Силикон или силиций?

Това ще бъде кратка публикация с образователно-назидателен характер. Все още много хора считат, че „силиконовата долина“ е местност в САЩ. Не е. Няма такава. Ако имаше, щеше да е в Димитровград, и по-специално около студиото на Митко-Пайнера.

Объркването идва от фонетичната, и особено графичната близост на английските думи за силиций и силикон – съответно silicon \ˈsil-i-kən\ и silicone \ˈsil-ə-ˌkōn\. Въпросната местност – silicon valley – се намира „до“ Сан Франциско (за по-коректно географско обяснение вижте статията в уикипедия), и е наречена така през 70-те, заради високата концентрация на компании за полупроводници, в които се използва елемента силиций (и това го пише в уикипедия).

Така че, казва се „силициева долина“. И всеки интелигентен човек трябва да си е задал въпроса „а защо силиконова?“, да е потърсил отговора, и да е разбрал глупостта на хората, които първи са превелите наименованието. Тъпото е, че „силиконовата долина“ продължава масово да се появява в медиите (все още технологичните компании в САЩ са съсредоточени там, макар и вече силицият да не е основна характеристика на дейността им). Ясно е, че повечето журналисти са неграмотни, но опитът (дори в един малко популярен блог) да се изчисти една масова грешка никога не е излишен.

6 comments

  1. Силиций е в проводниците, св. Силиций е на небето, а силикон е в пазвата на поредната trophywife, пи(м)пната от д-р Енчев! Това е.

  2. И продължение на темата…

    Виждайки „САЩ“ в горния текст се сещам за Бойко Банчев, който ми обърна внимание на простотията, която едно време сме взаимствали от СССР. Въпросният проблем е в това, че United States of America означава, че щатите са именно „обединени“, а не съединени. За „Съединените“ Арабски Емирства да сте чували?! :“)

  3. Хаха, интересно. Но е твърде късно да го коригираме..

  4. Спомням си, че 9ти или 10ти клас в гимназията имаше статия за „силиконовата долина“ и учителката по английски беше обърнала внимание точно на това, колко сме „изгубени в превода“, а за „тетивата“ нямам думи :D:D:D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *