг. Яйца: През 1988 г. – 263 яйца. – През 2014 г. – 143 яйца. Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг
  Делът ни като процент от световната икономика е намалял над 3 пъти. Повече вино сме правили от Австралия през 1985 г., а заем сме взели заради спадналият износ поради чернобилското замърсяване. Говеждо месо сме произвеждали над пет пъти повече от сега., и толкова колкото сега произвежда Швейцария – или Дания.

 21. http://www.theglobaleconomy.com/Cuba/household_consumption_dollars/
  Куба имат 3726 долара на глава, потребление на домакинствата. Тук този показател е 5100 долара. Но тук 1% от хората притежават 90% от спестяванията, и само 5% от хората имат спестявания. Да не говорим за достъп до медицина. А по реален БВП, Куба е пред България и Колумбия. http://www.theglobaleconomy.com/Colombia/GDP_per_capita_PPP/ http://www.theglobaleconomy.com/Colombia/GDP_per_capita_PPP/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/GDP_per_capita_PPP/

 22. Към анонимникът OBЕKTIBIZM – натворил си толкова глупости, че никой нормален човек няма да седне да ги оборва. Проблемът с хора като теб е, че не само имат объркани представи както за причинно -следствените връзки, но и са податливи на избирателно подадена и изопачена информация. Ако беше способен сам да я извадиш, щеше да се изненадаш, че огромна част от написаното е просто празни приказки.

  Нито стандартите са сравними с онова време (най-вече, понеже сравняваш нямане на пазар с пазар), нито заплатите са в тези съотношения, нито сме произвеждали така, както си мислиш, нито социализмът работи както си го представяш, въобще… извадена от контекста информация с цел ей такива като теб да се вържат. Основно така се поднася от Атака на Волен Сидеров, тях ги бива да поднасят изсмукани от пръстите доводи без оглед реалните причини и следствия, като удобно пропускат тласкането към съюз с една пропаднала икономика на нивото на държави от Третия свят – нали все пак онези, които ги слушат, не са част от съвременната икономика, те са онези, които изостават заради собствените си ограничени възможности.

 23. Благодаря ти Господи, че си ни дал младият и интелигентаен търговец на настолни игри, който с мъдрия си икономически ход ще измъне България от кризата!!!

 24. То оставаше да ми се размине поредния тъпанар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *