Небеснокафява зона за платено паркиране

От 1-ви септември в София синята зона поскъпва, удължава се с един час и важи в събота до обяд. Освен това получаването на право за паркиране на живеещите в центъра става много по-трудно и по-скъпо. „Будни“ граждани излизат да протестират, пишат протестни писма, оплакват се в блоговете си. Общината рекетирала. Това било противозаконно. Измекяри, продажници, мошеници, иванкостовци…

Да започнем от заглавието. Знаете ли защо се казва „синя зона“? Защото за означаване на началото на паркиране в райони с ограничен период на паркиране се използват сини „часовници“ сложени на предното стъкло (disc parking). (При нас такова нещо няма, и затова можете да стоите 6 часа на синята зона без да ви вдигнат (правил съм го), стига да си плащате. Затова и не е чиста синя зона, а примерно – небеснокафява).

Тази информация я въвеждам, за да не решат някои, че само у нас има платено паркиране по улиците – в цяла Европа има. Дали е нужно? Бях тези дни във Варна, където синя зона няма (имаше за 3 дни и после я отмениха). Там нуждата от синя зоне е очевидна – пракира се напълно безогледно, а в центъра просто няма места. Т.е. от синя зона има нужда.

Каква е идеята на синята зона? Да може хората, които имат работа в центъра за час-два, да има къде да паркират, а не да обикалят 10 минути из уличките, докато си намерят място. Тъй като тези хора са много, а всички институции и много от фирмите са в центъра, то проблемът е видим. Оскъпяването и удължаването на практика целят да накарат хората да не си оставят колите дълго в центъра, за да може по-безпроблемно да се върши работа там.

Какво обаче става с тези, които живеят в центъра? Те трябва да има къде да паркират, нали? Не. Няма как блок с 20 апартамента да има 20 паркоместа на улицата пред него. Поради същата причина и общината няма как да ви даде лично паркомясто – просто няма достатъчно. Тук целта е собствениците да намерят алтернативи на паркирането в центъра и използването на автомобил. Паркинги в други части на града и използване на градски транспорт. Българинът все още не успява да разбере, че паркомясто пред блока не му е конституционно право.

Защо общината иска 10 документа, данъци и такси за да ви даде право да паркирате? На пръв поглед наистина е нелогично. Първо, българите сме много способни в измамите, което носи бюрократични усложнения (това е принципно твърдение, което важи отчасти и за случая). Второ, това цели да отсее част от гражданите, с оглед на крайната цел – по-малко коли паркирани в центъра. Дали е добър начин – нямам мнение.

А защо трябва да има по-малко коли в центъра? Не, не е за да са по-свободни тротоарите – тротоарите и сега са свободни, защото синята зона значи слагане на колчета от двете страни на улицата, т.е. паркиране на тротоара не може да става (такова става само в случаи на гаражи и хора, които ги мързи да си прибират колите и ги спират отпред. Но това е друга тема). Целта я написах преди малко – за да може центърът да бъде максимално удобен в работно време, за да не носи това минуси за бизнеса и гражданите – 20 минути търсене на паркомясто си е загубено време. А времето е пари.

Защо да дискриминираме гражданите в центъра, те нямат ли право да имат кола? Имат. И ако я ползват всеки ден за ходене на работа, могат да минат и без винетен стикер – излизат сутрин в 8 за работа и се прибират вечер. Най-много да трябва да платят 2 лева, ако работят до по-рано (но, „под секрет“, половин час преди края на синята зона никой не минава да проверява малките улички). А ако не си използват колата ежедневно, значи не им трябва чак толкова и могат да си позволят да я държат другаде.

Как е на запад? Аналогично – общината взема такса от живеещите и не гарантира паркомясто. В някои градове, където преобладават къщи, общината може да осигури, че пред твоята къща можеш да паркираш само ти. Защото мястото е достатъчно. Но когато става дума за блокове с 20 апартамента това няма как да стане.

„Ама на запад има удобен транспорт“, ще кажете. И ще сте прави, но трябва да отбележим, че промяната в синята зона става в подходящо избран момент – пускането на новия лъч на метрото.

Не мога да съм едностранчив и изцяло да защитавам промените. Цената за собствениците, които успеят да покажат всички необходими документи, да платят всички изискани данъци и такси, е висока. 150 лева на година е много сравнено със същата услуга е европейските градове. Там варира между 20 и 60 евро годишно (във Великобритания е около 200 паунда, обаче). Вземането на пари не е основната цел на синята  зона, поради което тази цена разваля общото ми добро впечатление от промяната. Ако с тези пари вземат, че построят паркинги, добре. Иначе подкрепям намаляването на тази такса. Също така не съм видял обществено-достъпни анализи на ситуацията в центъра – колко коли влизат дневно, колко паркоместа има, какъв процент от тях са заети от коли на собственици на апартаменти, и как промяната се очаква да промени картината. Ако има такива детайли, моля за линк. Ако няма, изглежда малко като шарлатанство – „да го направим, пък ще видим какво ще стане“.

А, да. Забравих да спомена, че живея в центъра, в рамките и на бъдещата синя зона, и имам кола. Не съм собственик на апартамента и няма как да си извадя винетен стикер. Супер гадно ми е, нали? Не, защото използвам други методи за транспорт (пеша, колело, трамвай, такси). Не съм вързан за колата си и възприемам това като огромен плюс. Не само заради паркирането – например през август или в тежката зима ходя най-често с кола – просто плащам за синя зона преди да тръгна за работа. А иначе гледам да не допринасям за натоварването на трафика. Нека собствениците в центъра се „развържат“ от колите си, вместо да мрънкат. Улесняването на придвижването ставаа постепенно, с увеличаване на тежестта за притежание и използване на автомобил в градски условия и в същото време въвеждане на алтернативи – метро, велоалеи. Все още положението е далеч от перфектно, но силната опозиция с основен лозунг „не искаме да плащаме“ не помага.

28 comments

 1. Мой приятел, живеещ на центъра на голям френски град, се отказа от колата си, щото реши, че няма чак толкова нужда от нея и че не може да плаща таксите за паркиране. Когато му трябва кола, взема под наем, от един подземен гараж на 100-ина метра от блока му. 🙂

 2. Следващи стъпки са car2go, таксита без шофьори и т.н. 🙂

 3. Плащането на домуващите в синя зона, за паркиране пред дома им, беше отменено и общината беше осъдена от Административния съд. Малко трябва да се чете преди да се дава толкова „дълбоко обосновано“ мнение защитаващо плащането на отменена от съд услуга. Протестиращите не са с лозунг „не искаме да плащаме“ пак малко трябва да се прочете 🙂 Като цяло доста плоско и наивно разглеждане на проблема. Поздрави

 4. Знам за въпросното решение. Глупаво е общината да опита да го прокара отново, но също така беше глупаво съдът да го отмени. В Европа що съдът не го е отменил? А лозунга беше ироничен, знам, че никой не е издигнал такъв плакат и не е казал такова нещо. Но на практика до това се свежда.

 5. До колкото разбрах основният ви аргумент в подкрепа на “ синята зона“ е необходимостта да се осигури удобството на хората, които посещават различни институции. Тъй като правителството активно работи за изнасяне на институцийте от София то и „синята зона“ се обезсмисля според собствените ви съждения 🙂

 6. Къде е логиката хората от центъра да ползват градски транспорт за да ходят на работа, за да може хората, които не живеят в центъра да идват спокойно!? Аз като ходя извън центъра с колата обикновенно спирам на паркинг, за да не може някой келеш да ми счупи някоя чистачка, защото не живея пред неговия блок! Ще плащат и още как, като дойдат НА центъра, пред тях не!

  Божо, ти си един лапач, който здраво го е поел!

  А и като цяло основния проблем, е че тези пари потъват в някой джоб, а не е да отиват за гражданите, инфраструктура и т.н..
  Сигурно и на теб ти плащат от тези пари за да пишеш такива безумия, яко си се навел 😉

 7. В Люксембург примерно – не можеш да паркираш никъде из уличките в центъра, но за целта има огромен паркинг точно до него и там без проблем можеш да си оставиш колата. В България не се предоставя алтернатива – всеки се спасява по единично и именно това стимулира опортюнистично поведение под формата на измами и т.н.

 8. Да, платиха ми двеста лева отгоре на програмистката заплата за да напиша логични неща 😉
  А значи вече освен разделение „София-провинцията“ имаме и „центъра-кварталите“? Предполагам, че следва „синя“ срещу „зелена“ зона, и как тия селяни от зелената зона кво ни идват по централните улици. Твърде назадничаво мислене, за нещастие.

  Проблемът в чий джоб отиват парите е друг, и него го споменах – тези пари трябва да отидат за паркингите, споменати от Zori. В Женева и във Виена например (и още десетки градове из Европа, в които не съм бил или не съм обръщал внимание) също има огромни паркинги и табели, упътващи хората към тях. Но и там се плаща, и то не малко.

  @Me myself amd I институциите са само част от дестинациите – има много фирми, кантори, студия и какво ли още не, където хората трябва да отидат и да паркират някъде.

 9. Божо, докато има поне двама души на планетата, някой ще смята някой друг за селянин 🙂

  (relevant xkcd, of course)
  http://xkcd.com/1095/

 10. ТРЯБВА ДА СИ ПЪЛЕН ИДИОТ, ЗА ДА СЕ ПОВТАРЯТ КАТО МАНТРА ЕДНИ И СЪЩИ НЕЩА И ТИ ДА СИ ЗНАЕШ СВОЕТО. А тези неща са: Няма платено паркиране на живущите в зоната, а вземане на такса без услуга. Австриецът ли, англичанинът ли, испанецът ли ще се съгласят да плащат такса за нищо срещу нея. За това, че имаш право евентуално при положение, че си намериш място на 800 метра от дома ти да паркираш. Кажете, кой европеец ще даде 2 цента за такава глупост? АКО Е ТАКСА – ДА Е И УСЛУГА.
  Другото проклятие: Ние, с нашите коли замърсяваме зоната. С това ли, че нашите коли са паркирани в зоната или с това, че сутрин излизаме от зоната (аз – за 4 минути) и вечер преминаваме през зоната (аз за 6 минути).
  Не ви ли е срам? Хайде, това да го каже учителка по руски от Самоков – иди дойди, ама Кмета на София да изрече подобна псувня към гражданите в центъра… Все ми се струва, че центърът не се е представил достатъчно добре на изборите и ТРЯБВА ДА ГО НАКАЖЕМ???

 11. Паркирането върху тротоара не е ли услуга?

  Защо изобщо някои хора си купуват кола, без да имат гараж, където да я сложат?

 12. ^ lol, dat bro is mad 🙂

  Ето поради тази причина има закони – някакви недоволни човечета ако ги оставиш, ще си мрънкат цял живот.
  Закон, глоби – и човечетата спазват правилата. Ама не били честни, ама на тях не им харесвало. Кофти.

 13. Ами, в Европа също е така – плащаш си за правото. Проверих в 10-тина града как е. Ти провери ли някъде?

  +1 за Мишо 🙂

 14. Аз също съм в синя зона и също имам кола. Подкрепям мнението на Божо.
  Още малко аргументи за:
  1. По улиците на синята зона е пълно с коли, които не се ползват (изтекла гражданска отговорност, изтекъл технически преглед). Шофьорите на тези трошки са си сложили копие от талона и колите стоят месеци.
  2. Има хора, които фалшифицират копието от талона. Явно служителите от общинската фирма няма как да проверят с техните уреди.
  3. Улиците са ОБЩИНСКА собственост, а не собственост на гражданите. Т.е. няма как да ти се осигури място за паркиране на улицата пред къщата, а и има повече желаещи отколкото места.
  Поздрав на всички засегнати и добре дошли в Европа.

 15. Да, информацията ми е от други столици и се извинявам за недоброто познаване на нещата (на база на достоверността на Вашата информация. Просто в един беден Люксембург това е безплатно. Но друго – В Будапеща е 14 лева. И т.н.
  Но погледнете – за 2 автомобила (съответно двама души) лондончанинът плаща 260 неща при годишна заплата 120000 неща (1 към 460). Таксата им е им е 1/150 част от стойността на евтин автомобил. А аз – 600 неща, при годишен приход 12400 неща (1 към 21). Таксата е 1/34 от стойността на нов евтин автомобил. Вижте, автомобилът, който карам е 3000 неща. Знам, ще кажете, като искаш кола, така ти се пада (ТУК трябва да уточним – дискриминацията по местоживеене ли да я водим или по имотно състояние?). А тези извън центъра – при тях стои ли такъв избор? А утре, като дойде жълтата зона и при тях? От догодина – всички големи градове, ако сега ние им позволим? И това, при положение, че изнемогваме като другите. В центъра не са богатите. Всички го знаят. Иначе, ако бяхме тузарите нямаше НА НИ ПИПНАТ. Така ли е? Не ви харесва – махайте се. В село Дъбене, където тежки камиони на един обект рушат къщи и пътища, жителите да го напуснат, защото не им харесва? Да, имам пример, когато това стана – през 1989 г. турците напуснаха, защото не им хареса. Още ли препоръчване, тези, които са родени тук, да поемат вината за това и да напуснат? Това ще значи, че държавната МАНИПУЛЕРАЩА МАШИНА е покорила и мислещите българи, а това е КАТАСТРОФАЛНО.

 16. Добре, г-н Николов, прочетохте ли, какво съм написал? Напълно съм съгласен, че таксата е висока, и подкрепям намаляването и. Но не и отсъствието и. Люксембург не добър пример, защото е 100 хиляди човека, с гъстота по-ниска от тази на София. И поради тези специфики исках да видя проучване.


 17. Михаил Минков:

  tl;dr

  Хммм Тоо Long, Didn’t Read… Interesting… cause the Article itself was quite a long one Мише 😉
  Божо, прочетох статията, добра е. Не споделям мнението, обаче.

  1/ Ако го погледнем като ПРИНЦИПЕН проблем – да плащам, за да търся място за спиране? И в повечето случаи да НЕ го намирам. Това е по описание ми изглежда повече като ‎“Назидание на живущите в центъра“.

  2/ Проблемът дори НЕ Е ПРИНЦИПЕН. – Това увеличение на цените НЯМА по никакъв НАЧИН да реши задръстванията. Колите ще останат и тъй то. Да се направят паркинги и да се пооправят тротоарите… Ама то някой трябва да мисли и да инвестира пари. Ама то това по-трудно. „Дай да ударим тия от центъра, пустите хаймани!“

 18. Ъ? Мише, ти разбра ли какво имах предвид или просто пускаш линкове на посоки като генерализираш? 😉

 19. А, само си пускам рандом линкове… като видях твоите постове и помислих че така правим.

 20. Да, Дико, това е. Кратко и ясно.

 21. Интересно кога ли точно мега крадците от общинския съвет и кметската администрация на София ще поемат към единственото място, което заслужават – пандиза. Не стига, че крадат има – няма две трети от парите от синята зона, че крадат от транспорта в гигантски размери, че са превърнали София в едно безразборно застроено и презастроено гето, че не чистят и не мият улиците, а имат наглостта да си раздават разни милиончета едни на други за работа, която някой вече е свършил. Разбираме, че далаверата с имотите е намаляла и съответно баницата за разпределение е отъняла. Разбираме и че бентлитата са скъпи коли и искат много поддръжка, но няма ли най-сетне някой в тая шибана държава да потърси сметка на тия говеда?

 22. един приятел от Варна, който също живее на центъра се принуди да си купи една предплатена сим карта и написа номера на бележка от вътрешната страна на стъклото, че да му звънят като запуши някой.. 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *