и-кратко

От години наблюдавам един пълзящ проблем. А именно бъркането на „и“ и „й“.

1-во беше по форуми и чатове, когато още правилата за задължително писане на кирилица не бяха масови. Реших, че е остатъчно влияние от писането на латиница – там „й“ може да се пише по много начини, вкл. и да съвпада с „и“.

После премина през блогове, коментари под статии, разни сайтове за новини, реномирани сайтове за новини и анализи. В момента е практически навсякъде – ако не минат двама редактори да проверят правописа, остават изрази като „той ще бъде герои“ „театралните сценарий“, „политически партий“, „след нанесен побои“, „тои“, „всички статий“, „даите ми“ и тн, и тн. (фрапантните случаи като „пйтам“. „йскам“ и „най-стина“ са за щастие все още много редки)

Лошо е, че хората правят такива грешки. Но те все пак пишат „както им дойде“ из форумите.

Лошо е, че журналисти правят такива грешки. Очаква се те да са грамотни.

Лошо е, че в един от най-сериозните вестници – Капитал – се появяват такива грешки нееднократно (в онлайн версията).

Няма ли редактори? Или и те са загубили грамотността си? Не, това не е техническа грешка, каквито на всеки е позволено да допусне. Това е грешка по същество.

Тя (според мен) идва от това, че в разговорната реч, когато „и“ е след гласна, и не е ударено, се изговаря по-кратко. В „партии“ никой не казва две цели „и“-та. „герои“ звучи наистина близко до „герой“. Това изглежда прави пълна каша в представите на хората както за тези думи с „и“, така и за всички думи с „й“ (евентуално с подсъзнателния въпрос „дали пък тук не беше наистина „й“?).

Казах, че е лошо. И то не защото съм консервативен и съм против всяка промяна в съвременната форма на езика. Това просто не е промяна в езика. Това си е неграмотност. Кого да обвиняваме? Хайде да е образователната система – малко се чете, малко се пише. Не, не ви карам да четете книги (макар че трябва) или да пишете романи. Четете всичко различно от билборди и плакати.

А за журналистите – да взема да напиша софтуер, който да следи специално за този вид грешка? След 5 години ще мога да изкарам добри пари, когато единици ще са хората, успяващи да идентифицират тази грешка.

П.П. Да видим колко объркани запетаи имам.

П.П.П. Още по темата http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=81089

2 comments

  1. Pingback: Журналя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *