Тази сутрин в уважавания от мен в-к Сега се появи заглавие „Шведският външен министър: Православието е главната заплаха за Запада“. Изглеждаше ми странно западен политик да се изкаже толкова крайно, а и следвам Карл Билд в туитър, затова тръгнах да му пиша. Но видях, че вече Никола Газдов го е питал, дали информацията е вярна, а Карл Билд е дал кратък отговор: „Не. Глупости“:

Сега реагираха бързо и свалиха новината. Но в нея беше написано, че тя идва от информационна агенция Фокус:

focus

Фокус пък е цитирал руска информационна агенция. Не че не е логично, че „информацията“ идва именно от Русия. Руската информационна агенция REX е публикувала следното:

rex

Руската информационна агенция пък от своя страна е цитирала латвийски сайт (латвийският сайт е на руски, а не на латвийски):

vesti

Както предположи @balta__, всичко е тръгнало от един умерено звучащ и като цяло верен туит на Карл Билд:

Това, което казва Билд е, че Путин се възползва от някои консервативни православни ценности за своята кампания против запада. Той не казва, че православието е проблем (западът и католицизмът също имат някои консервативни ценности). Да не говорим пък за „главна заплаха“. Но латвийският сайт доста свободно интерпретира това и казва, че според Билд православието е главната заплаха за западната цивилизация, оттам руската информационна агенция доукрасява историята за лошия антиправославен запад, и това тръгва по всевъзможни канали.

Така утре вече ще имаме един фабрикуван „факт“, на който в Русия ще се основава общественото мнение и на база на който български русофили и националисти ще громят „антибългарската и антиправославна“ Европа.

Класическа дезинформация, та дори пропаганда. Пропаганда, на която би трябвало хората от източния блок да са свикнали и да разпознават лесно, но явно 45 години не са били достатъчни.

Интересно продължение на темата, посочено от @balta__, че туитът на Билд е от 24-ти март, а поредицата от новини, базирани на туита, са от началото на май. Възможно е просто проруските медии да обикалят периодично туитър профилите на европейските политици и да търсят нещо, за което могат да се заядат. Но интересна е корелацията с два туита на WikiLeaks, насочени срещу същия Карл Билд, също от началото на май:

Първият е особено манипулативен, защото в цитирания туит на Билд не се казва нищо такова.

Дали връзката случайна или не, можем да гадаем. Но е явно, че има информационна кампания против западните политици. Кой има полза от тази кампания – най-лесният отговор е Путин. А може и да не търсим „дългата му ръка“, и да обясним оригиналната новина с неадекватно тълкуване от страна на заблудени журналисти, които възприемат всяко споменаване на думата „православие“ от западен политик като обида.

Това е само един пример, който можеше да бъде хванат „в развитие“. Дезинформацията с политическа и геополитическа цел тече непрекъснато, затова единственият съвет, който може да бъде даден е: проверявайте източниците си и не вярвайте безрезервно на всичко, което четете.

Share Button